2019-07-07 | 18:44:17

Första natten i egen säng

 
Igår var det en spännande kväll. Vi hade nämligen möblerat om under dagen och flyttat in spjälsängen i vårt sovrum. Hittills har spjälsängen stått i barnrummet och endast blivit använd till någon enstaka tupplur när Amelie var nyfödd. Sina första sex månader och en vecka har hon sovit i babynestet mellan oss föräldrar varje natt, vilket har varit både praktiskt och väldigt mysigt. Jag tror att det viktigaste barn behöver när de är så här små är närhet och trygghet och det hoppas jag att Amelie känner att hon får. 
 
Den ursprungliga planen före vi fått barn var väl att flytta in spjälsängen i sovrummet när hon fötts... men sedan blev vi föräldrar och planen ändrades. 😉 Att hon skulle sova i en egen säng har inte ens kommit på fråga det senaste halvåret. I och med att jag blev snittad och inte kunde lyfta henne till bröstet utan hjälp den första tiden så var det praktiskt att ha henne mellan oss då hon skulle ammas hundrafemtiotolv gånger nattetid och Mikael behövde hjälpa mig med varje lyft. Vi insåg snabbt hur mysigt och smidigt det var att samsova, och när jag kunde börja lyfta själv fick hon helt enkelt fortsätta sova mellan oss. Eftersom det varit så enkelt att amma nattetid har varken Amelie eller jag vaknat helt fast det kunnat bli många amningspass under en natt, och att sträcka ut armen när hon tappat nappen har gått på automatik.
 
  
De första månaderna vaknade hon inte från sin nattsömn fast det skulle varit jordbävning runtom henne (ifall hon inte var hungrig då förstås), men nu när hon blivit äldre har hon blivit väldigt lättväckt nattetid och kan vakna bara av att någon av oss vänder sig eller prasslar med täcket. Många gånger då hon vaknar duger det inte heller med nappen utan hon ska ammas en stund så att hon somnar om. Förmodligen hade hon ändå fått fortsätta sova mellan oss ännu om det inte varit så att jag blev förkyld i torsdags... och natten till igår höll jag på att bli galen – varje gång jag hostade eller snöt mig så vaknade hon och varje gång skulle hon ammas. Jag var totalt slut på morgonen och förkylningen var ju inte precis bättre än dagen innan. Så, nu har vi alltså flyttat in spjälsängen i sovrummet och satt babynestet i den. 
 
Att ha henne i andra ändan av rummet och behöva stiga upp ett par gånger per natt känns inte bra för nattsömnen det heller, så lösningen blev att vi flyttade vår säng till den andra väggen och ställde spjälsängen alldeles intill med spjälorna nerfällda mot vår säng. Som ett bedside crib ungefär. Särskilt snyggt är det ju inte (vilket jag stör mig på) och så ryms det inga nattduksbord eftersom dörren kommer emot, men just nu prioriterar vi allas sömn och får ha överseende med resten. 
  
 
Så hur gick då första natten i egen säng?
I och med att jag inte hade telefonen bredvid mig på grund av brist på nattduksbord vet jag inte vad klockan var första gången hon vaknade och var hungrig, men flera timmar måste vi ha sovit med tanke på hur fullpackade bröst jag hade, haha. Lyxigt! Jag tror att det blev tre amningspass från att hon somnade tills att vi steg upp, vilket är en klar förbättring från natten innan.
 
I något skede under natten vaknade jag dock av ett knaprande ljud, och när jag tittade mot Amelies säng möttes jag av en vaken bebis som låg tvärsöver babynestet och tittade på mig. Hon hade vänt sig till mage – något hon inte kunnat göra i sömnen tidigare när hon legat mellan oss – och var på väg att krypa över till vår säng. 😂 Jag tror att hon var lika förvånad själv som vi var. 
 
 
Det ska bli spännande att se hur denna natt går!

Finheter
Christina

Spännande. 😊 Einar har sovit i egen säng bredvid min sida sen vi kom hem. Han sov ju också i dendär plastlådesängen på sjukhuset. Nån enstaka natt per månad blir nästet flyttat i vår säng. Å visst är det mysigt, men jag sover så dåligt varje gång då. Tycker dessutom det är lite meckigt att liggamma så vi stiger upp och går till soffan. Hade förresten helt glömt att du också blev snittad. Känner du att du återhämtat dig bra?

Svar: Huvudsaken är att ni hittat ett system som funkar för er! :) Jag liggammar inte heller (har för bra sprut plus en spybebis så sängen skulle bli dränkt eller så skulle vi få sova på en handduk), utan hasar bara upp till halvsittande i sängen, placerar henne på amningsdynan och så sköter hon själv resten. Verkligen minimal effort nattetid. Jag vet inte hur många gånger vi somnat mitt i amningen både jag och Amelie. :) Vi använde inte den där plastsängen på BB utan samsov redan då varje natt.

I början var det ju väldigt tungt med återhämtningen efter snittet, men numera tänker jag väldigt sällan på att jag blivit snittad. Såhär ett halvår efter förlossningen har kroppen verkligen återhämtat sig superbra, och det är bara ibland när jag sträcker på mig eller lyfter något tungt som jag kan känna att det stramar till inne i magen där jag blev snittad. Det yttre snittet har börjat blekna också. Hoppas att du också känner att återhämtningen funkar, även om det är tungt ibland.
TIDSTJUVEN

Boel

Spännande! Hoppas det fortsätter gå bra :D

Svar: Ja det får vi hoppas. :)
TIDSTJUVEN

2019-07-08 | 11:43:25 | http://lyckligajyckar.blogg.se
Rebecka

Så intressant att alla gör så olika. Vår tjej på 4,5 mån har sovit i egen säng i eget rum sedan dag 1. Tror att vi alla har fått bäst nattsömn på det viset.

Svar: Alla gör vi olika, men alla vill vi det bästa för våra barn. :)
TIDSTJUVEN

2019-07-08 | 18:40:23
Annika

Hur går nätterna nu? Vi har Karin som fyller 4 månader 22.7. Och hon somnar oftast för natten mellan 23 och 24.00 och sover i regel i sin vagga utan uppvak till kl 7.30 tiden. För några dagar sedan sov hon dock till 9.00. Efter att hennes tre storebrorsor var si och så med nattsömnen och ännu vakna om nätterna och åt kring nästan 1 års ålder känns detta som världens lyx och vi föräldrar orkar även med dagen som är rätt livlig och högljudd :). Karin har sovit i sin vagga bredvid vår säng ända sen nyfödd. Karin sover om dagarna i regel 2-3h förmiddags sömn mellan i stort 10-14men alltså 2-3h då och cirka 1h på kvällsidan mellan 17-19tiden, kan ibland slumra en stund kring 21 tiden också men det är vid amningen och endast för nån minut.

Svar: Till en början gick det inte alls bra eftersom Amelie blev förkyld i samma veva som hon flyttade till egen säng, men nu rullar det på bra. :) Wow, vilken sjusovare ni har som sover så länge i sträck utan att vakna. Det är verkligen lyxigt med när bebisar sover bra både dagtid och nattid - inget man ska ta för givet har jag lärt mig. :)
TIDSTJUVEN

2019-07-11 | 22:33:38
Annika

Skulle ännu tacka för en kiva blogg, känner inte alls dig men kom in på din insta via nån kompis sida och tyckte den var så härlig din blogg o alla bilder mm på både alla djur, familjeb osv. Önskar dig allt gott och njut av bebis tiden. Hälsar en 4 barns mamma med barn i åldern 3 mån, 6 år, 9 år och 13 år.

Svar: Tusen tack för de snälla orden! Roligt att höra hur du trillat in hit. Den här kommentaren gjorde mig så glad. :) Ha det fint och njut av bebistiden och familjelivet du också <3
TIDSTJUVEN

2019-07-11 | 22:36:32
ellenlundis

Mys! 💕

2019-08-14 | 15:10:49 | http://finlandsgullet.wordpress.com/
Kommentera:
Kom ihåg mig?