Undantagstillstånd

 
Det är en besynnerlig tid vi lever i.
 
Jag är knappast den enda som fick rysningar i hela kroppen efter presskonferensen som regeringen höll igår. Från och med imorgon och fram till den 13 april råder undantagstillstånd i Finland. Det är första gången detta sker under fredstid i landets historia. 😱 Det här innebär bland annat att alla landets skolor stängs, offentliga sammankomster med över tio personer förbjuds, bibliotek, simhallar och liknande stängs och personer över 70 år uppmanas undvika kontakt med andra personer. Vi kommer verkligen att minnas år 2020 under resten av våra liv. 
 
För en månad sedan hade ingen kunnat tro att beredskapslagen skulle behövas tas i kraft, men efter att vi sett hur coronasituationen eskalerat både nationellt och internationellt den senaste veckan var det här ett väntat och välbehövligt beslut. Jag tror utan tvekan att regeringen handlade precis så som det är behövligt i den rådande situationen. Vi måste "platta till kurvan" för att sjukvården ska behålla sin kapacitet att ta hand om alla de som är i behov av intensivvård. Annars går det som i Italien, och det vill vi inte. För att lyckas bromsa virusets framfart måste vi alla nu isolera oss så mycket det bara går. 
 
 
Coronaepidemin är en kris som påverkar oss alla, på så många olika sätt. En kris som vi kommer att märka spår av under en väldigt lång tid framöver. Människor permitteras, företag går i konkurs och framtiden känns oviss... Att våra hobbier, fritidsaktiviteter och möten ställs in är en världslig sak i en situation som denna. 
 
Just nu, en dag som denna, går mina tankar i synnerhet till barnen. Till de barn vars enda trygga punkt har varit skolan, och nu försvinner den tryggheten i en månad framöver. Till de barn vars enda varma mål mat har varit skollunchen. Till de barn som lever i familjer där det finns missbruk eller psykiska problem, och nu ska överleva i den vardagen i en för dem oändligt lång tid. Jag hoppas att de barnen inte glöms bort av samhället under den här tiden då undantagstillstånd råder. ❤
 
Det vi kan trösta oss med är att det kommer gå över. Läget kommer att stabiliseras. Och vi kommer att kunna möta vardagen så som vi är vana att möta den igen. Tills dess får vi bara försöka göra det bästa vi kan av situationen. Ta hand om er! 
#1 - ellenlundis

Vad fint du skriver Maria 🌺

Jag tycker att det är så obehagligt med coronaviruset.. Det känns nästan som en framtids film, 😱 Hu! Jag hoppas verkligen att det blir som vanligt igen. 😲☹️