Marknadsföring och jämställdhetsfrågor

Tre grejer som jag funderat på under den gångna veckan, varsågoda.
 
 
Bild: Screenshot från Facebook
 
1. Vasa Andelsbanks halarmärken
Alltså... har Andelsbankens marknadsföringsavdelning månne samma typ av humor som killen som målade väggarna i den nya baren i Vasa? 🤔 De här halarmärkena delades ut till yrkeshögskolestuderande som laddade ner bankens mobilapp igår. På märket längst fram står det "Jag betalar tillbaka när jag får examen", på märket till höger "Ser jag ut som en bankautomat?" och på märket uppe i hörnet (som är det underligaste) "Kan jag få ditt telefonnummer eller ska jag betala i natura?". Jaja, jag är väl tråkig och PK som vanligt, men jag tycker ärligt talat inte att de här märkena är roliga år 2020 och ännu mer mystiskt blir det när det är en bank som står bakom halarmärkenas budskap. Gör om, gör rätt.
 
Bild: Vasabladet
 
2. The Old Irish Pubs målningar
Ingen kan väl ha missat att en ny pub, The Old Irish Pub, har öppnat i Vasa förra helgen. Det återstår att se hur långlivad den baren blir... Jag tänker inte orda desto mer om den saken utan tycker istället att ni ska läsa den här artikeln som innehåller en intervju med konstnären som målat gamla gubbar som tittar under kjolen på kvinnor på pubens väggar. Läs sedan Heidis insändare om målningarna (jag håller med henne till punkt och pricka!) och läs slutligen Karolinas blogginlägg om hur hon upplevde pubens kundservice under öppningskvällen. Det är ju bra att veta vart man inte ska gå i alla fall.
 
Bild: Screenshot från Svenska Yle
 
3. Jämnare familjeledighet
Har ni sett att regeringen har presenterat en ny modell för hur familjeledigheten ska fördelas? På det allmänna planet är den jättefin eftersom den verkligen syftar till att öka jämställdheten i finländska familjer, men på det personliga planet känner jag mig ändå lite tudelad till den. Den nya modellen innebär att vardera föräldern får 165 föräldradagpenningar (ca 6,6 månader familjeledigt/förälder), varav högst 69 dagar kan överlåtas till den andra föräldern. Jag kan inte låta bli att undra hur det här påverkar exempelvis de familjer där ena parten är egenföretagare. I vår familj skulle det vara en praktisk omöjlighet att min sambo skulle vara ledig från sitt jobb i 100 dagar – eftersom det skulle innebära att stänga ner hela verksamheten – och med den här nya familjeledighetsmodellen skulle vi alltså gå miste om en stor del av föräldradagpenningen och ledigheten med barnet. I förlängningen leder ju det inkomstbortfallet till att man tvingas sätta barnet i dagvård tidigare än planerat, så att hmm... 🤔
#1 - Fina Christina

Ja, den nya modellen får nog både ris och ros. När jag snabbt räknade så om man tar ut alla de dagar man får är någon föräldraledig med barnet tills det är närmare 1 år. Så det är ju tacksamt! Men ja, det lär väl säkert ändra ett antal gånger ännu innan den träder i kraft.

#2 - Anonym

Bara en tanke, men med det nuvarande systemet är det väl ännu värre om det skulle vara så att mamman är egenföretagare eftersom mamman inte kan ge sin moderskapsledighet till pappan, eller har jag förstått det fel? Är det inte bättre om samma villkor gäller båda parterna? Tycker överlag att vi måste komma bort från synsättet att det är pappan som ska försörja familjen. Har läst kommentarer som sagt typ "detta system skulle vara dåligt för min man tjänar så mycket mera pengar än mig att han inte ska behöva vara hemma utan istället jobba in pengar till familjen" och då vill jag bara säga att det är just det som är problemet! Det krävs helt tydligt att fler föräldraledighetsdagar låses till pappan för valfrihet fungerar uppenbarligen inte i det här fallet tyvärr. Sen tycker jag egenföretagares rättigheter överlag borde förbättras eftersom en egenföretagare är i stort sett utan socialt skydd.

#3 - Charlotta

Håller helt med anonym som skrev före mig. Dessutom vill jag påpeka att den föreslagna modellen är på alla sätt bättre än den nuvarande, även om ENDAST mamman är hemma får hon totalt fler dagar än den nuvarande föräldraledigheten. Det som händer om pappan inte är hemma alls är att de dagar som är vikta för honom försvinner, men det är alltså inte bort från mamman på något sätt.

Det jag ännu hade hoppats på är större flexibilitet ang när och hur man tar ut sina dagar. Hade gärna sett en modell där en förälder kan vara hemma 2 dagar per vecka och den andra 3 dagar, istället för att behöva ta ut långa sammanhängande perioder. Det hade också passat de flesta egenföretagare utmärkt.

#4 - När Annie fotograferar på Gotland

Man måste inte ta ut 100 dagar i sträck. Du kan t ex ta ut 1 eller 2 dagar i veckan. Vi har eget företag ihop jag och sambon så vi har tagit varannan vecka samt varannan månad. Men en vän till mig är ledig varje torsdag och fredag medan hans fru tar de andra dagarna i veckan. :-)

#5 - Annie

Fast ni kanske har andra regler än vad vi har, kom jag på! :-)