2019-09-16 | 21:23:00

En evighetsstuderande på slutrakan?

 
Hej på er!
 
Jag ser att ni är flera hundra som dagligen kikat in här på Tidstjuven de senaste veckorna trots att blogginläggen lyst med sin frånvaro. Efter att det dessutom började rassla in oroliga meddelanden och frågor om var jag håller hus så kände jag att det verkligen var på sin plats att logga in och lämna ett litet livstecken... så nu när både barnet och sambon sover djupt, diskmaskinen surrar, tvätten är upphängd och lugnet lagt sig i huset fick jag äntligen en liten blogglucka. Jag har till och med tänt en drös med ljus runtom i huset för att riktigt mysa till det. ❤
 
Saken är förstås den att tiden inte har räckt till på sistone. Dygnet har som så många gånger förut haft för få timmar för att jag ska hinna fotografera, redigera bilder och skriva bloggtexter och vips hade två veckor passerat. Det är ledsamt, för jag saknar att blogga och har så många idéer på lager som jag aldrig hinner förverkliga innan de inte känns aktuella längre. Vi har fått en bra rutin på vardagarna här hemma, men var jag ska klämma in mitt bloggintresse har jag inte riktigt kommit fram till. Kanske kommer det ännu.
 
En stor orsak till tidsbristen (förutom barnet) är nämligen också att jag fick ett ryck och närvaroanmälde mig till Åbo Akademi nu i september och återupptog skrivandet av min magisteravhandling efter en paus på X antal år. Plötsligt kändes det helt idiotiskt att ha en halvfärdig examen på släp, så planen är att skrivprocessen ska vara klar till jul. Med en intensiv period på sambons jobb som kommer emot i november är det förstås ännu mer brådis, så jag försöker se varje liten lucka som värdefull skrivtid just nu. 
 
 
Amelie kommer förstås alltid i första hand, och just nu när det är lugnare på jobbfronten för sambon har han kunnat vara inne och sköta ett par timmar om dagen så att jag fått stänga in mig i kontoret och skriva gradu i lugn och ro. Det har varit guld för oss alla tre. Hon sover oftast bara två korta dagsvilor numera, så om jag skrev bara de stunder hon sover skulle jag knappt hinna sätta mig in i mitt material innan hon är vaken på nytt. 
 
 
Det känns som att jag kommit in i det där vetenskapliga skrivtänket nu igen, och än så länge känns det faktiskt också rätt så roligt (!) att skriva vetenskap. I och för sig började jag med en av de lättare delarna av själva anhandlingen för att inte tappa modet redan från början, så jag ska verkligen inte ropa hej ännu. Det är mycket kvar och det lär garanterat bli motigt innan jag är klar. 😬 Jag är ju lite av en perfektionist även om jag inte vill erkänna det, men jag försöker nu aktivt att sänka min egen ribba för att inte ta vatten över huvudet. Jag tror att de här omständigheterna är rätt hälsosamma för mitt skrivande och de tar bort lite av den där pressen som jag byggt upp i mitt huvud. 
  
 
I övrigt knallar vardagen på och Amelie växer så det nästan syns från dag till dag. Jag kan inte förstå att hon snart är nio månader gammal!? Hon har blivit en så finurlig liten typ som är alldeles full av personlighet. Alltid något bus på gång och så älskvärd.
 
 
Tack snälla ni för att ni läser, kommenterar och gillar.
Jag hoppas att ni orkar hänga kvar här fast blogginläggen kommer lite ojämnt just nu. 
  
 
Och just ja – om det är någon av er som har studerat samtidigt som ni varit hemma med barn,
kan ni inte dela med er av era bästa tips i så fall? 😘

Finheter
Karolinas kaos

Kämpa på, känslan när man har betyget i handen sen är SÅ tillfredsställande. Jag är säker på att du fixar det! Mvh en som nästan inte blev klar med gradun, haha.

2019-09-16 | 21:40:19 | http://karolinaskaos.com
Tilde

Åh så fint med matchande tröjorna!! 😍

2019-09-16 | 22:46:26 | http://tildeabb.modette.se
Nicoline

Jag studerade samtidigt som jag var mammaledig och vårdledig, det gick men det var skönt sen när det var över 😉 bestämde tider då jag skrev och försökte planera vad jag skulle skriva vilka dagar! 😊

2019-09-17 | 05:28:47
Josefin

Jag tog några distanskurser när jag var vårdledig sist. Det enda sättet jag fick det att fungera var att skriva när barnrn somnat för kvällen. Trist, men tog inte så lång tid. När jag studerade på heltid var barnen i dagis och jag gjorde allt jobb dagtid. Sparade aldrig något till kvällarna för den tiden ville jag spendera med familjen. Funkade jättebra! Har tyvärr inga supertips inför att skriva gradu med bebis, men håller tummarna att det går smidigt :) Är så skönt att vara på andra sidan examen sen! Blev själv utexaminerad ett halvt år innan Naya föddes.

2019-09-17 | 07:00:25 | http://Http://junimamma.blogspot.com
Hanna

Jag skrev (eller mer försökte skriva) gradu samtidigt som jag var hemma med min son. Det blev ingenting. Skrev till slut sen två veckor 12h per dag när min Man var pappaledig, just innan jag gick tillbaks på jobb. Så mitt bästa tips är väl kanske att försöka få skrivtid ensam utanför hemmet, om det är möjligt!? Det var det enda som funka för mej. Hemma var det liksom roligare att diska..

2019-09-17 | 07:17:39 | http://sevendays.fi/hanna
Yvonne

O ja, jag har studerat och haft barn samtidigt <3 fast bara en period med ett så litet barn som du har nu. Då blev det mest så att jag tog ÖPU-kurser på veckoslut när mina föräldrar kunde sköta barnen (för jag hade inte "bara" bebisen, utan tre till...). Tips... hm.
Barnvakt.
En tid per dag/kväll som är fredad för studier.
En detaljerad plan för vilken uppgift/vilket avsnitt som ska skrivas vilken vecka/vilken dag.
Is i magen när det gäller annat i livet (som t.ex. bloggande). Sånt tar du när du hinner.
Kram, lycka till, det här fixar du!

2019-09-17 | 08:50:44 | http://https://wonneswellness.fi
Jarina

Lycka till med skrivandet! Jag ska också börja skriva min avhandling snart, bara jag hittar motivation och ett bra ämne. :)

2019-09-17 | 11:59:41 | http://jarinafoto.blogg.se/
Anonym

Min graduprocess var väldigt tung och jag gick in i en depression under tiden, samtidigt som jag hade en katastrofalt dålig handledare som inte gav något stöd för min skrivpocess alls. I februari förra året, tre månader innan tänkt deadline, sade han plötsligt att mitt ämne inte skulle fungera. När hade jag jobbat på det över ett år utan att ha fått just någon feedback från honom. Då kom jag också till en punkt där jag helt enkelt sänkte ribban ordentligt. Kom fram till att jag inte bryr mig om resultatet bara jag blir färdig, och gjorde ett så enkelt upplägg som möjligt. Färdig blev jag till slut och gud så skönt det var! Lycka till med skrivandet, har man bestämt sig för att det går så går det nog, oavsett omständigheterna! Och det är helt klart värt det.

2019-09-18 | 07:31:17
Elin

Jag skrev gradu förra läsåret då jag samtidigt var hemma på vårdledigt med vår dotter och det som fungerade för mig var att varje vecka boka in 2 kvällar per vecka då jag for till bibban och skrev aktivt i 3 h i sträck. Mot slutet blev det nog nästan varje kväll där ett tag men det gick bra. Detta fixar du nog lugnt! Känslan när man får sina magisterpapper är otrolig!!

2019-09-19 | 13:58:58
Ida

Jag skrev färdigt (eller i princip hela) min gradu då storebror var ca 5-7 månader. Min mamma ställde upp och skötte några dagar i veckan, mellan amningsturerna. Det innebar att jag hade mellan 2,5 och 3,5 timmar att jobba i streck de dagarna och det gjorde mig effektiv! Hon ringde alltid då han vaknade från sin tupplur och då hade jag typ 15 minuter att avsluta och rusa iväg innan han var arg och hungrig. Då satte jag i system att alltid avsluta med en anteckning om vad jag jobbade med sist och vad jag ska börja med nästa gång jag skrev. På så sätt slapp jag att sätt en massa tid på att "komma igång" varje dag jag skrev. Lycka till!

2019-09-21 | 17:37:21
Mia

Här är ännu en som blev klar med gradun när jag var mammaledig med mitt första barn. För mig var nog nyckeln just det att jag hade en absolut deadline - Bolognareformen kom emot (ja, babyn är numera tolv år) och hade jag inte hunnit ta ut min examen innan reformen hade jag åkt en MASSA extrajobb. Så det var bara att släppa perfektionismen och se till att få det gjort. Mitt bästa tips är just det ni gjort - se till att få stänga in dig flera timmar i sträck, det GÅR inte att göra samtidigt som man underhåller en baby. Jag försökte komma mig bort hemifrån när jag kunde för att kunna sitta i min egen gradububbla. Sedan det som Ida ovanför tipsar om, att alltid anteckna vad man ska fortsätta om, är ju också guld värt om man blir tvungen att avbryta mitt i sitt flow. Lycka till!

2019-09-27 | 20:48:33 | http://miajohanna.blogspot.com
Sarah

Fina bilder

2019-09-29 | 16:37:07 | http://klarahs.blogg.se
V

Jag undrar när nästa uppdatering kommer

2019-10-01 | 03:10:46
Jasmine

Ett så härligt inlägg att få ta del av! Jag gillar hur du skriver och bilderna är ju minst sagt charmiga.
Fortsätt ta vara på dig och familjen. <3
Kram

2019-10-26 | 15:03:55 | http://rosanatt.blogg.se
V

Har du slutat blogga?

2019-10-30 | 02:50:33
Julie

Fina bilder! Kul med matchande tröjor! :)

2019-11-06 | 22:44:07 | http://niohundratretton.blogg.se
ellenlundis

Fräna kläder ni har! :)

2019-11-21 | 18:02:31 | http://finlandsgullet.wordpress.com/
Kommentera:
Kom ihåg mig?