Ett nyöppnat insektshotell

 
Är du ett bi, en nyckelpiga, en fjäril, en humla eller någon annan typ av pollinatör på jakt efter en boplats? Då är du varmt välkommen till vårt nyöppnade insektshotell! Du hittar det i det soliga sydvästra hörnet av maskinhallen. I sommar finns det ett trädgårdsland och många olika typer av bärbuskar och sommarblommor alldeles i anslutning till hotellet, men du får gärna flytta in redan nu. 😊
 
Första maj till ära tog vi oss an ett lite mindre trädgårdsprojekt idag. Ett insektshotell! Syftet med insektshotell är att hjälpa pollinatörer att hitta någonstans att lägga sina ägg och föda upp larver eller övervintra. Lite som en fågelholk fast för insekter. Genom att ha ett insektshotell i anslutning till trädgården hjälper man insekterna att bibehålla sin population samtidigt som man värnar om skörden av frukt, bär och grönsaker. Insekter har ju faktiskt en väldigt viktig uppgift i trädgården! Utan bin och humlor som för över pollen mellan blommorna blir det ingen skörd helt enkelt. 
  
 
För att bygga insektshotellet använde vi oss av restvirke som fanns kvar sedan husrenoveringen för två år sedan. Allt material vi behövde hittade vi ute i förrådet – till och med lite takfilt för att skydda hotellets tak från regn. Jag instruerade och sambon byggde. Vi hade inga särskilda mått som vi använde oss av, utan utgick från en fanérskiva som vi hittade och sågade sedan till väggar och tak enligt den. Vi tog den enkla vägen och gjorde taket framåtsluttande istället för att göra ett sadeltak. 
 
 
Vårt hotell fick fyra stycken våningar. Ett insektshotell kan se ut precis hur man själv vill, men bör bestå av olika fack och innehålla håligheter och krypin i varierande storlekar för att olika typer av insekter ska kunna söka skydd och bygga bo. Vi använde oss av sådant som vi hittade i naturen och våra gömmor. Sambon borrade hål i kvistar och björkträklossar och Amelie ställde gladeligen upp på att samla ihop kottar till ett av facken. 😊 Döm om vår förvåning när vi sedan hittade en tegelsten som passade exakt in i hotellets mått. Det var nästan för bra för att vara sant!
 
 
När hotellet var klart fäste vi ett gallernät på framsidan för att hindra materialet från att trilla ut och skydda alla inneboende från fåglar. Därefter åkte det upp på väggen mot den blivande trädgården. Det är viktigt att hotellet sitter stadigt där man placerar det, och det får gärna vara på 1-2 meters höjd då många insekter rör sig i den höjden. 
 
 
Inte nog med att hotellet fyller en funktion i trädgården så blev det ju väldigt tjusigt också. 😊
 
 
Nu väntar vi bara på hotellgästerna. 
#1 - Elin

Jättefint initiativ! Ska nog också skaffa något liknande till min trädgård :-)

Svar: Tack! Vad roligt att höra. Det blir insekterna glada åt! :) Det finns färdiga insektshotell i vissa affärer också, men det är ju så mycket roligare att bygga ett eget.
TIDSTJUVEN

#2 - Gudjon

Det var ett mycket bra initiativ som jag direkt föll för, jag bara måste också. Har ett litet köpt i en affär. Tack för att dela detta och lycka till.

Svar: Vad fint! Tack så mycket. :)
TIDSTJUVEN

#3 - ajlimullersandvik.blogg.se

Så himla fint, hoppas de flyttar in! Jag köpte en färdig men ingen flyttade in förra året, vi såg knappt några bin alls...