Ska landsbygden nedmonteras?

 
Det blir sällan bra när personer som inte själva har koll på landsbygden ska besluta i frågor som berör landsbygden. Idag upprörs jag starkt av att SDP, Finlands statsministerparti, på sin partikongress häromdagen gick in för ett beslut om att förbjuda pälsnäringen i Finland. Förstår SDP ens vad ett sådant förbud skulle innebära – inte bara för pälsfarmarna, utan för hela Österbotten? Pälsnäringen sysselsätter i dagsläget direkt och indirekt tusentals personer, och ett näringsförbud skulle innebära ett hårt slag mot sysselsättningen på landsbygden och Finlands ekonomi.
 
Det senaste året har varit minst sagt tufft för pälsnäringen på grund av den rådande lågkonjunkturen och att coronapandemin har påverkat försäljningen och exporten mycket negativt. Som en person med god inblick i pälsnäringen kan jag ärligt säga att det känns som att SDP nu sparkar på någon som redan ligger. Var finns solidariteten gentemot landsbygdsföretagarna? 
 
Kan det helt enkelt vara så att de personer som röstade för att SDP ska hålla en linje mot pälsnäringen inte har någon som helst koll på vad näringen handlar om eller hur den ser ut här i Österbotten där så mycket som 95% av dagens pälsfarmer finns? Har de fått tillräckligt med information? Har de besökt en pälsfarm eller ens kollat upp sin fakta från pålitliga källor (och med pålitliga källor menar jag verkligen inte djurrättsorganisationer och utländska medier) innan de bestämde sig för att en hel näring borde avvecklas? Det är lätt att vara emot något som man personligen inte känner till. 
 
På en pälsfarm finns det jobb för både liten och stor. Att dela ut bitleksaker är en uppgift som passar alla.  
 
Kaffepausen är förstås också viktig. 
 
Att vara pälsdjursfarmare innebär att följa årstidernas växlingar. Varje säsong har sina egna arbetsmoment och varje dag, året runt, är pälsdjursfarmarna bundna till sitt jobb. Det är mer än bara ett jobb – det är en livsstil. Ibland undrar jag om inte djuren på pälsfarmerna blir bättre omhändertagna än åldringarna i vårt land. Och förutom att näringen ger bröd på bordet åt pälsfarmarna och deras familjer (många farmer drivs av unga familjer!) så skapar den dessutom arbetsplatser inom mängder med andra branscher. Det är en näring som verkligen ger ringar på vattnet. 
 
Den finländska pälsnäringen har utvecklats under många generationer, och är idag unik om man ser till resten av världen. De senaste åren har framför allt certifieringssystemet och den cirkulära ekonomin blivit väldigt utmärkande för Finlands pälsnäring. I foderproduktionen används slaktbiprodukter (det vill säga sådant som vi människor inte kan äta) och inhemskt fiskrens. Visste ni till exempel att den skräpfisk som används i pälsdjurens foder avlägsnar 150 ton (!) fosfor ur Östersjön. Årligen. Gödselns biogas kan sedan användas till energi. 
 
 
För oss som vill bo och leva på landsbygden är nyheter som dessa mycket oroande. Ska landsbygden sakta men säkert nedmonteras? 
#1 - M

Är helt på samma linje som dig och varit i många år! Tror mycket handlar om okunskap och det är ju så mycket större än "bara de som har farmen", vilket de flesta inte har någon aning om. Vår familj är fiskare = fisken blir till foder = fiskaren, fabriken och all logistik kring det etc. blir också påverkade av de beslut som rör pälsnäringen.. Tyvärr blir alltid dessa argument om hur många det påverkar klassade som långsökta om man försöker diskutera vidare 😪

Svar: Precis så. Det är otroligt många som indirekt lever på pälsnäringen - fiskeribranschen i Österbotten är en av dem. Det vore intressant att veta hur SDP tänkt gällande kompensation för inkomstbortfall till alla de som berörs av en potentiell avveckling. Om de alls tänkt på den saken, vill säga. Tack för din kommentar!
TIDSTJUVEN

#2 - Tanke

Både rätt och fel av SDP. En näring som blöder och kanske inte går att få på fötter igen så gör kanske SDP rätt i att förbjuda. Då vet ju alla att det bara är att sluta om det blir ett förbud.

Svar: Samtidigt har pälsnäringen alltid varit känslig för konjunktursvängningar. Efter tidigare lågkonjunkturer har lönsamheten för näringen alltid gått uppåt igen. Vi hoppas förstås att fallet är så också denna gång! Ett förbud känns inte som rätt väg att gå.
TIDSTJUVEN

#3 - Anonym

Tycker också det är ett konstigt beslut. Så länge efterfrågan finns är det ju bra att näringen finns här så det inte ökar trycket på länder som Kina. Däremot tror jag att efterfrågan minskar på sikt och tycker inte att pälsnäringen ska tvingas på genom bidrag för att överleva. Hellre låta den gå den naturliga vägen med marknadsekonomi.

Svar: Jag håller med dig!
TIDSTJUVEN

#4 - Madelene

Tack! För att du sätter ord på den uppgivenhet och frustration jag känner för sossarnas beslut. Det visar helt konkret hur långt ifrån primärnäringarna de står och hur lite kunskap de har om hur det ser ut i verkligheten.

Svar: Tack för kommentaren Madde! Tyvärr är det just så.
TIDSTJUVEN

#5 - Emelie

Tack för ett bra inlägg Maria! Även om jag själv ifrågasätter pälsnäringen så tycker jag det var ett lösryckt och starkt uttalande av SDP. Som tur är det ju något ett parti ensam kan köra igenom. Hoppas och tror att inte kan förverkliga ett tvärstopp, utan man måste bereda dem och ta in experterna (dvs. Tex ni) för att hitta fungerande lösningar. Som du säger, vad vore logiken med att höja arbetslösheten och påfresta ekonomin i sådant läge vi har nu? Här är väl fördelen att politiska beslut i en demokrati är långsamma 😅 önskar er allt väl, ni ser ut att leva så mysigt liv bland ängarna och fåren 😍

Svar: Tack Emelie, jag uppskattar verkligen att du ser helhetsbilden och förstår vår situation trots att du har en annan personlig åsikt om pälsnäringen (vilket du såklart får ha!). Det är precis så som jag hoppas att beslutsfattarna också skulle kunna göra. Ögnar man igenom huvudrubrikerna i dagens nyhetsflöde ser man att allt för många av dem handlar om samarbetsförhandlingar, nedskärningar och ökad arbetslöshet, så att SDP ens tar upp en sån här diskussion just nu känns inte alls sunt. Allt gott tillbaka till dig! :)
TIDSTJUVEN

#6 - Emelie

(Som ett parti ensam INTE kan köra igenom ska det ju stå)😅

#7 - Anna

Vilket bra inlägg med bra tankar för oss som ej är insatta i det hela så tack för att du delar dina tankar!

Svar: Tack! Roligt om jag kunde bidra med lite ny information. :)
TIDSTJUVEN

#8 - ellenlundis

Du skriver så bra! ❤️

Svar: Tack så mycket Ellen!
TIDSTJUVEN

#9 - Fina Christina

Tyvärr får jag också den känslan av att politikerna där innanför ring 1 gärna vill nedmontera hela landsbygden. Det här med pälsnäringen är bara början. Vi diskuterade det lite kort i morse och sa som så här oss att om den förbjuds dör hela Österbotten ut till sist. Sen att de höjer bränsleskatten och vill förbjuda "onödig" körning.. Det ska vi inte ens börja tala om nu. Önskar ju att de kunde ta bort skygglapparna och faktiskt ta en tur runt om i landet och se att vi behöver våra arbetsplatser och våra bilar för att ta oss dit vi ska. Oavsett bra skrivet, märks att du har stor inblick i det. Jag hejar på er!

Svar: Eller hur, det känns som att det här är första steget i landsbygdsavvecklingen. Det är väl bara att vänta och se vilken näring som är nästa som "borde förbjudas". För att inte tala om hur invecklad byråkratin kring alla landsbygdsnäringar redan nu är. Det krävs ständigt mer och mer av företagarna, men tyvärr syns det inte i lönsamheten. Sunt bondförnuft är dessvärre en bristvara i mycket av dagens beslutsfattande. Tack för kommentaren Christina!
TIDSTJUVEN

#10 - Sabina

Bra skrivet Maria, jag håller fullständigt med dig! Du borde sända in texten till traditionell media också (typ öt, vbl) som debattinlägg.

Svar: Tack så mycket! :) Kanske det, där skulle den ju eventuellt nå en annan målgrupp än här på bloggen.
TIDSTJUVEN

#11 - S

Så bra skriver! :)
Har en inblick i pälsnäringen genom jobbet som bokförare och ett förbud skulle även påverka mitt jobb, tycker pälsfarmare har blivit så orättvist behandlade under hela coronapandemin då försäljningen har påverkats av den :( Sen får man ju fundera då värdet på exporten var över 300 miljoner euro under 2019 är det då inte värt att bevara pälsnäringen och lägga mer värde på vad den faktist ger.

Svar: Jag håller fullständigt med dig! Tack.
TIDSTJUVEN

#12 - Sandra

Hej!

Detta är nog säkert ett av de känsligaste ämnen i Finland för tillfället.
Fick en ide;
Hur skulle det vara om du gjorde nåt blogginlägg om hur det ser ut på farmen? (Har förstått att din sambo driver en farm?)T.e.x bilder och videon på hur det ser ut, vad dom gör, maten osv.

Oftast ser ju alla "vanliga människor" bara videon var djuren har det dåligt ställt, men man ser aldrig/sällan videon eller bilder på hur det är från pälsfarmarens synvinkel :) Skulle det kanske vara nåt?
Ha en bra fortsättning på dagen :)

Svar: Tack Sandra, det var en intressant idé som jag absolut ska fundera lite mer på om/hur den kunde förverkligas. :)
Idag (1.9) publicerade också Svenska Yle en artikel från när de hälsade på i vår vardag. Här kommer länk: https://svenska.yle.fi/artikel/2020/09/01/mikael-jungar-ar-en-av-de-unga-palsfarmare-som-tagit-over-efter-sina-foraldrar
TIDSTJUVEN