Mitt favoritobjektiv

 
💌 SĂ„ fina bilder! Vad har du fotat med för objektiv? Jag skulle vilja köpa ett nytt sĂ„ smĂ„ningom som passar just till portrĂ€ttbilder. Vad rekommenderar du? Har sjĂ€lv en Nikon kamera hĂ€r hemma. 😊
 
 
Svar: Tack Nadja! Jag har tvÄ objektiv som jag varierar mellan nÀr jag fotograferar; ett Canon 50mm f/1.8 och ett Tamron 24-70mm f/2.8. PÄ de flesta portrÀttfotograferingar och vardagsbilder anvÀnder jag 50 mm-objektivet, och det gjorde jag ocksÄ pÄ 1-Ärsfotograferingen som jag visade bilder frÄn. Det andra objektivet anvÀnder jag till gruppfoton och evenemang, eftersom det inte Àr lika "inzoomat" sÄ jag fÄr med mer i bilden. Men nÀr man fotar portrÀtt vill man ju att bakgrunden ska bli suddig och bara personen pÄ bilden i fokus, sÄ dÄ passar 50mm utmÀrkt. Det passar ocksÄ bra nÀr man ska fotografera djur eller detaljer, och vill fÄ till det dÀr suddet i bakgrunden. Det blir alltid sÄ fint skÀrpedjup med 50mm brÀnnvidd och den stora blÀndaren pÄ 1.8, och jag Àr sjÀlv mest förtjust i den typen av bilder. 
 
Jag kan inte sÀga annat Àn att 50mm Àr ett otroligt prisvÀrt objektiv, sÄ det kan jag absolut rekommendera! SjÀlv Àr jag inne pÄ Ättonde Äret med det objektivet nu i och med att jag anvÀnde det pÄ min "vanliga" systemkamera tidigare, sÄ egentligen vore det hög tid att uppdatera till nÄgonting annat, men vi kommer sÄ bra överens jag och objektivet sÄ det fÄr bestÀmt hÀnga kvar ett tag till. Mitt nÀsta köp blir kanske ett 85mm för Ànnu hÀrligare bakgrundsoskÀrpa pÄ portrÀttfoton eller ett riktigt ordentligt zoomobjektiv för att komplettera kamerautrustningen. 
 
  
Nackdelen med ett fast objektiv som 50mm Ă€r att man inte kan zooma om man vill komma nĂ€rmare, utan istĂ€llet fĂ„r man anvĂ€nda fötterna. 😉 Fördelen med 50mm Ă€r att det passar bĂ„de pĂ„ systemkameror med APS-C-sensor och pĂ„ fullformatskameror, sĂ„ om du nĂ„gon gĂ„ng planerar att byta kamera Ă€r det hĂ€r ett objektiv som kommer att funka ocksĂ„ i fortsĂ€ttningen. 
 
HĂ€r hittar du 50mm-objektiv till Nikon: Scandinavian Photo / Rajala
Och hÀr finns de till Canon: Gigantti / Scandinavian Photo / Rajala / Power
#1 - Nadja

Tack för infon! :)

#2 - Malin

Jag kan tillĂ€gga för lĂ€sarna att 50mm -objektivet ocksĂ„ Ă€r ypperligt för matfoto. 😊👍

#3 - Anna

Du Àr sÄ duktig! :D Tack för tipset av objektiv, borde finnas nÄgot bra till min Sony Alpha :D