Årets trädgårdsdrömmar och -planer

  
Tänk att det faktiskt är ljust långt efter nio på kvällarna numera! Fåglarna kvittrar dagarna i ända och katterna är så upptagna med att jaga smågnagare att de knappt har tid att komma in till natten. Plötsligt känns sena kvällar ute i trädgården och bräkande sommarfår i hagen inte alls långt borta... 
 
Här hos oss har någon knappt varit inomhus alls idag, och det känns verkligen som att det är vår i luften på riktigt nu. Amelie och jag passade på att åka på cykelpremiär till byns lekpark på förmiddagen, och det var så roligt att hon kunde ha stannat där hela dagen. Och sedan somnade hon i cykelstolen på hemvägen. 😂 Jag fyndade en cykelstol på loppis förra sommaren, men vi hann aldrig inviga den ifjol. Men i år ska det minsann cyklas så det står härliga till! Amelie gillade verkligen att vara ute och cykla idag, och jag misstänker att hon tycker om att det går så mycket snabbare än när vi är ute på vagnpromenad, plus att hon sitter högt upp och ser vad som händer runtom. Succé! 
 
 
Resten av den här dagen har vi fixat och donat utomhus och för min del kliar det riktigt i fingrarna att få sätta igång med sommarens trädgårdsprojekt. Fjolårets småskaliga trädgårdsland ska utvidgas, ett par bärbuskar och kanske något äppelträd ska planteras, fler blomrabatter ska anläggas och så drömmer jag dessutom om ett litet växthus att odla lite gurkor och tomater i. Pinterest går varm, som ni kanske kan ana. 
 
Allra helst skulle jag vilja ha ett charmigt hemmabygge till växthus, men jag har på känn att det blir billigare både i byggningsskedet och underhållet att köpa ett nytillverkat. Och icke att förglömma mindre påfrestande för parförhållandet. 😆 Jag har kikat på ett par modeller från Kivikangas – bland annat växthuset som syns här på bilden ovanför. Om någon läsare råkar ha erfarenhet av Kivikangas växthus får ni gärna berätta. Är de prisvärda?
 
 
En lekstuga till vår lilla busfröken står också högt på önskelistan och jag finkammar loppissidorna på jakt efter något som kunde passa. Vi bor farligt nära en tungt trafikerad väg så planen är att ha både trädgårdsprojektet och lekområdet så långt bort från vägen som möjligt. En sandlåda ligger ute i garaget och väntar på att bli ihopskruvad och drömlekstugan för både mor och dotter är förstås ett muminhus. 😉
 
 
Fast de lite mer realistiska kraven på lekstugan är egentligen bara att den ska vara så stor att man som vuxen också ryms in där (och att den storleksmässigt är rolig länge för barnet) och att den gärna får ha en liten terrass med tak utanför dörren. Färgen på stugan spelar inte så stor roll, eftersom jag gärna målar om den både utvändigt och invändigt. Om någon råkar ha något i lekstugeväg på lager får ni gärna ta kontakt! 
 
 
Tänk att få inreda en lekstuga med lekvänliga loppisfynd i all världens färger! 😍 Men ja, det vi egentligen borde göra först av allt är att sätta upp någon form av skydd (stängselnät?) mellan gräsmattan och bäcken, för precis som den livligt trafikerade vägen ligger också bäcken farligt nära vår ytterdörr. Att alla mina lite mer högtflygande trädgårdsplaner är möjliga att genomföra i sommar tror jag inte, men det är ju roligt att ha något konkret att planera och klura på. Själva området där jag tänkt ha trädgårds- och lekprojektet är för tillfället en åker, så vi börjar verkligen från noll. Men jag har på känn att det kommer bli riktigt bra bara vi kommer igång. 😊 Sedan får det ta den tid det tar. 
#1 - Kikki

Klokt resonemang kring lekområde, lekstuga och växthus. Här i Luleå har vi vårväder men snö kvar...

Svar: Tack! Efter att man får barn är det uppenbarligen alltid säkerhetsaspekten som kommer i första hand när man planerar något projekt. ;) Kanske är det en sådan egenskap som kommer på köpet med föräldraskapet? Här har snön äntligen försvunnit - hoppas att den gör det snart hos er också. :)
TIDSTJUVEN

#2 - Marias memoarer

Åh vad det vore underbart med en riktigt fin trädgård i sommar i synnerhet (inte samma behov att åka iväg på utflykter och upptäcktsfärder jämt?). Men tyvärr har jag inte den möjligheten själv och mina fingrar är nog inte så gröna heller 😉

Svar: Precis min tanke - så lyxigt att bara få kliva utanför dörren och så har man en trädgård att sköta om. Tror timmarna kommer försvinna i ett huj där! Och växtligheten kan anpassas enligt grönhetsgraden på fingrarna. :)
TIDSTJUVEN

#3 - Fina Christina

Så roligt att få läsa om andras trädgårdsplaner också! :) Här ska införskaffas en cykelstol endera dagen nu, riktigt längtar efter att få åka ut och cykla med E. Trevligt med lite omväxling till alla vagnpromenader.

Svar: Cykelstolen är verkligen uppskattad av de små! :D
TIDSTJUVEN

#4 - Fina Christina

Förresten, du får gärna uppdatera din länklista med min nya bloggadress. :)

Svar: Länken ser nog ut att vara rätt? :)
TIDSTJUVEN

#5 - Fina Christina

Ok, vad bra! :) Jag får säkert trafik från din sida till gamla domänen via någon kommentar då som jag gjort för länge sen. :)

Svar: Jo, så är det säkert! :) Jag dubbelkollade länkarna i länklistan och de är nog rätt både i webbversionen och mobilversionen av bloggen. Men länkar i gamla inlägg och gamla kommentarer pekar förstås fel.
TIDSTJUVEN

#6 - Britta Edfelt

Du ville ha en kommentar på växthus. Nytt för i år för mig är växthuset från Kivikangas. En novis i trädgården är jag men resultatet blev super, riktigt nöjd är jag. Tålamod och åter tålamod med grunden då de stora stenarna skulle lyftas upp med handkraft, många många skruvar och gummilister att passa ihop men hela tiden såg jag det färdiga verket framför mig och mödan var det värt. Två huvudtyper av växthus fanns det att välja på men eftersom jag ville ha ett som såg luftigare och lättare ut till konstruktionen föll valet på Halls. Nu är det inrett precis så som jag drömde om så det är bara att vänta på att plantorna tar sig och jag kan sitta där inne och njuta med en kaffekopp och läsa en bok.