Kick-off med Nykarleby Innovation Center

 
Sällan ordnas det så inspirerande evenemang i Nykarleby som ikväll när Nykarleby Innovation Center – ett sprillans nytt entreprenörscommunity – hade kick-off och bjöd in till ett öppet event i Stjärnhallen. 
 
Jag vet inte när jag gått på föreläsning senast, men minst åtta månader sedan är det och jag har verkligen saknat de där inspirationskickarna som den här typen av evenemang ger. Dessutom vet jag vilket jobb som ligger bakom när man ska ordna ett evenemang av den här kalibern, och NIC-gänget har verkligen lyckats ro en superlyckad kick-off i land. I Stjärnhallens stora sal satt säkert femhundra (!) personer bänkade ikväll när taklamporna släcktes och Kaj Kunnas som var kvällens konferencier drog igång programmet. 
  
 
Vi fick ta del av en riktigt intressant paneldiskussion i sann Skavlan-stil med sex stycken personer med företagserfarenhet: Peter Vesterbacka, Konrad Bergström, Johanna Tidström, Susanna Kyllönen, Stefan Sjöberg och Naser Ozone. Under kvällen diskuterades och debatterades allt från misslyckanden och framgångar till fallskärmshoppning, röda huvtröjor i Buckingham Palace, den kinesiska marknaden, Europas längsta falafel och artificiell intelligens. Det blev dessutom ett riktigt språkbad med svenska, engelska och lite finska omvartannat. Stundtals hettade det nästan till lite i sofforna när panelisterna var oense i något ämne, men oftast var de på samma linje. Särskilt eniga var de kring det faktum att ingen lyckas nå framgång på första försöket och att man behöver chansa och ta risker för att slutligen få in en fullträff. 
 
 
Verkligen inspirerande! Hela konceptet var så snyggt paketerat, med allt från en proffsig presentationsvideo till intressanta gäster och till och med en pengakanon. Något liknande har aldrig tidigare gjorts i Österbotten vad jag vet och det ska bli spännande att få följa vad NIC hittar på efter den här succén.
 
Det enda jag saknade under kvällen var en tydlig presentation av varje gäst och deras företag/historia före man kastades in i diskussionerna. Vad hade Susanna Kyllönen jobbat med tidigare och varför började hon koda? Varför slutade Konrad Bergström i hörlursbranschen och bytte till något så otippat som elbåtar? Med facit i hand hade det varit bra om man som åhörare gjort en liten bakgrundskoll på paneldeltagarna före eventet för att få ut ännu mer av diskussionerna och kunna ställa mer djupgående frågor, för åtminstone jag tvingades nu försöka pussla ihop vad personerna sysslade med vartefter kvällen fortgick. Men ja, möjligen kan det också vara så att det bara är jag inte har riktigt koll på företagarstjärnor här i mitt bebishögkvarter. 
 
 
Teamet bakom Nykarleby Innovation Center är helt klart värda en stor eloge – både för en superfin idé med den här lokala föreningen för företag, startups och blivande företagare och för en riktigt trevlig och inspirerande kick-off. Det här gjorde ni bra! 👊
 
Nu ska jag gå och lägga mig och drömma om företagsidéer...