2019-07-18 | 20:23:00

Halvårsbebisen

 
Sex månader och tjugo dagar. Så gammal är Amelie nu. Rent logiskt förstår jag ju att det gått mer än ett halvår sedan hon föddes eftersom hon kom strax efter jul och nu är det mitt i sommaren, men ändå känns det så konstigt att ett halvår kan gå så här snabbt. Vad gjorde man ens före man hade barn? 
 
Upptäckarglädje
Det var verkligen häftigt att se hur hennes uppfattning om omgivningen plötsligt vidgades där mellan fem och sex månader. Amelie lärde sig att åla fram på golvet när hon var fyra månader och i takt med att hon blev snabbare och skickligare på att ta sig fram insåg hon också att det finns sååå mycket att upptäcka utanför vardagsrummet där vi tidigare oftast har stationerat oss. Hon erövrade det ena rummet efter det andra, och nu vet man aldrig var man hittar henne längre om man lämnar henne ensam i ett par minuter. Ena stunden är hon i vardagsrummet och nästa stund ligger hon och pillar med gardinerna i sovrummet eller rycker nån katt i svansen i köket. Varje liten vrå ska utforskas. 😅 
 
 
I ungefär en månads tid har hon gått upp i krypställning varje gång hon är på golvet och leker, och ibland står hon och svajar och är fem före att ta sina första krypsteg, men ännu hasar hon alltid ner på mage igen och ålar (eller snarare simmar – hon har så lustig teknik) iväg. Det går så snabbt när hon drar sig fram med armarna att hon inte verkar ha bråttom att börja använda benen. 
 
  
Katterna har fått börja akta sig, för Amelie älskar dem. Ibland undrar jag om hon inte tror att hon också är en katt. 😂 Ser hon att någon av katterna är inne sätter hon iväg raka vägen till dem. Ibland låter de henne komma nära (speciellt Sputnik brukar tålmodigt låta henne klia honom på huvudet) tills de får nog av hennes pälsryckande och spatserar iväg en bit. Då ålar hon ikapp dem igen, och så går de lugnt iväg en bit bort igen innan hon fått tag i svansen. Och så där kan de hålla på från ena änden av huset till den andra. De har verkligen accepterat henne som en i familjen. 
 
 
Det roligaste just nu förutom katter – och det som hon alltid siktar på när vi är besök hos någon – är mattfransar. Vi har inga mattor med fransar här hos oss, men Amelies korpblick lägger genast märke till om det finns mattfransar i huset när vi hälsar på hos någon. Då sätter hon iväg i ilfart och kan ligga läääänge alldeles lyriskt och bara pilla och undersöka fransarna. 
 
 
En annan lustig egenhet hon har är att hon alltid lägger sig på sid, stödjande på ena armen, när hon ska leka med någonting eller bara vila lite och spana in omgivningen innan hon ålar vidare. Det har hon sysslat med i ett par månader nu, och det ser riktigt bekvämt ut när hon ligger och chillar. 
 
 
Rutiner 
Den största förändringen mellan fem och sex månader var nog maten. När hon var lite på fem månader introducerade vi smakportioner en gång om dagen. Först potatis, sedan potatis och morot, potatis och blomkål, potatis och broccoli... och olika frukter. Amelie har slukat allting med stor aptit, och efter sexmånaderskontrollen vid barnrådgivningen införde vi också gröt på kvällarna och introducerade kötträtter.
 
Rätt snabbt fick vi öka storleken på portionerna eftersom hon ville ha mer, och nu äter hon "riktig mat" tre gånger om dagen – ett mål vid lunch, ett mellanmål samtidigt som vi vuxna dricker kaffe och så en stor portion gröt före läggdags. Jag ammar fortfarande och har inga planer på att sluta ännu på ett bra tag, men det märks att hon vill ha allt mer fast föda och snart får vi nog införa en måltid åt henne samtidigt som vi vuxna äter middag också. Hon är så lustig när hon äter, för hon gör det alltid med ljudeffekter och slukar maten så snabbt att man knappt hinner sleva in skedarna innan hon gapar på nytt. Ett riktigt matvrak. 😍
 
 
Sover gör hon fortfarande tre gånger om dagen. Hon brukar vakna 9-tiden (ibland tidigare, ibland senare men oftast prick 9) och sedan sover hon ute i vagnen mellan 10 och 12 ungefär. Sedan en gång till mellan 14 och 15 och den sista gången mellan 17 och 18. Vid 20 äter hon kvällsgröt och sedan somnar hon senast klockan 21. Det är skönt med de här supertydliga rutinerna, för då kan man planera dagsprogrammet utifrån det.
 
Nattetid sover hon nu i sin egen säng och ammar oftast bara två gånger från att hon somnar tills det är dags att stiga upp. En annan "ny" grej som skedde i samband med att hon började sova i spjälsängen var att hon började sova på mage. I och med att hon fick mera svängrum bökar hon alltid runt en stund på kvällen innan hon kommer till ro, men nu har hon tydligen insett att den bekvämaste sovställningen är på mage så hon sover oftast på det viset hela nätterna. Den första natten hon sov på det viset fick mamman i huset inte mycket sömn – jag var ju tvungen att kolla så hon andades stup i kvarten. 😅 
 
 
Hon härmar ivrigt ljud och läten och jollrar glatt. "Brrrr" och "puff" är hon skicklig på och nu har hon också lärt sig att göra ett pussljud. Fejkskratt är också en ny specialitet; "Ha!" kan hon utbrista helt plötsligt som en snorkig liten tant. Ibland när hon inte ser mig eller är ledsen kan det också komma ett "Mmma", så vi får se hur länge det tar innan det enstaviga ordet blir tvåstavigt. 😍

Finheter
C

Hej!

Skulle vara intressant med ett blogginlägg om ekonomi. Det kan ju förstås kännas som ett känsligt ämne för vissa men jag tycker det är intressant att läsa om hur andra lägger upp sin budget och om man föredrar gemensam eller självständig ekonomi.


Svar: Hej på dig! :) Håller med om att ekonomi kan vara ett känsligt ämne, men samtidigt är det ju ett ämne som det är viktigt att tala om. Vi ska se om jag lyckas skriva ihop ett inlägg om ämnet. Jag har bloggat lite smått om ämnet tidigare: http://tidstjuven.com/2018/january/vart-tar-pengarna-vagen.html
TIDSTJUVEN

2019-07-19 | 10:59:25
Elin

Haha älskar sido-posen! Ser så lill-gammalt ut.

En sak jag tänkt på, skulle vara nice med en "gilla" knapp på din blogg. Är ibland inne och kollar men lämnar sällan kommentar, så vore trevligt att ändå kunna visa uppskattning! Ifall det är nåt du har funderat på :)

Svar: Tack så mycket för feedbacken! :D Ärligt talat är jag riktigt trött på hela bloggdesignen och skulle gärna förnya hela layouten, men tiden räcker inte riktigt till. En gilla-knapp ska jag absolut försöka få in här, för jag tror att du inte är den enda som kikar in och gärna skulle lämna en snabb tumme upp eller ett hjärta istället för en kommentar. Vi har ju blivit så vana vid de snabba reaktionerna från Facebook och Instagram så på det viset blir bloggar lätt ett lite "trögare" medium eftersom de kräver mer engagemang från både skribenten och läsarna när man vill kommunicera. Tack igen för kommentaren och roligt att du läser :)
TIDSTJUVEN

2019-07-23 | 19:51:14
Christina

Åh, älskar dessa "rapporter" om andras barn. :D

Svar: Jag också! :) Tror det är en grej man börjar gilla extra mycket när man själv har barn.
TIDSTJUVEN

2019-07-31 | 20:52:01 | http://finachristina.wordpress.com
ellenlundis

Så söt!!! 💕
Jag gillar hennes ligg-stil i sista bilden!

Svar: Hihi, ja visst har hon en lustig stil när hon vilar på sidan <3
TIDSTJUVEN

2019-08-14 | 15:00:52 | http://finlandsgullet.wordpress.com/
Kommentera:
Kom ihåg mig?