"Pensala andas livskraft"

Tendensen är likadan på de flesta små landsbygdsorter. Centraliseringen kommer smygande, service försvinner och byarna avfolkas sakta men säkert. Men så finns det också de där undantagen som bekräftar regeln. Ett sådant undantag är Pensala.
 
 
Häromveckan fick vi en journalist på besök i byn, och det hela resulterade i ett flersidesreportage om Pensala. Reportaget fanns att läsas i söndagens Vasabladet och Österbottens TidningDe senaste åren är vi många unga familjer som tagit våra pick och pack och flyttat till Pensala. Nativiteten är plötsligt hög, hus byggs eller renoveras, unga företagare satsar på stora projekt och till skillnad från många andra österbottniska byar är Pensala på tillväxt.
 
 
Här i Pensala trivs vi! Vad som är hemligheten bakom att så många vill flytta (tillbaka) till den här lilla byn i utkanten av Nykarleby är svårt att säga, men det bästa med att bo här enligt mig är gemenskapen. Liksom bara det att man hälsar när man möts, oavsett om man känner varandra eller inte – små saker som gör vardagen trevlig. Det känns fint att Amelie får växa upp i en lugn och fin by på landet, och dessutom med många jämnåriga alldeles i närheten.
 
Vill ni läsa artikeln i sin helhet kan ni klicka här
#1 - Anonym

Upplever det lite samma här var vi bor, även om vi inte bott mer än lite på ett år.

#2 - Christina

Haha, oj, skickade iväg kommentaren lite för fort. Men ja, det har sin charm med mindre byar. Å jag är så glad att vi tog beslutet att flytta hit.

#3 - V

Jag bor i en väldigt liten by i Sverige mellan två lite större samhällen. Förr i tiden innan jag föddes fanns det både en lite mindre skola och en liten mataffär. Nu måste man åka till samhällena bredvid som är 3 km bort eller till stan som är 15-20 min bort. Tråkigt.