Att möta starka känslor hos barn

 
Idag kickade Linda och jag igång hösten genom att gå på en torsdagsföreläsning i Nykarleby. Arbis i Nykarleby är verkligen proffs på att ordna intressanta och inspirerande föreläsningar med kända föreläsare från både Finland och Sverige. Kvällens föreläsning var inget undantag! Vi var ungefär 300 personer som satt i publiken när EQ-konsulten Maria-Pia Gottberg från Sverige föreläste kring temat Att möta starka känslor hos barn.
 
 
Maria-Pia Gottberg har bland annat tagit fram ett koncept med känslodockor som kan användas för att utveckla barns sociala och emotionella intelligens. Känslor, självkänsla och empati är ju så otroligt viktiga att jobba med från tidig ålder för att barn ska kunna hantera konflikter och problem i livet. Jag tror att vi vuxna allt för ofta avfärdar eller ignorerar barns känslor istället för att bekräfta och bemöta dem, trots att vi innerst inne vet att barns känslor är precis lika viktiga som vuxnas. Kvällens föreläsning utgick främst från hur man kan möta barn i förskole- och lågstadieåldern, men jag tror absolut att man kan använda sig av liknande metoder med tonåringar också. Gottberg poängterade att det viktiga inte är verktygen, utan hur vi bemöter barnen. 
 
Överlag borde vi alla, inte bara de av oss som är (blivande) pedagoger eller på annat sätt jobbar med barn och ungdomar, bli bättre på att hantera känslor och prata om känslor tycker jag. Vi borde alla bli bättre på att se sambandet mellan tanke, känsla och handling. Och låta våra egna tankar och känslor komma och gå utan att värdera eller döma. Alla åker vi ju på samma berg- och dalbana genom livet.
#1 - Ida-Marie Jungell

Åh verkligen. Hoppas de kommer nå liknande här också för jag känner riktigt jag också skulle behöva mer insikter i ämnet!

Svar: Höll ögonen öppna ifall det går någonting liknande vid Arbis i Åbo. :) Jag tog en snabbtitt på Arbis Åbo-utbud, och där går åtminstone både en veckoslutskurs i mindfulness och en föreläsning i självmedkänsla den här hösten. Det tangerar ju till viss del samma ämne. :)
TIDSTJUVEN

#2 - Nathalie

Läs på om validering från DBT. Tror det kan vara ett vettigt användningsområde. Har diskuterat det mycket tidigare, och även om man använder det inom terapi så finns det andra användningsområden där man kan använda validering, och jag tror att barn i den åldern är ett jättebra tillfälle. Jag tror att alla skulle må bra av validering i den formen, men som du säger; när man väljer att prata om känslor och empati så kan det vara bra att använda sig av validering :) (fick skriva om kommentaren så den kanske blev flummig...)

#3 - Lili

Intressant föreläsning. Jag tror att ett problem är att man inte alltid ser barn som riktiga människor, utan mer som halvmänniskor, och därmed blir deras känslor oviktiga. En annan orsak kan vara att man inte har mycket kontakt med sina egna känslor. Man har "förbjudna" känslor som man inte vill kännas vid, som är svårhanterliga och pinsamma och man helst bara vill ignorera. Klart man då heller inte vill se barnets känslor. Alldeles för många vuxna har dålig kontakt med sina känslor och anser dem inte viktiga, tyvärr. Sedan spelar väl saker som stress också in, en förälder kanske inte alltid orkar se barnet. Som Nathalie skriver ovan är validering inom DBT ett intressant begrepp att studera. Jag har själv gått i DBT där jag fick lära mig att validera mig själv då jag aldrig blev det som barn.

#4 - FrökenTV, bloggen om tv och film

såå hiimla fina bilder :D

#5 - Linda

Åh vad spännande kurs! Skulle säkert ha varit intressant att delta. Häromdagen deltog jag i en kurs om "krävande barn i gruppen". superspännande det också :)