2019-05-07 | 21:40:59

Vi kan väl börja med maskeradkläderna

Inte är det ju konstigt att jämställdhetsarbetet ofta verkar stampa på stället här i Finland när även den enklaste fråga jämt ska förlöjligas.
 
 
Idag hade Svenska Yle en artikel om en mamma som ifrågasätter H&M:s indelning av barns maskeraddräkter. Precis som övriga barnkläder på H&M är de strikt indelade i en pojk- respektive flickavdelning. Prinsessor och djur på flickavdelningen och superhjältar och tv-spelsfigurer på pojkavdelningen. Mamman var på jakt efter en kattdräkt till sin son, och fick leta på flickavdelningen för att hitta en sådan. Personalen benämnde till och med dräkten som "en liten dräkt för småtjejer". I artikeln kommenterar både en jämställdhetsexpert och H&M:s pressansvariga saken. 
 
Den här artikeln delades på Yle Österbottens facebooksida och fick en enorm mängd kommentarer. Kommentarerna blev så pass många att Svenska Yle efter några timmar blev tvungna att plocka bort hela facebookinlägget eftersom de inte hann moderera kommentarsfältet i den takt som kommentarerna rasslade in. Då kanske ni förstår vilken riktning hela diskussionen tog...
 
För det mesta gillar jag verkligen Österbotten. Men ibland gör jag inte det. Ungefär 90% av kommentarerna bestod av gubbar som förlöjligade hela artikeln (utan att över huvud taget ha läst den). 🙄 Resterande 10% var tappra själar som vänligt och pedagogiskt förklarade och argumenterade emot. 
 
Jag tänker så här: kan vi inte låta barn vara barn, utan att begränsa dem och placera dem i fack åtminstone när de ska leka? Maskeradkläder är ett perfekt sätt att börja bredda synsättet, ifall man tycker att det är alldeles för läskigt och nytänkande att klä sin pojke i något annat än blå kläder med dinosaurietryck eller sin flicka i något annat än rosa kläder med volanger. I leken är allt möjligt, och då är det väl naturligt att alla maskeradkläder ska finnas på en och samma plats? Vem som helst – pojke som flicka – kan klä ut sig till Batman, Elsa i Frozen, leopard eller dinosaurie om de vill. Finns allt på ett och samma ställe är steget till att bryta mot könsnormerna mycket mindre än om man måste börja med att handla från "fel" avdelning. Vem är vi att begränsa barnens lekar?  
 
Jag har egentligen bara en sak att säga om könsnormer; LET IT GO!
  
 

Finheter
Anonym

Varför finns det ens pojk och flickavdelning öht. Kan det inte bara heta barnavdelning också är allt blandat utan att behöva delas upp. Själv har jag aldrig varit en "tjejig tjej" som tyckt om rosa eller klänningar, inte ens när jag var barn. Mina favoritfärger är blå och grönt men det finns ju typ bara kill och mänavdelningarna. Förr i tiden ansågs dessutom blå som en tjejfärg!

Svar: Precis min åsikt. Jag irriterar mig till döds på att till och med bebiskläderna är indelade enligt kön i butikerna! Pojkkläderna är för det mesta mer praktiska medan flickkläderna har opraktiska skärningar och volanger på rumpan. Men så är flickkläderna oftast ändå lite mer färggranna. Suck.
TIDSTJUVEN

2019-05-08 | 00:00:05
Ann-Sofie

Själv förstår jag inte varför man ens kallar det flick- och pojkavdelning, barnavdelning kunde kort och gott räcka. Jag förstår konceptet att skippa könsnormer och att vem som helst ska få handla vad som helst. Men i mitt huvud tycker jag att man får det, men kanske jag bara inte lägger så stor vikt på vilken nuvarande avdelning jag shoppar från? Inte står det ju någon portvakt som kollar vilket kön ens barn har och föser in en till respektive avdelning. Jag ser det mer som en färguppdelning, om än en väldigt dålig sådan. Jag tycker att man gott kunde dela in allt i färgkoder så att allt i grönt är på ett ställe, rosa på ett och blått på ett osv. oavsett om det är en klänning, skjorta eller byxor. Själv hatar jag nämligen när det hänger klänningar och skjortor i all världens färger på en och samma hängare bara för att det är samma modell, speciellt när jag är ute efter en specifik färg. Men kanske det bara är jag som tycker så.
Råddig kommentar men så svårt att få ner sina tankar i ord när det gäller sådana ämnen som barnkläder och könsnormer, lite som med andra etikfrågor tycker jag 😅

Svar: Exakt. Det är klart att man ändå får handla från "fel" avdelning (jag har nog köpt mer kläder från pojksidan än flicksidan åt Amelie av det som jag köpt nytt istället för begagnat) men det är ju själva principsaken med två avdelningar när man lika gärna kunde slå ihop allting till en och samma barnavdelning som stör.

Sedan tycker jag också att kläderna på flicksidan ofta ser ut som små miniversioner av vuxenkläder till kvinnor, vilket är lite hemskt. Flickkläderna är liksom tajtare, kortare och mer "formsydda" (som om ett flickbarn/flickbebis skulle ha andra former än ett pojkbarn/pojkbebis?) och så har de alltid snällare motiv än de på killsidan. Om det är en snäll katt på tjejsidan å är det en farlig dinosaurie på killsidan, som ett exempel. Det här gör i förlängningen att man behandlar tjejen med den snälla katten på tröjan på ett annat sätt än killen med den farliga dinosaurien.

Åh, jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om det här ämnet. Har bloggat om det tidigare till exempel här: http://tidstjuven.com/2016/march/bilar-till-pojkar-och-dockor-till-flickor.html och här: http://tidstjuven.com/2018/august/lite-tankar-om-bebisklader.html.

Tack för kommentaren! Jag tycker inte alls att den var råddig, men förstår vad du menar med att det är svårt att sätta ner tankarna i ord i såna här frågor. Intressant att höra hur andra tänker. :)
TIDSTJUVEN

2019-05-08 | 12:58:33
Ann-Sofie

Tack för svaret, verkligen intressant. Tycker mig ha läst dina tidigare inlägg också och har gillat ditt tankesätt. Jag tycker du har bra resonemang. Speciellt när du lägger fram det där om flickklädernas former och att det skulle vara miniversioner av vuxenkläder, samt mönsterfördelningen, för precis så är det ju när jag riktigt tänker efter. Det är skillnad mellan exempelvis jeans från vardera avdelning och det är rent ut sagt hemskt. Satt just och scrollade igenom i hopp om att hitta något fint och med ditt svar i åtanke blev jag själv mer kritisk. Innan har jag mest tyckt lite att "är det faktiskt så usligt som det framläggs" om jag ska vara ärlig. Inte riktigt brytt mig eller tagit det på allvar. Kan inte säga jag kommer ge mig in i debatten om könsnormernas vara eller ickevara nu heller, jag är inte den personen som orkar engagera mig tillräckligt. Men jag gör mitt bästa på eget lilla sätt. Iaf har jag öppnat ögonen lite mer och blivit mer kritisk. Så tack för det :)

2019-05-09 | 00:13:30
Kommentera:
Kom ihåg mig?