Mina bästa tips för smidig potträning
Dags för ett inlägg som vissa av er garanterat inte är det minsta intresserade av och någon annan förhoppningsvis kan plocka något tips från. Det här inlägget handlar nämligen om något så spännande som potträning! 😄
Något jag inte riktigt hade vågat hoppats på att skulle ske före lillasyskonet anländer är att storasyskonet skulle bli blöjfritt, men som jag nämnde i förbifarten tidigare så slutade hon med blöja någon vecka före jul. Hon var då 1 år och 11 månader gammal. Nu har vi redan avverkat 1,5 månader utan något blöjbarn i huset, och ni kan tro att det känns skönt att få ett par månaders paus från allt vad blöjbyten heter innan vi är inne i spädbarnsbubblan igen med hundrafemtioelva blöjbyten om dagen. 😉
Att potträna gick för vår del förvånansvärt snabbt och smidigt, och innan jag glömmer hur vi gjorde tänkte jag passa på att plita ner ett blogginlägg om det. Om inte annat så för att själv kunna gå tillbaka till det här inlägget och friska upp minnet när det är dags för nästa barn att sluta med blöja.
OBS! Förstås är alla barn olika, och det som funkade för oss behöver nödvändigtvis inte funka för någon annan. Det gäller att hitta sätt som man själv som förälder och ens barn är bekväm med, helt enkelt. Jag utgår enbart från egna erfarenheter i det här inlägget.
Barnböcker om att gå på pottan
Vi läser dagligen väldigt många böcker hemma hos oss, och har därför också länge preppat och inspirerat till pottbesök genom att läsa barnböcker som handlar om att gå på pottan. Det finns en hel uppsjö av pottböcker för småbarn och några favoriter som vi gillat och kan rekommendera är följande:
♦ Gå på pottan av Thierry Bedouet och Alice Le Hénand.
En mysig bok om olika djur som ska sluta med blöja och får hjälp av sina föräldrar. Den här boken har roliga flikar att dra i och var omtyckt hos oss redan före 1-årsåldern.
♦ Bebbe och pottan av Mervi Lindman.
Bebbe-böckerna är alltid lika roliga för både liten och stor, och pottboken är inget undantag. Vi läste Bebbe och pottan för första gången i höstas, och i samma veva blev barnet väldigt intresserad av att själv gå på pottan. Vi fick tack vare Bebbe snabbt in en rutin att kissa på pottan ett par gånger om dagen i samband med blöjbyten.
♦ Liten handbok för pottan av Paule Battault och Anouk Rikard.
Det här är en rolig pottbok som jag skulle säga att passar bäst runt 2-årsåldern eftersom den kräver lite mer förståelse från barnets sida. Vi har läst den mååånga gånger i samma veva som barnet slutade med blöja. Helt klart också en favorit.
Metodbok för potträning
När jag märkte att barnet började visa stort intresse för pottan skyndade jag mig att låna hem boken Potträning på 3 dagar av Sofia Bergenstjerna och Michael Bergenstjerna från biblioteket. Det är alltså en bok för föräldrarna och inte för barnet, så att ingen missförstår. 😉 Jag hade hört att den skulle vara väldigt matnyttig med en pedagogisk och fungerande potträningsmetod som många haft nytta av. Boken slår också hål på en hel massa myter om potträning och gör att man som förälder känner sig riktigt motiverad och inspirerad till att genast få bort blöjan.
Författarna lovar till och med att 90% av barnen blir pottränade inom två veckor och 30% inom tre dagar från att man börjar med den metod som presenteras i boken. Det låter kanske överdrivet, men med facit i hand kan jag tro att siffrorna stämmer. Metoden passar för barn i åldern 18 månader och uppåt, eftersom det krävs att barnet kan gå till pottan själv och följa enkla instruktioner. Hur som helst så gillade jag boken och kan absolut rekommendera den till alla som har blöjbarn!
Jag följde inte metoden slaviskt, men plockade ut guldkornen och tog till mig många bra tips från den. Eftersom jag är hemma med barnet hela dagarna var det relativt enkelt att satsa ett par dagar på att låta henne gå utan blöja och på så vis öva upp kontrollen av blåsan och tarmen, vilket metoden grundar sig på. Det blev mycket spring och mycket tvätt de två första dagarna, men förvånansvärt snabbt började barnet sedan ta eget initiativ till pottbesöken.
Till en början hade vi bort blöjan på dagen men satte på den till natten och på dagsvilan, men efter 2-3 dagar märkte vi att blöjan var torr också nattetid. Så i samma veva som vi pottränade dagtid tog vi bort nattblöjan också, och med ett madrasskydd i sängen och en tvådelad pyjamas på barnet gick det smidigt. Från att vi började potträna aktivt och tog bort nattblöjan har vi inte satt på en enda blöja på nytt. Barnet blev alltså torrt både dagtid och nattetid på bara någon vecka.
Övriga tips
♦ Vänta inte på "rätt timing"
Det finns helt enkelt inget gyllene tillfälle för att potträna, utan jag tror att det bästa är att börja när man som förälder känner sig taggad och har tillräckligt med energi för att göra det till en rolig grej för alla inblandande. Som förälder har man ju en väldigt viktig roll som barnets hejarklack. Vår potträning inföll mitt i smällkalla vintern då det behövs hundra lager ytterkläder varje gång man ska gå ut, och i samma veva blev det dessutom jul, tvåårsdag och nyårsafton. Man kunde ju lätt tänka sig att det var en urusel timing men det funkade trots allt prima. 😊
♦ Anpassa barnets kläder
Den första månaden använde barnet enbart mjuka sköna byxor med resår i midjan. Inget som spänner eller är svårt att få av sig, och så undvek vi klänningar och tunikor som hade varit opraktiska vid pottbesök. Ett tips som jag tog till mig från potträningsboken är också att skippa trosorna/kalsongerna den första månaden eftersom det påminner för mycket om hur det känns att ha blöja på sig (det sitter i muskelminnet) och därmed blir förvirrande. Vi introducerade trosor först när barnet varit blöjfritt en månad och jag tror absolut att det var en stor orsak till att vi haft få "olyckor".
♦ Pottkalender
Egentligen är jag lite emot belöningsscheman eftersom jag anser att den viktigaste motivationen alltid kommer inifrån oavsett vad det handlar om (när barnet själv känner att det lyckas föds motivationen att försöka fler gånger), men i början när man lämnat bort blöjan och det kanske känns lite spännande med pottan kan det ju ändå vara roligt med klistermärken. Speciellt om man får sätta en stooor stjärna på schemat när man bajsat. Jag letade upp ett fint schema på Pinterest och grävde fram ett ark klistermärken från gömmorna. Schemat tejpade barnet och jag gemensamt upp på skåpdörren vid en av pottorna (vi har pottor i båda badrummen) och det var alldeles lagom motiverande i ett par dagar. Klistermärkena i sig var alltså tillräcklig belöning. Småningom föll schemat i glömska när det inte behövdes längre och vi plockade ner det.
♦ Ta med en potta på utfärder
De gånger vi åkt någonstans där vi vet att det inte finns en potta, till exempel till vänner eller till butiken, har vi packat med en potta i bilen. Hos vänner/familj har vi alltid börjat med att gå till badrummet och ställa pottan där genast när vi kommit fram (eller gå och titta var pottan finns ifall det finns en potta där sedan tidigare) så att barnet ska veta var pottan finns när den behövs. Det är alltid bättre att förekomma än att förekommas. 😁
♦ Var positiv
Det viktigaste av allt tror jag ändå är att peppa och vara positiv. Att överösa med beröm när barnet lyckas och inte sätta så stor vikt vid eventuella missöden. 😊 Att tvätta kläder och lakan eller skura golv ett litet tag när man pottränar är en världslig sak när man tänker på hur många blöjor man i längden slipper släpa hem från butiken.
Over and out från pottbloggen.
Har ni läsare fler tips till föräldrar som står i startgroparna att potträna sitt barn
får ni gärna dela med er i kommentarsfältet. ❤