Min upplevelse av akupunktur vid graviditet

Den här veckan hade jag min tredje, och förmodligen sista, akupunkturbehandling för den här graviditeten. Nästa vecka är det sportlovsstängt och sedan kommer BF småningom emot, så jag misstänker att det inte kommer behövas några fler akupunkturbesök för min del.
 
Jag har fått en del frågor och meddelanden om det här med gravidakupunktur via Instagram, så jag tänkte att jag passar på att skriva ner lite tankar om akupunkturen. 
 
 
Akupunktur vid graviditet – varför och hur funkar det?
 
Som icke-gravid brukar jag ha auramigrän ungefär en gång i månaden och tyvärr har jag också lidit av migrän nu under båda mina graviditeter. Min migrän är delvis stressbetingad och delvis hormonell, och den här gången blev det en extra envis gravidmigrän som återkommit gång på gång ända sedan jag plussade.
 
Jag hade hoppats på att migränen skulle lugna ner sig när hormonerna stabiliserat sig, men runt gravidvecka 28-29 hade jag migrän i en hel vecka i sträck vilket inte känns helt rimligt att ha. Jag tog då upp ämnet med min hälsovårdare vid mödrarådgivningen och frågade om det går att få remiss till akupunktur. Det var som tur fullt möjligt (annars hade jag gått privat) och jag fick remiss till smärtpolikliniken vid Malmska sjukhus i Jakobstad. Man kan också få remiss till Malmskas akupunktur för exempelvis foglossning eller graviditetsillamående. Väntetiden var ungefär en månad, så om man känner att det är brådskande kan man förstås gå privat istället. Jag har hur som helst varit riktigt nöjd med den akupunktur som ges vid Malmska och kan absolut rekommendera den. 😊
 
Det som skiljer gravidakupunktur från vanlig akupunktur är att den akupunktur man får som gravid är mycket "lindrigare" än vanlig akupunktur. För sju år sedan gick jag regelbundet på traditionell kinesisk akupunktur – även då på grund av migrän – och jag skulle säga att skillnaden märks främst i antalet nålar och behandlingspunkter. Många punkter som annars är vanliga att behandla vid migrän undviks till exempel om man är gravid eftersom man inte vill påverka fostret. Nu som gravid fick jag dessutom enbart nålar i huvudet och inte resten av kroppen. Antalsmässigt användes ungefär en tredjedel av den normala mängden nålar i gravidakupunkturen. 
 
 
Hjälper akupunktur mot gravidmigrän?
 
Ärligt talat vågar jag inte säga om akupunkturen faktiskt hjälpte mot migränen, eftersom jag inte haft några migränattacker sedan januari nu. Kanske hade jag haft migränattacker de senaste veckorna om jag inte gått på akupunkturen, eller kanske inte. Åtminstone utlöste den inga fler migränattacker. 
 
Det jag med säkerhet också kan säga är att för mig har tre veckor med regelbunden akupunktur varit riktigt avslappnande och minskat spänningar i kroppen, vilket verkligen har varit tacksamt så här i slutet av graviditeten. Dessutom har jag sovit riktigt bra, så jag kan inte se annat än fördelar. Hade jag varit lite mer förutseende hade jag absolut börjat med akupunkturen mycket tidigare under graviditeten. 🙏
 
 
Akupunktur som smärtlindring vid förlossningen?
 
För mig är akupunktur framför allt väldigt avslappnande och stressreducerande (jag är alltid fem före att somna där på britsen) och enligt båda de akupunktörer jag gått till så reagerar min kropp väldigt bra på nålarna. Jag skulle absolut vilja använda akupunktur som en naturlig smärtlindring också under själva förlossningen, men ännu i slutet av 2018 erbjöds inte den möjligheten på Vasa centralsjukhus förlossningsavdelning. Någon som vet om det ändrat och kanske finns akupunkturutbildade barnmorskor där nu? Hoppas! 😊
 
 
Undrar ni något mer är det bara att fråga! Jag svarar så gott jag kan.
#1 - Mirre

Akupunktur är ju jättebra, jag gjorde det istället tvärtom för att bli gravid

Svar: Härligt att höra att du också haft nytta av akupunktur! :) Jag har förstått att det ska vara väldigt bra när man försöker bli gravid också.
TIDSTJUVEN

#2 - Emelie

Spännande idé ä, har aldrig provat akupunktur 🤔

Svar: Det är ju en typ av "alternativ medicin", så passar kanske inte för alla. Men absolut värt att testa med öppet sinne tycker jag! :)
TIDSTJUVEN

#3 - Maria

Gud så skönt med akupunktur, det gjorde jag när jag hade sån huvudvärk i 6 månader. Visste inte vad det berodde på. Men tydligen vart en massa spänningar! Men nu är det bra igen 🙂

Svar: Ibland behövs det helt enkelt nya infallsvinklar för att hitta grunden till problemet. Fint att akupunkturen hjälpte och spänningarna släppte! Huvudvärk i 6 månader låter verkligen obehagligt.
TIDSTJUVEN