De vackra Komossavantarna

Visste ni att många byar och orter här i Österbotten har egna vantar som är stickade enligt traditionella mönster? Lite som folkdräkter, fast för händerna. Det finns korsnäsvantar, Munsala brudvantar, vöråvantar och så vidare. En by som inte tidigare haft egna vantar men fick det i höst, det är min hemby Komossa! 
 
 
I år fyller Komossa Ungdomsförening 100 år, och det har firats med många olika evenemang och aktiviteter för byborna följt av en jubileumsfest för ett par veckor sedan. Själva jubileumsfesten hade vi tänkt delta i, men så blev Amelie sjuk och vi var tvungna att stanna hemma ändå. En av 100-årsjubileets höjdpunkter var nämligen presentationen av den sprillans nya "officiella" Komossavanten och den hade vi inte velat missa. 
 
 
Bakom designen och mönsterkonstruktionen står ingen mindre än min mamma Karin! 😍 Ni som känner till Komossa ser garanterat många av Komossas kännetecken i de vackra vantarna. Det är lingonris, tornet i Hoppamäki, skidspår i snön, kor i gröngräset, gyllene sädesfält, träsket och solnedgången i olika nyanser. Mer Komossa än så här kan en vante helt enkelt inte bli! Min hemby i garnformat. ❤
 
 
Det bästa är att vantarna dessutom har långa skaft, så man behöver inte frysa om handlederna. Här är varje detalj genomtänkt kan ni tro.  
 
 
Amelie har fått en matchande komossamössa. Och ett par minivantar, men de kom inte med på bild den här gången. 
 
 
Mössan (som hittills är den enda i sitt slag!) har varit en storfavorit ända sedan vi fick den. 
 
  
För den som är sugen på ett par vantar går det bra att ta kontakt med Komossa UF. Det finns färdiga förpackningar (så långt lagret räcker) med mönsterbeskrivning och rätt mängd av allt garn man behöver för att sticka sina egna komossavantar. Vantarna finns i både vuxen- och barnmodell. Perfekt julklapp till någon med Komossa-anknytning om ni frågar mig.
 
 
Stickat är bäst, ingen protest! Gull-Fia håller med. 
#1 - Märtha

Va roligt! Komossa är ju "nästan" min hemby också! Hälsar Märtha från Tjeschis, bosatt i Sannäs, Borgå.

Svar: Nämen så roligt! :D Då skulle du ju absolut behöva ett par komossavantar! Det är säkert möjligt att få mönstret på mail eller post också :)
TIDSTJUVEN

#2 - Runlars

De är riktigt vackra!

Svar: Ja visst är de det!
TIDSTJUVEN

#3 - Marias memoarer

Men va coolt 😍 Aldrig hört om detta förr, undrar om Oravais har någon egen mall.. Kimo by har väl knappast någon gissar jag.

Svar: Eller hur, visst är det kul med såna här ortsvantar. Jag är tyvärr nästan helt säkert på att det inte finns några Oravais- eller Kimovantar. Men någon skulle ju gärna få designa ett par. :)
TIDSTJUVEN

#4 - Linnéa

Vad snygg första och tredje bilden är! :)

Svar: Tack så mycket! Sambon ställde upp som fotograf :)
TIDSTJUVEN

#5 - Slim

Sjukt sexiga vantar! De gillade jag! Så många glada löv de måste ha berört! <3

Svar: Haha, fnissade lite när jag läste din kommentar. :) Tack!
TIDSTJUVEN

#6 - Annie - Stora Små Äventyr

Så fina vantar och mössan är också jättefin! :D

#7 - ellenlundis

Så fina!!! :)
Vad heter er får-kompis? ;)