Coronaviruset – fakta framom panik

 
Vad är oddsen att när sambon åkte på resa för första gången på fem år så bröt coronaviruset ut bara ett tiotal kilometer från den ort han besökte?
 
Sambon var alltså på resa till Milano och kom hem igen på söndag kväll, för prick en vecka sedan. När han och resesällskapet befann sig i Milano förra helgen började nyhetsflödet plötsligt fyllas av rapporter om hur coronaviruset hade brutit ut i norra Italien, ungefär femtio kilometer från Milano. Vid det tillfället var vi ändå inte särskilt oroliga, för antalet smittade var få och begränsade till mindre orter. Alla var förstås extra noggranna med handhygienen under hela vistelsen i Italien, men i övrigt påverkades inte deras resa. På söndagen gick resesällskapet på sightseeing och shopping, och de passade på att besöka sevärdheter så som den vackra katedralen Duomo di Milano. Dagen efter, när de hade kommit hem till Finland igen, fick vi veta att Duomo och många andra offentliga platser hade stängts som en säkerhetsåtgärd eftersom fall av coronaviruset hade noterats också i Milano...
 
Och sedan dess har nyheterna fullkomligt exploderat av coronauppdateringar från Italien och övriga Europa. 😬 Det går inte att gå in på en nyhetssajt eller slå på nyheterna på tv:n eller radion utan att mötas av information om coronavirusets utbredning, dödssiffror och potentiella nya fall som kan härledas till besök i Norditalien. Jag skulle ljuga om jag sa att vi inte varit lite oroliga under den senaste veckan. Speciellt efter nyheten om att en finländsk kvinna som kom hem från Milano på söndag (samma dag som sambon!) konstaterades vara smittad av coronaviruset. Som tur framkom det senare att de inte varit på samma flyg. 
 
Bilderna i inlägget har sambon tagit i Milano förra söndagen. 
  
I situationer som dessa är det bästa man kan göra att hålla huvudet kallt och förlita sig på fakta:
 
Coronaviruset är inte luftburet
Viruset är en droppsmitta, vilket betyder att det sprids genom kontakt mellan människor eller genom hostningar och nysningar. Precis som en vanlig influensa. Risken att sambon skulle fått viruset "på gatan" då han inte rört någon eller blivit hostad på är alltså liten, och risken att få viruset när man rör sig här i Finland (där det hittills finns fem bekräftade fall) är försvinnande liten. 
 
Uppvisar man inte symptom behöver man inte oroa sig
Symptomen på coronaviruset är främst feber och torrhosta och de flesta som drabbas av viruset får enbart de här lindriga symptomen. Rinnande näsa och snorighet är inte ett symptom på coronaviruset utan en helt vanlig förkylning. Enligt THL:s information är det enbart om man vistats i ett epidemiområde (eller haft närkontakt med en smittad person) och uppvisar tydliga sjukdomssymptom som man behöver testa sig. 
 
Inkubationstiden är 2-14 dagar
Inkubationstiden (det vill säga tiden det tar från att man blivit smittad tills att sjukdomen bryter ut) för coronaviruset är 2-14 dagar och den vanligaste inkubationstiden är 5 dagar. Som det verkar smittar viruset dessutom inte i någon stor utsträckning före det brutit ut, vilket minimerar risken för smitta ännu mer. 
 
 
Jag tror absolut att det är viktigt att ta nya sjukdomar på allvar och försöka stoppa spridningen så snabbt som möjligt, speciellt eftersom det här viruset kan ta hårt på dem som är gamla eller har vissa grundsjukdomar. Samtidigt kan jag bli väldigt irriterad på hur medierapporteringen kring coronaviruset ser ut just nu. Det är dödssiffror hit och dit, och varje nytt registrerat fall låter som en dödsdom. Jag kan tänka mig att många barn som återvänder till skolan efter sportlovet imorgon är väldigt oroliga eller rent av rädda efter att ha hört nyheterna och vuxnas diskussioner om coronaviruset. Där har lärarna garanterat en viktig uppgift att informera och lugna. 
 
Enligt WHO är dödligheten till följd av coronaviruset trots allt så lite som 2%, och troligen ännu lägre eftersom det kan finnas fler tillfrisknade fall än de som rapporterats. Barn smittas dessutom sällan. Den senaste veckan har jag sporadiskt följt med statistiken på den här sidan. Där presenteras de nyaste fallen enligt land eller region, och man ser dagliga rapporter om hur allting framskrider världen över. Det är dels intressant att se hur liten världen är (allt hänger ju ihop när smittan spåras på det här viset) men också lugnande att se fakta och statistik istället för clickbait-artiklar. 
 
Så vart vill jag då komma med det här inlägget? Jo, att jag tror att det viktigaste är att inte få panik förrän paniken är befogad. Man kommer långt med sunt förnuft och fakta. Det är klart att man inte ska ta några onödiga risker och till exempel resa till områden som man vet att är drabbade, men har man oturligt nog vistats på en ort där coronasmitta hittats betyder det inte världens undergång och man behöver inte vara rädd för att vistas på allmänna platser här i Finland. Försiktighet inom rimliga gränser. 
 
 
Slutligen några allmänna tips för att undvika smittospridning: 
(inte bara coronavirus, utan smittor överlag)
 
1. Tvätta händerna med tvål i minst 30 sekunder. 
2. Stanna hemma om du är sjuk. 
3. Hosta och nys i armvecket. 
4. Undvik att peta dig i ansiktet (om du inte nyss tvättat händerna). 
5. Kontakta hälsovårdscentralen före du uppsöker vård. 
#1 - ellenlundis

Median skrämmer upp folk i onödan O_O Det var precis när svin-influensan kom.. Vilket ståhej det blev!

Jätte bra inlägg Maria :)

Svar: Tack Ellen! Ja, precis så är det. Det är viktigt att media bevakar och rapporterar om det som händer i samhället, men i just såna här situationer känns det som att de använder sin makt på fel sätt.
TIDSTJUVEN

#2 - ellenlundis

Känns nästan som de media tror att hela mänskligheten ska försvinna helt och hållet.. :/ Vissa skolor i Sverige har gjort så barnen blir hemma..

#3 - Marie

Jättebra inlägg och precis som du sägter så måste man borde agera och tänka med sunt förnuft. Som du säger är detta inte jordens underhång. Det är ju media som skrämmer upp oss, för de flesta får ju hyffsat lindrigt, det verkar ju som de flesta tror att alla ska dö