Tankar inför det nya året

 
Så tog vi klivet in i ett nytt decennium. 
 
I den här småbarnsfamiljen firade vi nyårsafton med sprakande pannacotta och kvällsgröt, och två av familjens tre medlemmar var till och med vakna vid tolvslaget. Det ni! Under dagarna kring årsskiftet fylldes flödet på mina sociala medier av idel sammanfattningar och reflektioner kring det gångna decenniet. Jag hade inte reflekterat desto mer över betydelsen av ett decennieskifte innan dess, men ju fler tioårskrönikor som dök upp desto mer fascinerande blev det att läsa dem. 
 
Sådär på det allmänna planet kan vi väl kanske enas om att 10-talet var ett årtionde som innehöll rätt mycket mörker och bedrövelser i världen med allt från flyktingkris och finanskris till terrorattentat och klimatkris. 10-talet kännetecknades också av ett allt mer polariserat samhälle. Mycket har hunnit hända i samhället i stort på 10 år, men ännu mer har förstås hänt på det personliga planet för var och en. Och för varje människa som enskild individ är det ju det där personliga som spelar störst roll, oberoende av hur världsläget ser ut. 
  
De flesta decenniereflektioner jag läste handlade om vad som hänt i privatlivet under de gångna tio åren. Och efter att ha läst X antal av vänners och internetbekantas krönikor såg jag ett mönster. En gemensam nämnare. Det som majoriteten av tillbakablickarna handlade om var höjdpunkter och känslor. Det var sammanställningar över de största och roligaste sakerna som hänt under åren – examinationer, flyttar, jobbyten, giftermål, barn och så vidare – men också fokus på hur måendet påverkats positivt eller negativt från år till år. Toppar och dalar i livet.
 
 
Vad kan vi då lära oss av det här?
 
Jag tror att det främst är två saker... 
 
  1. Att det viktigaste för oss alla under det nya året och det nya decenniet verkligen borde vara att ta hand om oss själva och värna om vårt välbefinnande. Vi borde bli ännu bättre på att strunta i omgivningens förväntningar på hur vårt liv borde se ut och istället göra mer av det som vi själva mår bra av och tycker om, för om 10 år är det glädjepunkterna från åren som gått och hur vi mått i vardagen som vi kommer att minnas.

  2. Att vi alltid bör behandla andra människor med respekt, för vi vet inte vad någon annan går igenom just nu. Hur många av dessa decenniereflektioner har inte handlat om hur dåligt människor mått (ibland i flera års tid) men hur de satt upp en fasad inför andra? En påminnelse inför 2020 är att visa omtanke och våga fråga hur människor omkring oss mår på riktigt
 
De tankarna inleder jag mitt 2020 med. God fortsättning på det nya året! ❤