2019-08-04 | 17:04:00

Inte bara föräldrar

 
Förra veckans onsdag hade sambon och jag treårig förlovningsdag. Till en början hade vi inte tänkt uppmärksamma dagen desto mer – det var ju bara en helt vanlig onsdag bland så många andra helt vanliga onsdagar. Men sedan ändrade vi oss.
 
Det är ett faktum; när man får barn förändras ens parförhållande. Från att ha varit två och inte behövt ta någon annan än sig själv och sin partner i beaktande är man plötsligt tre (eller ännu fler, om man har riktigt tur) och familjens yngsta kommer alltid i första hand. Vardagen är långt ifrån glamourös, med bajssnack och spytrasor som återkommande inslag. Man glömmer lätt bort att visa uppskattning för varandra och efter en lång dag är det lätt hänt att båda är trötta och gnälliga när barnet väl har somnat och tystnaden lagt sig i huset. Oftast slutar det med att man bänkar sig i varsitt soffhörn framför någon tv-serie.
 
I höst har sambon och jag varit tillsammans i åtta (!) år och även om jag trodde att vi redan kände varandra utan och innan så har de senaste sju månaderna gjort att vi upptäckt så många nya sidor hos varandra. Att få barn har verkligen fört oss närmare varandra, även om jag plötsligt också förstår varför statistiken över separationer under småbarnsåren är hög. 😅 Barn får ett jämställt förhållande att förvandlas till rena parodin på stereotypa könsroller och närhetsbehovet mättas av all närhet man får av sitt barn. Det är sannerligen en påfrestande tid för parförhållandet om än den är kort. Men det är också en fantastisk tid.
 
Att se sin partner visa kärlek och omsorg till ens gemensamma barn – det värdefullaste man har – det är fantastiskt. Kärleken når helt enkelt en annan dimension. ❤
 
 
När förlovningsårsdagen närmade sig konstaterade vi att vi inte varit ute på tumanhand sedan någon gång i december. Nu har Amelie blivit så stor att det går att lämna bort henne ett par timmar utan problem, så vi lämnade henne i trygga händer med hennes mormor och morfar och hoppade i bilen och körde iväg till Jakobstad för en dejtkväll. Det kändes som om vi glömt någonting när baksätet gapade tomt. 
 
 
Nästan fyra timmar på tumanhand blev det. Alldeles tillräckligt för en god middag (nästan så man hade glömt hur det är att äta utan att behöva mata eller underhålla en liten vid bordsändan och sedan plötsligt upptäcka att ens egen mat kallnat), spontan parkpromenad (utan vagn!) och väldans många skratt. Tid att se varandra och inte bara vara två föräldrar. En värdefull kväll. Det här är något jag kan rekommendera alla småbarnsföräldrar där ute att unna sig minst en gång i halvåret. 
 
 
❤ 

Finheter
Danielas Dagbok

Ååh vilket ärligt och fint inlägg! <3

Svar: Tack Daniela. <3
TIDSTJUVEN

2019-08-04 | 17:47:46 | http://danielasdagbok.com
Marre

Grattis på förlovningsårsdagen och vad härligt att ni fick en så fin date ihop! ❤

Kan absolut förstå att det är något du rekommenderar, dock inget alla har lyxen att göra... Måhända är jag lite avundsjuk på de föräldrar som kan ha en kväll på tumanhand, vet inte när vi hade det sist... Några (fyra?) år sen måste det ju vara ändå 😂 Och då var det inte ens självvalt. Nåja, man hittar andra sätt och överlever gör man ju ändå. Men att det är viktigt att inte glömma och försumma varken sig själva som par eller individer, det skriver jag under på!

Svar: Tack så mycket! <3
Ja, det har du rätt i. Det är ett privilegium som tyvärr inte är alla förunnat att ha far- och morföräldrar (eller andra släktingar/vänner) nära till hands, och dessutom sådana som gärna sköter ett par timmar. Om det inte är möjligt att komma iväg på en tumiskväll någon gång ibland får man, som du skriver, försöka hitta andra sätt att visa uppskattning till varandra som par. Kanske det går att ordna en "hemmadejt" när barnen sover? Oavsett tror jag det är viktigt att man tar sig tiden att se och lyssna på varandra.
TIDSTJUVEN

2019-08-04 | 22:55:15
Karolinas kaos

Meen så fint inlägg!!

Svar: Tack snälla! Vardagsrealism och vardagsromantik.
TIDSTJUVEN

2019-08-05 | 09:44:42 | http://karolinaskaos.com
ellenlundis

Fina ni är! ❣️

Svar: Tack snälla <3
TIDSTJUVEN

2019-08-14 | 14:55:17 | http://finlandsgullet.wordpress.com/
Kommentera:
Kom ihåg mig?