Anonyma kommentarer på bloggar

 
Vi måste prata om anonyma kommentarer.
 
Ida-Marie skrev idag att hon från och med nu inte godkänner anonyma kommentarer på sin blogg. Jag känner så väl igen mig i hennes tankar och är verkligen på samma linje som henne gällande anonyma kommentarer. För ett par år sedan plågades jag själv av en anonym kommentator som månad efter månad lämnade elaka kommentarer om allt från hur jag skrev till hur jag levde och hur jag tänkte. Till en början godkände jag kommentarerna och försökte svara på dem på en vänligt sätt (kill them with kindness, tänkte jag i min naivitet), men allt eftersom tiden gick insåg jag att den där anonyma personens beteende inte var okej. Till sist blockerade jag människan från min blogg och drog en stramare linje för hurdana kommentarer jag godkänner.
 
Bara för att man väljer att ha en offentlig blogg betyder det inte man måste stå ut med anonyma och kritiska kommentarer. Bara för att man är bloggare och delar med sig av sitt liv och sina tankar på nätet betyder det inte att man måste stå ut med att vara en måltavla för pajkastning från anonyma nättroll. För vet ni - ren och skär anonym elakhet är inte det minsta konstruktivt.

Jag tror att många som inte själva bloggar inte inser hur sårbar man faktiskt blir som bloggare. Man lägger ut valda delar av sitt liv - ibland väldigt känsliga sådana - på internet och man kan aldrig vara helt säker på att de som läser ens skriverier har goda intentioner. Oftast får man fina kommentarer och konstruktiv feedback från läsarna, men det finns alltid också de där rötäggen som bara klickar sig in på bloggen för att hitta fel. De som söker med ljus och lykta efter någonting att kritisera. Med bloggandet följer ingen skyldighet att man ska tolerera sådana kommentarer. Jag tror att de där anonyma kommentatorerna skriver som de gör för att de själva mår dåligt eller har någonting som skaver i själen.

På många bloggportaler kan man som bloggskribent kräva inloggning/identifikation av de som kommenterar - just för att anonyma kommentarer inte ska komma igenom filtret. Det kravet finns inte här på den portal där Ida-Maries och min blogg ligger, men det betyder inte att vem som helst får kommentera vad som helst. Det är alltid upp till bloggskribenten att själv godkänna eller förkasta kommentarer och jag tycker att vi som bloggare har all rätt i världen att hålla våra egna bloggar som "trevliga zoner" och kommentarsfälten städade från anonymt skräp.

Min uppfattning är att anonyma kommentarer i allmänhet håller en mycket lägre kvalitet, med både direkta personangrepp och många fula ord, än vad kommentarer som är underskrivna med bloggläsarens eget namn och mailadress gör. De personer som kommenterar med eget namn klarar av att skriva kommentaren, feedbacken och kritiken på en saklig och konstruktiv nivå och de har därmed inget behov av att dölja sig bakom anonymiteten.
 
Underbara Clara tog nyligen också upp det här med att man som bloggare inte har någon skyldighet att svara trevligt och snällt på sina läsares bitska kommentarer, och då beskrev hon bloggandet och just de kritiska kommentarerna på ett så genialiskt sätt. Jag citerar: "Jag upplever att vissa läsare tänker sig bloggens kommentarsfält som en  kundtjänst. Bloggaren är en slags servicepersonal som ska se till att läsaren alltid får rätt och är nöjd. [...] Och här skiljer sig uppfattningen åt. För jag tänker på bloggen mer som ett kafferep. Där bloggaren är värdinna och bjuder hem folk till sitt vardagsrum. Men att vissa gäster istället för att fika, prata och ha trevligt börjar anmärka på att bullarna är degiga i mitten, att fönsterna behöver putsas och att värdinnan hade en trevligare klädstil förra året. Och lite försåtligt frågar hur mycket socker värdinnan egentligen låter sina barn äta? Egentligen ganska oförargliga kommentarer – men ett oerhört ouppfostrat och otrevligt sätt att bete sig på när man är gäst hos någon."
#1 - Danielas Dagbok

Så bra, så rätt.

Svar: Tack Daniela! Fint att du håller med.
TIDSTJUVEN

#2 - Bohemian Maggie

Ja, vanligtvis är det så här tycker jag. Anonyma elaka kommentarer hör inte hemma på bloggar och bloggare har ingen skydlighet att vara trevliga och tillåtande. Men, diskuterar man ett ämnen som psykisk ohälsa så är det ganska naturligt att många vill förbli anonyma eftersom det finns ett stort stigma över psykisk ohälsa. Det är ganska orimligt att då tro att alla vill delta i diskussionen med egna namn. Och tydligen är det en disskussion som berör och folk _vill_ delta och känner att de vill dela med sig av sina berättelser för att balansera upp eller kontra Ida-Marias syn på psykisk ohälsa. Då tycker jag inte att det är riktigt schysst att radera kommentarer som förvisso inte håller med, men är sakliga och anonyma. Speciellt inte när det var så mycket tal om yttrandefrihet. Det var ganska lätt att se skillnad på kommentarer som var mer troll än sak och de som faktiskt hade nåt att säga. Om man å andra sidan inte vill ha diskussion (dvs. bl.a. avvikande åsikter) så undrar man ju lite varför man ens uttrycker sig offentligt till att börja med, men visst, det är ju helt möjligt det också. Att man uttrycker sig utan att vilja ha gensvar och det är också allas rätt att göra så. Men det är kanske inte så vanligt och jag kan se att det lätt kan uppstå missförstånd: folk läser bloggen och tror att saken är öppen för diskussion fast den egentligen inte är det. Men det här kanske jag borde skriva på hennes blogg istället ;)

#3 - Emilia

Word. Så bra formulerat!

#4 - Viktoria Grönqvist Alvin

Väldigt bra skrivet!

#5 - Lillan

Håller med. Har fått min del av elaka kommentarer genom åren jag bloggat, men startade upp min blogg igen klar med att det nu blir nolltolerans mot sådant. Man har absolut ingen skyldighet att bemöta trollen överhuvudtaget, bara att ta bort. :)

#6 - ellenlundis

Jätte bra skrivet Maria! Mera kärlek på nätet! :)

#7 - princessmelis.com

Så sant så, jättebra skrivet!

#8 - Linda Indola

Så rätt! Jag har nyss börja blogga och jag ni gav mig bra varningar innan de elaka typer kommer in och kommentera elaka saker. SÅ bra skrivet!!

#9 - Ellen - tävlingsryttare

Så bra skrivet, så rätt & så sant.

#10 - Linda

Så rätt! Men så fel att det ens behöver påpekas. Borde det inte vara självklart? Att man går inte "hem" till någon annan och beter sig som ett svin? Eller vad vet jag... Kanske gör dessa människor så även i vanliga livet..? Vilka stackars krakar till människor! Vadå, jag är trevlig mot dig, du är otrevlig tillbaka men ska jag ändå förväntas fortsätta vara trevlig? Nä, då hoppar jag nog över dom helt och hållet tack. Så jag håller fullständigt med dig!

#11 - Matilda

Håller helt med! Jag har endast fått en elak kommentar på min nuvarande blogg men har i texten innan man kommenterar "Min blogg är inte en ask.fm sida så anonyma kommentarer undanbes." för att tydligt visa att jag inte uppskattar anonyma kommetarer :)

#12 - Sarah

fin bild

#13 - Mimmi

Såå bra skrivet! Håller med !

#14 - Anna

Ja det här är bara så sant. Jag tillåter anonyma kommentarer på min blogg för att det är lättare för de som vill att kommentera. MEN, jag publicerar inte längre elaka kommentarer. Claras exempel är så klockrent.

#15 - Pernilla

Så sant. Förstår inte mig på människor som beteer sig på det sättet. Bra liknelse med att vi är hembjudna till dig.

#16 - Gittan

Visst är det så sant och jag har haft nättroll inne hos mig också det är så tråkigt. Och det är bra beskrivet som ett kafferep där det ska klagas och klankas. Bara för man bloggar så är det inte meningen att man ska ta allt och visst vill man ju svara alla lite vänligt men inte trollen...Vilken fin blogg du har och så fina bilder. Jag önskar dig en trevlig fortsättning på helgen. Gittan.

#17 - Jasmine

Så bra skrivet - både av dig och de bloggare som du refererar till. Tack för att du uppmärksammar problematiken med mindre passande kommentarer.
Kram

#18 - Zyllah

Jag håller helt med dig. Det är upp till bloggaren att bestämma hur den besvarar kommentarer och vilka kommentarer som godkänns. Jag har en anonym kommenterare som till en början var väldigt elak, jag försökte blogga människan men han (han är tydlig med att han är man) har nya IP-adresser hela tiden så det hindrades inte. Tillslut skrev jag ett ärligt svar till kommentarerna och hans ton blev snällare trots att han är otroligt sexistisk och jag tar bort fler kommentarer än jag godkänner av olika anledningar. Jag hade önskat att man behövde namn och mejl här, men tar bort funkar för tillfället. <3

#19 - Davina

Bra inlägg. Det är lätt att mopsa upp sig bakom en anonym fasad, men så fegt!
Önskar dig och alla andra ett gott nytt blogg-år!

#20 - mori

Hej Tidstjuven och tack för ett välformulerat inlägg!

Jag tänker att det är mycket som är klokt och sant i det du skriver med tillägget att det kan bero på vilken sorts blogg en driver. Troll-kommentarer har inget riktigt värde och kan förstås raderas med gott samvete. Att kräva en något sånär god ton är heller inget konstigt men om jag drev en opinionsblogg och raderade/ ej publicerade de kommentarer som inte höll med mig och mitt innehåll skulle jag nog känna mig lite smutsig. Det är kanske inte direkt fel men devalverar, i mitt tycke, bloggens värde.

En fin kväll till dig!

#21 - Maria Linnea

Åh så bra skrivet! Önskar att blogg.se hade en funktion så man inte kunde kommentera anonymt! Har själv som tur inte, ännu, haft stora problem med elaka, anonyma bloggläsare! :)

#22 - Tobias

Helt sant! Så frustrerande med folk som tycker sig ha rätt att kläcka ur sig vad som helst i skydd av någon form av anonymitet! På min blogg har det ännu inte varit något problem, men jag skulle definitivt inte tveka att generellt neka anonyma kommentarer...

#23 - Carolina Mella

Så bra skrivet, man ska våga stå för det man säger annars kan man lika gärna hålla tyst. Anonyma personer är bara fega och därför ska de inte få synas heller!

#24 - Anonym

Väl formulerat!

#25 - Pehr

På en blogg så skall man helst vara kvinna söt o skriva om roliga saker. Kläder, mat, inredningstips etc :)
Nu är jag varken kvinna eller söt ;)
Så för mig är det mer att lasta av saker jag tycker varit med osv.
Då jag får ett gäng anonyma kommentarer så förstår jag vad Du skriver om....
Jag publicerade dem automatiskt först, men då det är rena skära person angrepp o på gränsen till hot -så har jag slutat utan väljer vilka jag lägger ut.
Tragiskt men så har det blivit, folk törs skriva illa om andra.......då de får vara anonyma. Nu anser jag de är fega varelser med vaggande gång o sluttande panna.. ;)
Men jag tyckte det kändes kanon att fler har liknande åsikter som jag om det :)
Sen att de går att spåra -det fattar de inte :)
Take Care .....
Aen tänkte jag länka ut din sida på min angående detta. Finner Du det olämpligt så tar jag bort det..

#26 - Matilda

Vilken otroligt vacker klänning du har! 😻

#27 - Silja

Minns på min förra blogg att jag tydligen skrivit nåt fel så hen sa att hen inte tänkte läsa bloggen mer. Fattade aldrig vad det var...men annars har jg klarat mig från elaka, anonyma kommentarer :) All styrka till dig! ❤️

#28 - Dalida

Håller med, bra skrivet.
Ps. Helt ärligt, jag älskar din klänning!

#29 - Titti

Så bra <3 Gott Nytt Bloggår

#30 - birgitmaria

Verkligen bra skrivet! Och jag håller med, man ska stå för det man skriver, både positivt och negativt. Framförallt det sistnämnda som faktiskt kan såra! Jag tycker att man ska fundera över om man skulle säga samma sak om man stod öga mot öga med den personen, om inte, då ska man nog skriva något annat.
Och om man nu inte gillar en blogg, då kan man ju låta bli att läsa den...

#31 - Karin

Mycket bra skrivet. Har däremot haft turen att inte få så väldigt många dåliga kommentarer (om jag ens får kommentarer alls hahalol)

#32 - Netti Starby

Jag raderar bara elaka kommentarer för vissa anonyma kan vara snälla också. Jättebra inlägg och så himla bra skrivet! :-D

#33 - Linnea Teälskare

Bra skrivet, jag har förvisso inte stött på såna kommentarer på min blogg (vad jag minns) men på några av mina forum så jag har fått lära mig den hårda vägen så att säga.

Men skulle jag få hemska kommentarer skulle jag nästan bli förvånad, det finns inte så mycket att bråka om angående te ;)

#34 - Ylva

Tänkvärt! Tror faktiskt att många inte förstår att det finns en äkta person bakom bloggen, som tar åt sig. Det är inte så lätt att bara skaka av sig en elak kommentar.

#35 - Sofie

Vilket bra inlägg!
Har också fått en och annan kommentar från en anonym besökare tidigare.
Funderar också på att nobba anonyma kommentarer på min blogg.

#36 - Caroline

Så himla bra skrivet ! Det finns nog med hat .

#37 - Karolina

Tack för ett mycket välskrivet inlägg och något oerhört viktigt!

#38 - Annika

Genomtänkt, välformulerat och fint skrivet och jag håller med dig att inkomma med elaka eller cyniska kommentarer anonymt är aldrig okej. Kan man inte stå för sin synpunkt/kommentar med sitt namn är det inte seriöst helt enkelt. Även om man skriver elakheter etc med sitt namn behöver inte heller det accepteras utan vidare.

Skillnad är om man som bloggare själv går ut med personliga angrepp eller är allmänt oseriös och har åsikter som inte är rumsrena eller sprider rasistiska eller fördömande åsikter i sina inlägg. Då inbjuder man ju själv till att få tillbaka från dem som har avvikande åsikter eller som känner sig kränkta, angripna eller hotade.

Då har man sig själv att skylla anser jag om ens bloggande går ut på att att såra och nedvärdera och är allmänt respektlöst.

Det är läsaren av bloggen som har tolkningsföreträde och avgör om han/hon vill läsa vidare, avbryta läsandet eller skicka en kommentar som svar på tal eller inte.

Även om man anser sig ha en seriös och trevlig blogg eller skriver något i Facebook eller andra offentliga forum finns
det många elaka nättroll som vädrar med sin stora näsa, söker upp sina "offer" och sprider sedan ut sina elakheter eller allmänt störiga på ett negativt sätt.

Det gäller att inte ge dem näring genom att visa sig svag eller försöka argumentera för det blir bara värre. Ett kort men bestämt svar eller bara nonchalera dem helt enkelt. Annars fortsätter de för det är just det här de vill uppnå, dvs söndra och splittra och göra människor ledsna eller försvaga dem för de tror då att de växer själva och kan ta över.

Lycka till med ditt fortsatta bloggande och i min blogg har jag valt att läsa de kommentarer jag får först, med namn eller anonymt, sedan publicera dem eller inte. Det är mitt beslut som avgör, ingen annans, och det är en härlig känsla.

#39 - Sofiagodmother

Gillar kille them with kindness, tyvärr funkar det sällan.
Men du är grym, fortsätt med det du gör!
All kärlek!