2014-07-26 | 17:18:00

Jeppis Pride - en parad fylld av hopp

 
VILKEN GLÄDJE! Det ack så omtalade och samtidigt så efterlängtade Jeppis Pride gick av stapeln idag. Debatterna kring Pride-paradens vara eller inte vara har varit många och heta, och ibland har det nästan verkat som om motståndarna varit fler än förespråkarna. Men idag kunde man inte konstatera annat än att kärleken segrar trots allt! Pojkvännen var med, jag hade regnbågsnaglar, kompisen Linda hade regnbågshalsband, solen stekte och Jakobstad var smockfullt av glada människor i alla åldrar.
 
 
Hela staden fylldes av glädje, lycka och kärlek i överflöd. Pride-paraden var garanterat något av det häftigaste och finaste jag någonsin sett. Stämningen går inte ens att beskriva i ord.
 
 
Plötsligt känns det som om det finns hopp för mänskligheten trots allt. Hopp för allas lika värde och hopp för ett Finland där alla får vara sig själva och älska vem de själva vill.
 
 
Oj, vad jag längtar till den dag då Pride-parader inte längre behövs. När ingen längre tittar snett om du kysser någon av samma kön offentligt. När HBTQ har samma rättigheter som hetero. När alla kan känna sig trygga, oavsett sexuell läggning och könsidentitet. Men tills den dagen är kommen är det tur att det finns Pride-festivaler, så att vi får fira hur långt samhället faktiskt redan nu har kommit.
 
HAPPY PRIDE! ♥

Finheter
Anonym

Trots att jag absolut är för en samkönad äktenskapslag o.s.v. och alla andra rättigheter, måste jag säga att jag tycker att just en Prideparad är ett klumpigt sätt att uttrycka sig.

Det finns ingenting av motsvarande kaliber för de som inte tillhör de grupper som paraden handlar om. Det blir samma sak som med modern feminism, där kvinnan ska ställas över mannen i samhället. Det är inte vad jämställdhet handlar om.

Det är inte "folket" det är fel på när det kommer till frågan om gayäktenskap, utan det är kyrkan som är den stora boven. Och politikerna på den konservative sidan av politiska kartan, vilket dessutom dragit in mera vänstersinnade partier såsom SFP, som åtminstone på landsbygden är det klart dominerande partiet, men väljarna är gammelmodiga och håller på konceptet att "äktenskapet mellan kvinna och man är heligt", vilket går emot vad vi som är mer framåtsträvande finner önskvärt.

Jag är själv straight, men ärligt talat skulle jag inte kunna bry mig mindre ifall någon jag arbetar med eller är vän med inte det. Det är ändå det jag har för mig att folk som är gay, bi eller vad det nu må vara vill uppnå, att accepteras, som "oss"?

Prideparad i all ära och kanske träffa andra som också har samma läggning o.s.v., jättebra! Men jag tycker det blir för mycket "se oss, älska oss, ni får inte säga ett ont ord om oss idag!" över det hela, vilket kommer få oönskade konsekvenser, vare sig det nämns i media eller inte.

Och stadsfullmäktige sitter förstås och säger att han är såå accepterande såå, och samlar sina politiska poäng bland unga väljare.

Prideparader ska inte behövas, och känns mer som ett jippo än en seriös protest. De som är emot samkönade äktenskap och allt annat kommer inte få mer respekt utav det, utan snarare tvärtom. Åtminstone om man ska döma av vad jag sett på Facebook bland de som på något vis tagit sig in på min vänlista, men är konservativa.

Jag tycker att alla myndiga, villiga människor ska få gifta sig. Sen kan jag tycka att man inte ska utöka till att fler än två personer är gifta med varandra, men det är en helt annan fråga.

Jag hoppas att du, eller någon annan som läser detta, inte tror att jag klankar ner på er eller på paraden nu. Parad får man ha, det är en rolig grej, men det är tyvärr något som de som inte är öppna för konceptet med två personer av samma kön som älskar varandra inte kommer att ta seriöst för en sekund. För dem kommer det att förstärka deras förutfattade meningar, är jag rädd.

A

2014-07-26 | 21:29:44
Maria

Hej på dig, A! Jag finner din kommentar rätt irrelevant för denna blogg. Politikfrågorna får du gärna ta på något annat forum. Det här är främst en personlig foto-, livsstils- och feelgoodblogg och ingen politikblogg. Du kan läsa en liten inforuta om bloggen i högerspalten.

Personligen tycker jag dock absolut att Pride och parader som dessa behövs. Tyvärr är det nämligen så att HBTQ ännu inte har över huvud taget samma status som hetero. "Homo" och "bi" har fortfarande en negativ klang, vilket är helt absurt. Pride syftar främst till att öka acceptansen för mångfalden och samtidigt få bort den där negativa klangen och marginaliseringen. HBTQ-personer får chansen att synas och vara sig själva i ett mera fördomsfritt sammanhang än vanligt och det är mycket mer än paraden (som bara är en typ av avslutningsfest) som det handlar om. Allt från workshops till föreläsningar och annat kul.

Och angående varför det inte finns någon liknande parad för alla oss som är hetero så måste jag bara tillägga att det är för att det helt enkelt inte behövs. Vi har ju redan alla de rättigheter och all den acceptans som HBTQ saknar.

Ha det bra! :)

2014-07-26 | 22:53:31 | http://tidstjuven.com/
A

Jag vet vad detta är och vad jag skrev, tänkte mer bara lägga fram lite faktum för att backa upp det jag skrev.

Det är tyvärr just acceptans o.s.v. som lider av just grejer som en prideparad, som jag ser det. Eller inte så mycket jag som de som faktiskt har något emot andras läggning. Det görs till en livsstil och kultur, medan samma sak inte gäller för heterosexualitet.

För att homo- och bi-personer ska "bli som andra" (jag uttrycker mig lite klumpigt kl. 1 på natten) så borde de helt enkelt bara fortsätta som vi andra gör. När det gäller äktenskapslagen är saken en annan. Där håller jag med om att det finns ett övertydligt behov av förändringar. Dock tycker jag att just parader m.m. inte är det bästa sättet att göra det på, nödvändigtvis.

Som jag sa, det gör mig absolut inget vad som görs i Jakobstad eller någon annanstans, men en könsneutral äktenskapslag ska absolut finnas i alla länder som kallar sig moderna. Något annat är helt enkelt fel.

2014-07-27 | 00:18:04
Jessica

Vilka härliga bilder! Visst blir man tokglad när man är på pride parader? Jag var ju på den som är här i Göteborg och jag tror jag log och fotade genom hela paraden! :D

Svar: Tack så mycket! :) Jaa du har så rätt, all glädje som omger en Pride-parad smittar verkligen av sig till hela omgivningen. Så häärligt! :D
TIDSTJUVEN

2014-07-27 | 10:46:55 | http://photohugs.se
daniela

du skriver jättejättebra maria! :)

Svar: Tusen tack Daniela! ♥
TIDSTJUVEN

2014-07-27 | 16:06:09 | http://ddanielas.blogg.se
Jean

A: Jag kan inte se hur en parad för acceptans leder till att acceptansen lider. Det är lite som argumentet att man skadar svenskans överlevnad i Finland genom att tala och förespråka den.
Det enda man gör genom att vara tyst är att undvika konflikt, och istället för konflikt har vi nu istället en historia innehållande allt från förtryckta minoriteter till pedofilpräster som sträcker sig över hundratals år.
För övrigt så väljer inte folket stadsdirektören, så han ville väl nog bara visa att han kan stå för sin egen åsikt och inte behöver stryka KD medhårs.

Maria: Du råkar inte ha en bild av en person tagen strax efter Regnbågsankan som liknar mig?
Jag skymtar min sambo i den tredje bilden, skulle vara kul att ha en bild av sigsjälv i paraden. Något att visa barnbarnen och kunna säga att man var med i Jeppis första pride :)

2014-08-01 | 18:39:34 | http://www.jeanforsman.com
Kommentera:
Kom ihåg mig?