Motstridiga känslor

 
Förra veckan när jag hade magsjuka fick jag så tråkigt i karantän (läs: vardagsrumssoffan) att jag bestämde mig för att se en ny TV-serie. Jag lyckades på något vis lura med mig sambon i mitt påhitt, och efter en del dividerande kom vi fram till vilken serie vi skulle börja se. Det blev Game of Thrones, som så många rekommenderat de senaste åren. Det hela resulterade i att vi under förra veckan såg tjugo avsnitt av serien... Två säsonger på sju dagar! Snacka om beroendeframkallande. 
 
Nu är vi redan inne på tredje säsongen av Game of Thrones, och vi har blivit så insnöade att vi går runt hela dagarna och citerar karaktärerna, drar paralleller till verkligheten och förargas över halshuggningar. Förra natten drömde jag till och med om ett blodigt slagfält och eldsprutande drakar. Helt normalt, va? 
 
Samtidigt som serien är otroligt genialiskt skapad med massvis av intriger, komplexa karaktärer och spännande cliffhangers kan jag inte låta bli att bli förbannad på alla blodiga avrättningar, brutala våldtäktsscener och objektifierande kvinnoframställningar. Varför kan inte kvinnorna få vara starka karaktärer utan att framställas som antingen förtryckta eller androgyna? Varför är det så gott som alltid männen som är i överläge? Game of Thrones är en serie som väcker mycket motstridiga känslor hos mig, och samtidigt är det omöjligt att inte klicka fram ett nytt avsnitt när det förra tagit slut... Man måste ju få reda på vad som händer med ens favoritkaraktärer, trots att de högst antagligen kommer dö ett par avsnitt längre fram. Aahh.
 
Hur tänker ni andra som ser/sett på Game of Thrones?
#1 - Isabel Bjon

Jag tror att detta beror på att serien är ganska medeltida (antikens grekland, till viss del) inspirerad och det är ju först nu i modernare tider som kvinnor faktiskt har fått tala för sig själv och fått göra vad de själv ville, utan att ha någon man som stöder en, vare sig det är ens far eller man.

Men flera kvinnor i serien har faktiskt blivit självständiga och starka kvinnor, men det kanske inte märks så bra ännu med tanke på hur långt i serien du har kommit. Till exempel Daenerys Targaryen, Aria Stark och Cersei Lannister.

Jag älskar verkligen serien, men i första säsongen kanske det nog var lite för mycket våldsamma scener och väldigt mycket horande. Men det kommer endast upp ett par fåtal gånger i senare säsonger. :)

Svar: Förvisso, fast egentligen har ju handlingen ingenting med några verkliga historiska händelser att göra (vad jag vet). Det är ju fantasy med drakar, häxor och levande döda. Jag tycker liksom inte att man kan förklara saken med att samhället såg ut så under medeltiden, eftersom serien baserar sig på fiktion och inte fakta.

Kanske serieskaparna (och författaren till böckerna som serien är baserad på också förstås) drog allt till sin spets i de första säsongerna för att få människor att bli nyfikna och intresserade. Skönt att höra att det blir bättre längre fram i serien. :) Jag får väl bara stå ut och fortsätta titta.
TIDSTJUVEN

#2 - Elin

Oj, lustigt detdär med hur olika personer kan uppleva saker. Jag tycker ungefär tvärtom till ovanstående kommentaren, dvs jag känner att serien blivit allt sämre på hur den behandlar kvinnor. Jag var ett stort fan av serien i tidigare säsonger men har svårt att acceptera alla "onödiga" våldtäktsscener de lagt till under senare säsonger, speciellt mot några av huvudkaraktärerna som verkligen inte utsätts för liknande i böckerna. Jag tror jag har lättare att acceptera "bakgrunds" våldtäkter (som förekommer mer i tidigare säsonger) än när en våldtäkt används som ett sätt att driva framåt handlingen på, speciellt när den användas för att emotionellt utveckla en manlig karaktär (när det är en kvinna som blir våldtagen). Usch.

Svar: Åh nej, det låter väldigt otrevligt. :/ Det som är mest problematiskt enligt mig är det att speciellt våldtäkterna och prostitutionen alltid är skildrade ur den manliga synvinkeln och som en härskarteknik. Det skulle vara intressant om serieskaparna skildrade de kvinnliga "bakgrundsfigurerna" som mer än bara köttstycken. Jag vill ju veta vad som driver kvinnorna och hur de känner.
TIDSTJUVEN

#3 - Katarina

Jag blev också lite beroende då jag började se den och såg fyra säsonger inom en kort tid. Det orsakade också ett svall av motstridiga känslor samtidigt som jag inte kunde låta bli att titta på följande avsnitt! Läste också alla böcker för att jag inte kunde vänta på femte säsongen som då inte hade börjat.

Men tycker ändå att det kommer fram väldigt starka kvinnokaraktärer, som Isabel också nämnde. :)

Svar: Åh, visst är det en serie som man lätt fastnar i! Tyckte du att böckerna eller serien var bättre?
TIDSTJUVEN

#4 - Amanda

Jag håller med dig. Jag tycker GoT är en fantastisk serie men vissa saker kan man ju ifrågasätta. Tycker dock (som några andra redan har sagt) att det blir bättre och bättre när det kommer till kvinnorna i serien :)

Svar: Precis. Bara för att serien i det stora hela är mycket bra betyder det ju inte att man måste gilla allt. Allt är inte svartvitt. Men skönt att höra att det blir bättre på kvinnofronten längre fram i serien!
TIDSTJUVEN

#5 - Viktoria

Jag är typ den enda som inte sett den. xD Borde verkligen göra det och har samtidigt höga förväntningar med tanke på hur man hör att alla hela säger hur fantastiskt underbar den är. Har samtidigt en massa andra serier som jag måste se på och se klart. Gah. xD

Svar: Du kan ju testa att se ett par avsnitt av Game of Thrones och sedan bestämma om serien är värd att se på. :) Men en liten varning: man ska verkligen inte vara känslig om man ska se den här serien. Den borde ha 18 års åldersgräns och inte 15.
TIDSTJUVEN

#6 - Jenna

Jag upprepar det som tidigare sagts:
Vänta bara, Maria... Det kommer nog fram starka kvinnor senare i serien. ;)

Sen är det väl så att män i alla tider har varit de med mer makt - och så är det ju fortfarande. Men det betyder inte att det inte finns starka kvinnor också.

Svar: Finfint. Jag väntar med spänning... :)
TIDSTJUVEN

#7 - Lille John

Jag har inte heller sett Game of Thrones. :D Tänkte bara passa på att säga varför jag inte har gjort det:
1) Jag såg ett enstaka avsnitt på tv som involverade incest. ;) Det vill säga ett syskonpar som hade sex. I övrigt var inte avsnittet så intressant ändå, antagligen för att jag inte kände igen någon av karaktärerna eller något om dem så de blev bara tunna paffskivor.
2) När alla säger att något är uuuunderbart så är det ett dåligt tecken i min bok. :D Jag försöker inte vara en "hipster" som bara ser OBSKYRA TV-serier och filmer, men det tycks alltid vara så att när en film eller tv-serie kommer ut och ALLA ääälskar den, då är den inte underhållande för mig. Det var så med både Avatar, the Dark Knight, nya Dr Who och The Walking Dead. Vilka är helt OKEJ serier/filmer, men inte så att jag skulle säga att det är "uuunderbart".
Aaaaalla älskade dem (speciellt avatar) men själv kände jag bara ett gigantiskt "meh, helt okej I guess...."

Men som tur är så får alla gilla det de vill. :) Jag har i mitt sortiment en massa filmer och serier som jag vet att majoriteten inte skulle uppskatta. :D

#8 - Louise Stigell

Instämmer med många föregående talare: Det finns ett gäng riktigt häftiga kvinnor. Nyanserade kvinnor, med djup.

Men det har också varit några gånger under seriens gång som jag lessnat på det kvinnoriktade våldet. Som i de flesta serier med andra ord. Kvinnovåldet är överallt.
I Game of Thrones väljer jag att se förbi det för att jag älskar så mycket annat med serien.

Har dock ett till serietips: Outlander. Det har kallats för "Ett Game of Thrones för kvinnor". Och hur mycket problematik det än är i det påståendet så förstår jag vad man menar. Här finns mycket av det som är bra med GoT, men med en bättre maktbalans mellan män och kvinnor och ett mer nyanserat våld. Plus riktigt bra musik och gott om autentisk mytologi och historia. ^___^

Svar: Tack för tipset om Outlander! Ska spana in den serien.
TIDSTJUVEN

#9 - Isabel Bjon

Nej, klart att de inte baserar sig på historia, men serien är inspirerad av medeltiden. Kläder, vapen, klassamhället, makt, krig med mera. Eller i alla fall i de nordligaste delarna.

#10 - Anonym

http://mizzas.blogg.se/2016/may/kan-inget-bara-vara-underhallning.html