2018-05-19 | 17:31:00

Mitt i naturen

 
Med tanke på mängden vilt som rör sig här nära vår gård kunde man tro att vi bor mitt ute i vildmarken. Nu bor vi ju i och för sig rätt nära skogen, men att det skulle vara så här livat hade jag ändå inte kunnat tro. Den här vintern har vi haft vargen på besök bara ett par hundra meter från huset flera gånger och älgar och rådjur ser vi var och varannan dag. För ett par veckor sedan såg jag fem älgar på en vecka! Tranorna landar på åkern här utanför nästan varje kväll, och harar och rödrävar springer ibland förbi till katternas stora förtret. Vem behöver djurparker när man har jepposkogarna liksom?
 
Förra veckan satte vi upp en viltkamera vid en av åkerskanterna där rådjuren och älgarna ofta brukar synas. Eftersom både sambon och jag är rätt nyfiket lagda kunde vi inte hålla oss till nästa dag för att få se om något spännande djur fastnat på bild, så vi loggade in på farmens kameraövervakning och zoomade in mot skogen ungefär där vi placerat viltkameran för att se om något rörde sig där. Till vår stora förvåning (och iver!) möttes vi genast av tre stycken rådjur som gick och betade vid åkerskanten. Vi fick så lov att slita oss från ESC-semifinalen som vi höll på att se på, för livesändningen från skogsbrynet var hundra gånger mer spännande. När de tre rådjuren gått och betat en stund började de plötsligt lystra till någonting. Alla tre vände blickarna mot skogen, som om de väntade på någonting. Ni kan tro att spänningen där i soffan framför övervakningskamerans livesändning var olidlig!
 
Ett par minuter senare hände detta...
 
 
En älgko och två små älgkalvar, som såg så ostabila ut att de inte kan ha varit mer än en eller max ett par dagar gamla, kom ut ur skogen och sällade sig till rådjuren. Först trodde vi att det var en älg och två rådjur, men när vi insåg att det var två nyfödingälgar i sällskap av sin mamma gick livesändningen genast från att vara en tiopoängare till att bli en tolvpoängare. Det här slog minsann ESC med hästlängder (eller älglängder då). 
 
Som ni ser i videon tog det inte länge förrän den lilla älgfamiljen fick sällskap av ännu en älg. Och då blev det minsann livat! Vår teori är att den fjärde älgen är en fjolårskalv som nyligen blivit lämnad eftersom mamman fått en ny kull, och att den här storebrodern därmed är lite avundsjuk på mammas nya bebisar och försöker attackera henne/dem. Vad tror ni, kan det vara logiskt?
 
 
Inget av det här fastnade sist och slutligen på viltkameran, så tacka vet jag övervakningskameror med bra zoom. Vi har dock inte sett till varken älgarna eller rådjuren sedan den här kvällen (japp, vi har spanat!), så jag hoppas verkligen att inte vargen har stött på dem och fått sig ett lätt byte...
 
Tack och hej från älgbloggen. 👋

Finheter
Kommentera:
Kom ihåg mig?