Vilse i (syskon)vagndjungeln

 
En stor fördel med att vänta andra barnet är ju att man redan har i princip allt man behöver. Hittills har vi köpt exakt noll saker inför bebisens ankomst. Visst kan jag sakna det där boandet litegrann – att finkamma loppisarna på jakt efter de gulligaste babykläderna, inreda barnrum och fylla badrumsskåpet med all världens bebisattiraljer (av vilka man sedan använde ungefär hälften 😅), men samtidigt är det skönt att inte behöva springa i några butiker nu i coronatider utan bara lugnt kunna plocka in det man behöver från välorganiserade förvaringslådor ute i förrådet istället. Det enda vi i princip konstaterat att vi behöver skaffa inför bebisens ankomst är en till vagn. 
 
Syskonvagn?
Åldersskillnaden mellan barnen kommer att bli ganska exakt 2 år och 3 månader, och med tanke på att storasyster fortfarande sover sin dagsvila ute i vagnen varje dag kommer vi ju att behöva en vagn till redan från start. Jag tänker mig att det smartaste vore att skaffa en syskonvagn, för att kunna gå ut och gå med båda barnen när andan faller på. Storasyster skulle säkert föredra att susa fram på Pukyn, men det är ju inga långa sträckor hon orkar ta sig fram på egen hand (och ute på landsvägen får hon verkligen inte cykla ännu), och om jag känner mig själv rätt kommer jag definitivt vilja gå ut på promenader i vår. När Amelie var bebis promenerade jag jättemycket – en period sov hon enbart så länge vagnen rörde på sig – så om lillasyskonet blir det minsta lik sin storasyster lär vi avverka en hel del kilometer.
 
Rent praktiskt tänker jag att bebisen skulle kunna sova sina dagsvilor i syskonvagnens liggdel och Amelie får då fortsätta sova i sin enkelvagn en gång om dagen som hon brukar. Sedan när Amelies dagsvila faller bort (förr eller senare lär det väl tyvärr ske 🙈) så får syskonet överta hennes vagn som sovvagn och syskonvagnen blir enbart promenadvagn. Vi har överlag varit supernöjda med vår Emmaljunga Duo Edge så den ger vi inte upp i första taget. 
 
 
Jag har letat lite sporadiskt efter en syskonvagn på andrahandsmarknaden men ännu inte hittat någon passande. Eftersom användningstiden blir relativt kort köper vi hellre begagnat än nytt. Och det känns som att facebookloppisarna kryllar av dubbel-sittvagnar, men det vi främst behöver är ju en vagn med en liggdel och en sittdel – där liggdelen sedan kan bytas ut så man har två sittdelar bredvid varandra. Jag vill förstås dessutom ha en vagn som är lättmanövrerad, funkar på grusvägar och ryms in genom alla dörröppningar och då minskar utbudet avsevärt. De vagnar som återstår är antingen snordyra eller försvinner på fem minuter efter att de kommit till salu. Suck... 
  
 
 
Vilken modell?
De modeller som jag främst kikat på är Emmaljunga Nxt Twin och Emmaljunga Double Viking/Double Viking 735. Den senare verkar dock ha en maxvikt på sittdelarna på 15 kg, vilket strax kommer emot, jämfört med Nxt Twin som har 22 kg viktgräns. 
 
Jag är säker på att jag har någon läsare där ute med bra tips gällande syskonvagnar? Vilken har ni haft och har ni varit nöjda med den? Eller är det kanske onödigt att köpa syskonvagn ändå när det är dryga 2 års åldersskillnad mellan barnen? Kanske det räcker med en ståbräda? Jag skulle bli jätteglad om ni ville dela med er av tips och synpunkter. 😘 Och om ni eller någon ni känner har en syskonvagn med en liggdel och två sittdelar till salu före slutet av mars (eller tips på var jag ska leta) får ni förstås hemskt gärna ta kontakt! Tack på förhand. ❤
#1 - Josefin

Vi har en double Viking (gamla "breda" modellen) och är supernöjd med den. Ryms in genom ytterdörren, har lufthjul och rullar riktigt fint! Har gått flera hundra kilometer med den de senaste månaderna. Med de äldre barnen har vi slutat med syskonvagnen när stora barnet varit just över två år (och använt ståbräda istället), men den här gången bor vi inte lika centralt så jag går betydligt längre sträckor som en tvååring inte skulle kunna gå/orka stå på ståbräda så för vår del är syskonvagn guld värd. Funderar dock på att byta ut den mot en cykel/joggingvagn till sommaren när Wintra inte behöver liggdel längre. Verkar inte vara svårt att bli av med syskonvagnar åtminstone ;)

Svar: Det låter ju superbra! Jag har många gånger imponerats (och inspirerats) via Instagram av dina dagliga vagnpromenader. :)
Vi bor invid en tungt trafikerad väg, så jag vågar verkligen inte släppa iväg Amelie med Pukyn där på länge ännu. En ståbräda kommer vi hur som helst att skaffa, men precis som du skriver så blir det ju lätt längre sträckor än en tvååring orkar gå eller stå när man bor avlägset. Svårt det här när syskonen är rätt nära i ålder, men ändå inte supernära.
TIDSTJUVEN

#2 - Linda

Vi har en Emmaljunga double Viking 735. Är supernöjd men lagas ju int mer. Så vi sko nu behöv hitt en begagnad sittdel till som Elias kan ha. Isabelle e ca 14 kg, så hon kan ju int använd sittdelen så läng namejr tyvärr, fast kanski int nan kg extra i sittdelen gör så myki 🤭

Svar: Ah, det är en sån ni har. :) Roligt att höra att du har varit nöjd med den! Det är synd att de inte görs längre, för det blir ju genast svårare att hitta tilläggsdelar då. Säkert vågar man använda sittdelen fast kilona överskrids lite också. Det är väl mest bara en säkerhetsgrej för garantin och sånt.
TIDSTJUVEN

#3 - Malin

Det är 2 år och 4 månader mellan våra tjejer, och vi gick med exakt samma tankar ang.syskonvagnen (Och pukyn. Hade även likadan emmaljunga). Till slut beställde vi hem en ny Carena syskonvagn. Köpte en begagnad liggdel till. Liggdelen va rätt liten, men senare använde vi en stadig sovpåse i sittdelen som gick ner i fullt liggläge och hade stora förlängbara sufletter (stort plus). Vi använde vagnen rätt kort tid, men mycket tacksamt att ha då man gillar att vara ute. Sålde den genast vi inte behövde den mer, och fick på såvis pengarna ur den då den fortfarande va i typ nyskick.

Svar: Tack så mycket för kommentaren! Skönt att höra att det är fler som har haft samma vagndilemma och löst det på ett smidigt sätt. Carena har jag inte alls kollat på tidigare, men det där lät ju en bra lösning det också. :) Jag ska forska vidare!
TIDSTJUVEN

#4 - Malin

Carena blev liksom ett budgetalternativ mot de dyra märkena.. Nytt men för en mindre peng... Många som hade carena då just på syskonvagnar.

Svar: Ja just det. :) Det finns ju riktigt fina budgetmärken också, och kvalitet och pris behöver inte alltid gå hand i hand. Jag har sett att t.ex. Beemoo har snygga syskonvagnar, men vet inte alls hur kvaliteten är där. Hjulen ser i alla fall lite väl små ut för att funka optimalt på grusvägarna häromkring.
TIDSTJUVEN

#5 - Heidi

Vi hade en Bumbleride syskonvagn, och den var otroligt smidig. Lätt att manövrera, smidig att lägga ihop, hade bra rum genom dörrar, och den tog oss över stock o sten med lite jäklar anamma 😊 Vårt större syskon sov väldigt bra i sittdelen (hade en liten kur till den minsta) eftersom ryggstödet gick att fälla ner helt. Jag trivdes helt klart bättre med den än vår "vanliga" vagn.
Bumbleride var långt över budget för oss men i slutändan värd varje peng.

Svar: Tack för kommentaren Heidi! :) Det låter som en vagn som kunde passa våra behov också. Det behöver ju vara en redig vagn (med ordentliga hjul) så att man tar sig fram överallt här på landet. Någon liten och smärt stadsvagn har vi inte direkt behov av, hehe. Viktgränsen på Bumblerides syskonvagnar verkar vara hög också.
TIDSTJUVEN

#6 - Sandra mamma till 4:a

Får först gratulera till att det kommer smått igen. Va mysigt!

Jag skulle rekommendera en syskonvagn då man aldrig vet hur stora syskonet reagerar. Visa nyblivna storasyskon tenderar till att bli små igen när de ser hur mycke man bär på lilla syskonet.

Dock har jag ingen bra erfarenhet utav syskonvagn då när vi hade en med 1:an och 2:an. Så valde vi en Emma Hjunga (mina ej namnet) som var bred som en stridsvagn. Så var svårt att komma in och ut på många ställen och besöken till mataffären ojojoj det är minnen jag har förträngt.
Så jag tipsar dig om att kolla hur bredvagnarna är och tjicka på hur brett det är mellan dörrar där ni rör er runt mest.

Hoppas att ni hittar en bra vagn som passar hela familjen bra <3

Svar: Tack så mycket! 😍
Och tack för tipsen. Vi ska absolut hålla koll på bredden, så att vi håller oss inom standardmåtten för vanliga dörröppningar. Man vill ju inte göra det krångligare än nödvändigt.

Vi ska hoppas det! Jag får leta vidare :)
TIDSTJUVEN

#7 - ellenlundis

Härliga vinterbilder! :)

Svar: Tack Ellen! :)
TIDSTJUVEN