Tankar om coronasituationen

 
Här inledde vi dagen med en rolig lekdejt ute i höstkylan tillsammans med kompisarna. Bilen hade jag förstås glömt ute över natten, så jag fick börja med att skrapa bort isen från vindrutorna innan vi alls kom oss iväg någonstans. Varje år blir man lika överraskad av de där plötsliga minusgraderna. 🙈 Man tycker ju att man borde vara lite mer rutinerad vid det här laget. 
 
Vi försöker enbart träffa vänner utomhus just nu, i så stor utsträckning som det bara är möjligt, och däremellan satsar vi på videosamtal. Det känns som att allt annat vore oansvarigt i dessa tider när covid-19 härjar mer än någonsin tidigare här i Österbotten. Smittspridningen eskalerade allt för snabbt nu i höst och sedan två veckor tillbaka råder munskyddsrekommendation på alla offentliga platser i hela vårt sjukvårdsdistrikt.
 
Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte är lite orolig över hela situationen. Det känns som att många tar allt för lättvindigt på viruset bara för att de själva inte skulle drabbas särskilt hårt av en virusinfektion. Ärligt talat kan jag bli riktigt provocerad när man ser hur vissa fortfarande ignorerar rekommendationerna om munskydd, säkerhetsavstånd och antal personer i sammankomster. Just nu behöver varje kotte göra sitt yttersta för att hindra spridningen. 
 
 
I och med att jag mest bara skrotar runt här hemma och inte träffar någon annan än familjen och några enstaka vänner så känns varje butiksbesök, rådgivningsbesök och liknande som väldigt stora projekt nu. Tidigare i höst vikarierade jag som lärare då och då, men som coronasituationen ser ut nu har jag satt allt sånt på paus. Det känns som en onödig risk att röra sig mer än nödvändigt bland folk (speciellt i skolor), även om det hade varit fint med en liten inkomst på kontot utöver hemvårdsstödet. Men man får nu bara försöka acceptera dessa tider för vad de är.
 
Som gravid känns det förstås extra viktigt att försöka undvika alla smittor som kan undvikas, så personligen skulle jag inte vilja drabbas av viruset. Coronaviruset är ju dessutom så pass nytt att det finns väldigt lite forskning ännu på hur det påverkar fostret och förlossningen ifall man som gravid testar positivt för covid-19. Hittills verkar forskningen i alla fall tyda på att det (som tur) ger få komplikationer om man inte har andra riskfaktorer i bagaget, så vi ska tro att det stämmer även när man kan forska på ett större sampel. 
 
I våras blev det ju väldigt strikta regler på förlossningsenheterna för att hindra spridningen av covid-19, och stödpersonerna fick till exempel inte vara med på BB då. Just nu är begränsningarna på förlossningsenheterna inte lika strikta. Jag tar än så länge ingen stress inför förlossningen – det är ändå så pass många månader kvar tills dess att mycket hinner hända på coronafronten. Men visst hade det varit ledsamt om det visade sig att partnern bara fick vara med under själva förlossningen och man sedan skulle behöva vara ensam om att bekanta sig med bebisen de där första dagarna på BB. Jag håller tummarna för att viruset ska ha lugnat ner sig till våren. 
 
Hur känner ni andra gällande coronasituationen just nu? Är ni oroliga?
#1 - MalinHelenius.com

Inte superorolig för corona men lite rädd att hobbyn skall stängas ner och det lilla extra vi har i vår vardag skall försvinna. Som gravid hade jag också planer på allt vi skulle hinna med innan bebis. Men som sagt man får ta det för var det är och mycket hemma tid är nog bra iför bebis det också ❤️ Förlossningen och tiden på BB har jag från början tänkt att kan bli väldigt annorlunda denna gång, försöker att inte stressa upp sig. Syskon brukar inte annars heller få besöka nyfödda på BB (tyks i Åbo) i februari på grund av RS så den biten har vi redan accepterat. Influensavaccin kommer jag ta i år, för första gången för att skydda mig själv och bebis ❤️ Hoppas du får en fin fredag 🤗

Svar: Vi ska tro att barnens hobbyn ändå inte stängs ner i första taget! Jag kan ibland känna ett litet sting av sorg över allt roligt som jag under normala omständigheter hade kunnat hitta på med Amelie nu under vårdledigheten (tror hon hade älskat att besöka simhallen t.ex.) men jag försöker tänka att vi kompenserar med att göra andra saker här på hemmaplan istället.

Fint att höra att du inte stressar upp dig inför förlossningen. <3 Sist och slutligen är det ju väldigt lite man kan göra för att påverka de yttre omständigheterna. Tack för påminnelsen om influensavaccinet - det tänkte jag också ta nu i år men glömde att fråga om det på förra rådgivningsbesöket. Jag tog det under förra graviditeten också, och kände att det var ett bra val.

Tack så mycket för din kommentar och ha en fin fredag du också Malin!
TIDSTJUVEN

#2 - Bella

För det första! Kul med blogginlägg! 🤩 Jag måste nog säga att jag är orolig pga coronab både för min egen del och mina närståendes del som flera av dem hör till riskgrupper. Själv är jag gravid med första barnet och det känns inte sådär superkul att coronan tagit över Österbotten så hastigt. Man får bara ta en dag i taget och följa alla rekommendationer.
Ha en skön fredagskväll 😊

Svar: TACK, vad glad jag blir att mina bloggskriverier uppskattas!!
Jag förstår verkligen din oro. Det sista man vill är ju att smitta någon närstående, och nu när coronan kommit så pass nära att man till och med har bekanta som blivit sjuka så känns det som att viruset kan finnas nästan "var som helst". Men som du säger, vi får ta en dag i taget och följa rekommendationerna. Stort grattis till graviditeten! Hoppas att du har fått må bra <3
TIDSTJUVEN