2016-09-30 | 12:49:00

Trumfkortet i min garderob

Inlägget är ett samarbete med e/s design.
 
 
Nu, kära vänner, ska jag berätta om en av världshistoriens häftigaste klänningar - en evighetsklänning. Inför Mikaels och min förlovningsfest i lördags hade jag en enorm klädkris. Jag finkammade varje klädaffär i hela Vasa på jakt efter någonting snyggt, vilket inte var det lättaste att hitta. Ni vet det där eviga problemet när man är 180 cm lång och alla långklänningar slutar vid vaderna samtidigt som alla kortklänningar är lite väl flasha-rumpan-riskabla? Så här efter sommaren är det dessutom ännu svårare att hitta snygga klänningar när det inte är klänningssäsong längre. Då kom Elin Sandholm in som en räddande ängel...
 
Elin Sandholm är kanske bekant för en del av er som kvinnan bakom bloggen Kläder & Kvalitet. Hon är den finlandssvenska kläddesignern som brinner för hållbar livsstil och för att hjälpa andra att konsumera mindre och bygga upp en garderob som man älskar. Sedan mars i år driver Elin nätbutiken e/s design där hon säljer multifunktionella kläder som hon själv skapar i sin ateljé, och det är alltså en av dessa designklänningar jag hade äran att få bära på förlovningsfesten.
 
Om ni klickar er in på nätbutiken märker ni snabbt att ledorden för e/s design är etisk tillverkning, kvalitet, och mångsidighet. Det är kläder som kan anpassas enligt personlighet och kroppstyp. Min måttbeställda och handsydda klänning heter Nicolie Maxi Dress och finns förutom i burgundy också i färgerna grå, olivgrön, blå och svart. Det här är verkligen ingen slit-och-släng-klänning, utan en klänning som kommer att fungera som trumfkortet i min garderob många år framöver. Precis en sådan klänning som jag alltid har sökt, utan att veta om det.
 
 
Själva övredelen av klänningen består av två långa tygstycken som kan viras på över tjugo olika sätt. Så otroligt fiffigt! I lördags valde jag att dra upp tygstyckena rakt över axlarna, korsa dem på ryggen och sedan korsa dem en gång till i midjan för att slutligen knyta dem i ryggen. Möjligheterna är helt enkelt oändliga och det är bara fantasin (eller snarare YouTube-guiderna) som sätter gränser för hur man kan bära den här klänningen. Man kan vira, tvinna, knyta och korsa tygerna för att testa sig fram till vilken klänning som passar ens egen kropp bäst. Vill man inte ha ryggen bar kan man dessutom använda den medföljande tubtoppen som är samma material och färg som klänningen.
 
 
Jag älskar den här klänningen nästan lika mycket som jag älskar min fästman, haha. Det allra bästa är ju att man kan bära klänningen på så otroligt många olika sätt, så fast man använder den på tjugo olika festligheter i sträck är det ändå som att man skulle ha olika klänning varje gång. Hållbart mode när det är som bäst. ♥
 
 
Jag tog på mig klänningen 14-tiden på dagen och ännu klockan 4 på natten när de sista gästerna hade åkt hem satt klänningen som en smäck och jag kände mig så fin. Ja, ni ser ju på bilden - jag hade bytt ut skorna till yllestrumpor för länge sedan, men klänningen var så bekväm att jag hade kunnat gå och lägga mig med den. 
 
e/s design, gott folk. Kom ihåg var ni läste det först. ;)

Finheter
ellenlundis

Vacker du är! Sluta vara så vacker.. Eller vänta.. Fortsätt att vara vacker. För du är så vacker.. ^_ ^

Svar: Åh, tack snälla. Massa kramar till dig Ellen! <3
TIDSTJUVEN

2016-09-30 | 13:13:33 | http://finlandsgullet.wordpress.com/
Fanny

Jag har kikat på den här klänningen hela sommaren! Skall på årsfest och den här klänningen verkar verkligen perfekt. Hur är det med tygets kvalitét? Är det sådär "glansigt" eller matt? Tänker mest på att jag inte vill att den skall bli noppig. :(

Svar: Men jaa, den här passar verkligen prima på årsfest! Önskar att jag hade haft den när jag gick på årsfester också. :) Tyget är viskostrikå, om det säger dig någonting. Det är ett rätt så matt material. Man ska tvätta klänningen skonsamt (helst handtvätt!) så jag tror inte att den blir noppig.
TIDSTJUVEN

2016-09-30 | 13:35:31 | http://anotherdayinhelsinki.fi
Veronica Pettersson

Så himla fin klänning! Bra tips, nästa sommar ska jag på bröllop. Då kanske det är ett alternativ. :3

Svar: Åh, ja! Den passar perfekt på bröllop! :) Jag hörde att det är flera som har använt den vita versionen av klänningen som brudklänning till och med. Snacka om multifunktionellt!
TIDSTJUVEN

2016-09-30 | 14:01:02 | http://veronicapettersson.for.me
Marre

Wow! Vilken vacker klänning och vilket enastående bra koncept! Blir så glad när folk satsar på hållbart och resurssnällt, istället för att bara shoppa loss på kläder som används bara en gång, men det gör ju inget - för det var ju då billigt (ja, varför var det så billigt, tro?)!

Svar: Ja, exakt. Jag hör själv till dem som på grund av en skral studiebudget ibland köper billiga kläder som jag sedan bara använder ett par gånger, trots att jag vet att det inte är etiskt rätt. En skral budget är ju ingen ursäkt egentligen, då det i själva verket är mer lönsamt att satsa på kvalitet. De som tillverkar de där billiga kläderna gör det ofta under dåliga förhållanden och så är det ju verkligen inte bra för miljön att konsumera på ett sådant vis. Jag vill gärna köpa kläder på ett mera hållbart sätt, och det känns som att det här är ett steg i rätt riktning.
TIDSTJUVEN

2016-09-30 | 15:38:56 | http://arinya.blogg.se/
Agnes

Detta inlägget behövde jag! Har varit på jakt efter något ställe att beställa bal- och studentklänning ifrån, kanske är detta något för mig? Klänningen var sjukt snygg!

Svar: Hurra! :)
TIDSTJUVEN

2016-09-30 | 16:08:00 | http://agnesbjurek.blogg.se/
Maria

Klänningen är verkligen jättefin, den klär dig otroligt bra! Så praktiskt att man kan ändra utseende på överdelen också, smart!

Svar: Tack så mycket Maria! :) Ja visst är det fiffigt.
TIDSTJUVEN

2016-09-30 | 16:14:00 | http://www.attvaraetta.wordpress.com
Pia

Klänningen är verkligen snygg och både modellen och färgen passar dig helt superbra!

Svar: Tusen tack! <3 Jag gillar också färgen riktigt mycket.
TIDSTJUVEN

2016-09-30 | 19:47:01
Natalie

Jätte fin! Älskar färgen!

Svar: Tack Natalie! :)
TIDSTJUVEN

2016-09-30 | 19:57:50 | http://nattalys.se
Sara Möller

Alltså den klänningen e verkligen ljuvlig! Och färgen sen!! :O Supernajs :)

2016-10-01 | 15:30:33 | http://www.saramoller.nu
Danielas Dagbok

klänningen passar dig verkligen superdupermegabra!! SÅ fin.

2016-10-01 | 17:49:27 | http://danielasdagbok.com
Silje

Vacker klänning på en vacker kvinna! :) Färgen passar dig ypperligt!

2016-10-02 | 13:48:35 | http://nouw.com/siljewerner/
annakarin

Shit vilken fin klänning! Å färgen, den passar dig så bra! :)

2016-10-02 | 16:06:02 | http://nouw.com/annakarins
Emzi

Det att man kan göra den annorlunda hur många gånger som helst är ju helt fantastiskt! I love it! Så snygg är den också! <3

2016-10-03 | 19:33:50 | http://emmelemzi.com
Marre

För att svara på ditt svar:

Jo, delvis håller jag med dig där, delvis inte. Det är ju absolut bra att satsa mer på kvalitet än slit-och-släng (även om jag har full förståelse att man inte alla gånger har råd med det, även om det i längden är mer ekonomiskt (har man det skralt kanske det inte riktigt är ett alternativ att köpa en vinterjacka för flera tusen, även om den håller i många år, eller en tröja för fem hundra kr när man kan komma undan med en hundring)). Dock är det ju inte kvalitetsnivån som oftast är boven i dramat, utan kvantitetsnivån. Om jag känner för att köpa en tröja så spelar det liksom ingen större roll i sammanhanget om det är hög eller låg kvalitet på den, om jag köper den utan att egentligen behöva den. När man liksom shoppar utan ett egentligt behov liksom. (Sen kan man ju diskutera var gränsen för behov går osv...) Det är i alla fall mina tankar - väldigt kortfattat! - i konsumtionsfrågan. Och jag skriver inte detta riktat mot någon särskild eller för att trampa på några tår.

Därför är det ju toppen med tex en klänning som går att variera så mycket!

2016-10-05 | 10:37:45 | http://arinya.blogg.se/
Kommentera:
Kom ihåg mig?