En konstupplevelse för de allra minsta

 
Teater för 1-3-åringar. Låter det otroligt? Det är det också! Otroligt, som i otroligt bra.
 
Idag var vi inbjudna till premiären av Unga Scenkompaniets föreställning Oas som riktar sig till de allra yngsta. Vi bänkade oss i bilen tidigt imorse hela familjen och tog sikte på Folkhälsanhuset i Vasa där föreställningen skulle gå av stapeln. När vi kom dit sällade vi oss till en ivrig skara vuxna och barn och strax fick vi ta del av en upplevelse utöver det vanliga.
 
Under 40 minuter var vi totalt trollbundna av föreställningens magi. Det var färger, ljud och rörelser som fångade både stora och små. Mycket av föreställningen gick på nonsensspråk och någon egentlig handling fanns inte, men ändå var det så intressant att följa. Man märkte väldigt tydligt att Unga Scenkompaniet utgått från de små barnens perspektiv när de skapat föreställningen. 
 
 
Storasyster som är 2 år och 9 månader tyckte att det stundtals var väldigt spännande, speciellt när någon av skådespelarna kom nära oss och talade direkt till oss. Ikväll har vi redan fått se en återdramatisering av föreställningen på hemmaplan. När jag frågade henne vad som var bäst svarade hon utan att tveka "simringarna och bubblorna". Efter att föreställningen var slut fick barnen nämligen själva leka med scenografin samtidigt som det blåstes såpbubblor.
 
 
Lillasyster som är 7 månader var alldeles hänförd. Jag var lite tveksam till om hon kanske skulle vara för liten för föreställningen men hon gillade den väldigt mycket. En 7-månadersbebis koncentrationsspann är ju sällan särskilt långt, men hon fokuserade intresserat på alla intryck. Och sov i mer än en timme i sträck efter att föreställningen var slut – det var säkert mycket att ta in. 
 
 
Eftersom föreställningens specifika målgrupp är småbarn gjorde det inte något ifall någon ur publiken tultade ut på scenen och blandade sig i showen. Barn ser ju inte de ramar och begränsningar som vi vuxna (tyvärr) gör. Men skådespelarna Kalle Halmén och Cajsa Östman rörde sig smidigt mitt bland barnen och lät föreställningen ständigt löpa vidare, och jag tror att barnen kände sig väldigt delaktiga i det hela. Det var så härligt att se hur de minsta barnen fascinerat följde rörelserna. Jag tror också att de kunde känna igen sig i många scener... vi vuxna fnissade i alla fall igenkännande. 😉 Mitt speciallärarhjärta tyckte förstås att det var fint att se stödtecken användas också.
 
 
Under de här gångna pandemiåren har man ju verkligen blivit svältfödd på allt vad konst och kultur heter, så bara det faktum att äntligen få ta del av en teaterföreställning igen var så härligt. Att det dessutom blev livets första teaterupplevelse för barnen gjorde det hela ännu roligare. Tänk att någon – närmare bestämt Annika Åman – har tänkt på de minsta och klurat ut en helt fantastisk konstupplevelse alldeles särskilt till dem! ❤
 
 
Både sambon och jag konstaterade efteråt att vi kan rekommendera den här föreställningen till alla vi känner som har småbarn. Och alla andra också för den delen. Behöver vi inte alla lite mer fantasiföreställningar i våra liv? Oas spelas i Vasa, Jakobstad, Närpes, Borgå, Pargas, Helsingfors och Karis. Ni hittar speltiderna i sin helhet och bokningsinfon på Unga Scenkompaniets hemsida. In och boka om ni bara har möjlighet! 
#1 - ellenlundis

Underbara foton! 🥰

#2 - Christina

Åh, jag hade skrivit upp deras föreställning nu ikväll, men fick hämta hem en febrig kille från dagis istället. Så någon teater blir det inte för oss denna gång.

#3 - Danielas Dagbok

Nästan så jag som vuxen blir nyfiken på att se denna föreställning även om jag inte har några barn :'D

#4 - Veronica

Det ser jättekul ut, och vilka otroligt fina foton! :D