Vem får använda mina bilder?

 
Idag tycker jag att vi ska prata litegrann om upphovsrättslagen. Jag var nämligen med om något obehagligt igår och var tvungen att kolla upp vad lagen egentligen säger. Jag fick via omvägar höra att en av mina bilder hade funnits med i ett kompendium som skickats ut till ett stort antal hushåll. En person hade googlat, hamnat på min blogg, laddat ner en av mina bilder och klistrat in den bland all text innan hen printat ut kompendiet och postat det. Detta hade alltså hänt utan att jag hade en aning om det och utan att det nämndes någonstans i kompendiet vem som fotograferat bilden. Och då hände det till på köpet i min hemkommun!
 
Det är väldigt otrevligt att få höra att någon har använt ens bilder utan lov. Och ja, det är ju inte bara otrevligt att använda någon annans bild på det här viset utan också olagligt. Jag kontaktade förstås personen som tagit min bild och saken är nu uppredd, men jag tänkte att vi kunde ta en liten genomgång av upphovsrättslagen här på bloggen också ifall det är fler där ute som inte riktigt har koll på vad man får och inte får göra med andras bilder. Det kanske låter tråkigt, men det är ack så viktigt! Gör man misstag kan de i värsta fall kosta en dyrt.
 
 
Vad är upphovsrättslagen?
Upphovsrättslagen (404/1961) finns stiftad i Finlands lag. Enligt upphovsrättslagen innehar den som skapat ett verk (till exempel ett fotografi) rättigheterna för verket, förutsatt att personen inte ger bort eller säljer upphovsrätten åt någon annan. Alla fotografiska bilder är skyddade i 50 år från att fotografiet är taget.
 
Upphovsrätten består av en ideell rätt och en ekonomisk rätt. Enkelt förklarat innebär den ideella upphovsrätten att man som fotograf alltid har rätt att bli namngiven i samband med att bilden används. Man kan alltså kräva att ens namn ska stå i samband med bilden, men om man som fotograf inte vill att ens namn ska finnas utskrivet så kan man också avstå från den ideella rätten. Den ekonomiska upphovsrätten innebär att det bara är upphovsmannen som kan bestämma vem som får rätt att använda bilden.
 
Upphovsrätten innebär kort sagt att man har rätt att bestämma vad som görs med de bilder man tagit. Ingen annan än den som har upphovsrätten får redigera, sälja eller publicera en bild. Om någon annan vill använda en bild måste de få fotografens samtycke och ange fotografens namn vid publicering. Upphovsmannen kan alltså välja att ge eller sälja användningsrätt åt en person som vill använda bilden.
 
 
Mina råd till bloggare
Alla bilder och annat material som du skapat själv och lagt upp på din blogg tillhör dig. Sätt för säkerhets skull en vattenstämpel eller ett ©-märke (det står för upphovsrätt!) tillsammans med ditt namn på dina bilder för att förtydliga att bilderna är dina och för att hindra okunniga från att stjäla dina bilder. Oavsett om du sätter en vattenstämpel på din bild eller inte är så är den upphovsrättsskyddad. Jag brukar själv sätta en liten logo nere i högra hörnet för att förtydliga att det är min bild. En liten logo stör inte särskilt mycket men den kan hindra folk från att stjäla bilden.

Ryt alltid till om någon använder dina bilder utan tillåtelse! Du får kräva ersättning om någon använder dina bilder utan att du gett lov.
 
Mina råd till bildletare
Otillåten användning av andras bilder kan ge juridiska konsekvenser, så ta aldrig en bild från någon annans blogg, hemsida, Facebook eller liknande utan att fråga först. För att använda någon annans bild måste du ha upphovsmannens uttryckliga tillåtelse. Orkar/kan/vill du inte fråga upphovsmannen? Vänd dig då istället till bilder med Creative Commons-licens. En CC-licens innebär att upphovsmannen redan har gett tillåtelse att andra får använda bilden. Bilder med CC-licens hittas på exempelvis bildbankerna Pixabay och Free Digital Photos. Från sådana sidor är det alltså tillåtet att ladda ner bilder och använda dem i enlighet med vad som står i licensen.
 
Det är inte tillåtet att använda bilder som du "hittat på Google" eller "pinnat på Pinterest". Google är en sökmotor och inte en bildbank. Pinterest är också en typ av sökmotor och du måste klicka dig vidare till bildkällan för att kunna kontakta personen som innehar upphovsrätten till bilden. När du bildgooglar står det till och med "Bilderna kan vara skyddade enligt upphovsrättslagen" när du klickar på en bild. Skriv alltså aldrig aldrig ALDRIG att bildkällan är Google eller Pinterest, för det är den inte. 
 
 
Som man frågar får man svar
Oftast är det ju så att om man frågar artigt så får man ett artigt svar tillbaka. Jag blir själv överlycklig när någon mailar och frågar om de får använda mina bilder i olika sammanhang. I nittionio procent av fallen svarar jag glatt ja och skickar en högupplöst version av bilden till dem samtidigt som jag berättar att de måste ange mig som fotograf när de publicerar den. Det har aldrig orsakat några problem och båda parterna har alltid varit nöjda. :) Men nu när jag fick höra att någon tagit min bild utan lov, då blev jag allt lite ledsen och besviken. Det är tur att man alltid kan hänvisa till upphovsrättslagen.
#1 - ellenlundis

Fy va taskigt. På mina bloggar så står det "copyright av mej" De gäller även text och bilder. 😕

Mina målningar så står det mitt namn och så. Även mina foton.

Tack för bra information om Upphovsrätt ✒📷

Svar: Det är bra att du har skrivit ut det tydligt på dina bloggar Ellen! :) Egentligen måste man ju inte skriva "Copyright", för all text och alla bilder, teckningar och fotografier som man själv skapar har man automatiskt upphovsrätt till. Men eftersom alla inte vet om det så är det bra att vara tydlig. :)

Så roligt att höra att du uppskattade inlägget! Tack för delningen på Facebook. ♥
TIDSTJUVEN

#2 - Karolina

Så bra och viktigt inlägg, bra Maria!

Svar: Tack Karro! Om ens en person lär sig någonting nytt så var det värt den tid det tog att skriva inlägget.
TIDSTJUVEN

#3 - Pernilla

Jätte bra inlägg! Jag har hittills inte lagt något copyrightmärke eller vattenstämpel på mina foton, men tänkte nog börja göra det i fortsättningen.

Svar: Tack Pernilla! En vattenstämpel försvårar ju verkligen för eventuella bildskurkar där ute. För min del gjorde vattenstämpeln också att jag fick reda på att min bild fanns i det där kompendiet eftersom man kunde skymta "tidstjuven.com" i hörnet.
TIDSTJUVEN

#4 - Nina

Bra och viktigt inlägg! Jag blir fortfarande förvånad över att folk kan ta en bild sådär bara och tro att det är okej, eller ange google som källa.

Men en sak jag funderar på: vad säger etiketten om att jag t.ex. bloggar om en annan bloggares inlägg och lånar en bild därifrån? Ska man alltid fråga om lov? Jag tänker på om man vill tipsa om t.ex. olika diy:s, typ 5 bästa sätten att återanvända ett mjölkpaket... För jag kan ju tycka att det är lite jobbigt att mejla de fem upphovsmännen och sedan vänta på svar innan jag kan skriva mitt inlägg ;)

Svar: Tack Nina! Kul att höra att inlägget uppskattas. Jag är också grymt förvånad över att det fortfarande finns så många som inte känner till lagarna kring bildanvändning. Som tur lärs väl sånt här ut i skolorna numera.

Angående din fundering tänker jag så här...
När man publicerar andras bilder på sin egen blogg gäller precis samma lagar som i alla andra sammanhang. Vill jag till exempel blogga om ditt DIY-tips och använda din bild måste jag få din tillåtelse innan jag laddar ner bilden från din blogg och laddar upp den på min egen blogg. Vill jag skriva om fem personers DIY-tips måste jag, precis som du skriver, vänta på att de svarar först. Men när det kommer till bloggare som skriver om bloggare så tror jag också att man har ett visst samförstånd. Det känns ju mest roligt när en annan bloggare tipsar om ens inlägg, och förhoppningsvis får man ju en del trafik i utbyte mot bildanvändningen. Därav är väl det här med att fråga om lov inte lika utbrett bloggare emellan ännu.

Jag skulle ändå säga att det alltid är bäst att fråga först, även om man är en bloggare som använder en annan bloggares bild, skriver ut namnet på upphovsmannen, länkar till personens blogg och hela köret.
Frågar man om tillåtelse först blir det både lagligt och schysst. Vi borde alla bli bättre på att följa reglementet.
TIDSTJUVEN

#5 - Livingwithmycamera

Viktigt inlägg minsann, är det ok om jag länkar till det från min blogg?

Vad jag stör mig enormt på är också frasen "bilden lånad från" ... Man kan ju inte LÅNA en bild för har man en gång "lånat" (läs laddat ner olovligt) den kan man inte lämna tillbaka den. Däremot är det ju helt ok att länka till en bild.
Många tror det är ok att ladda ner bilder om man nämner upphovsmannen men där tar de ju också fel. Ända rätta sättet är att BE OM LOV.

Svar: Jadå, det får du så gärna göra! ♥

Precis! Du har helt rätt i att man inte kan "låna" en bild. Att säga att man "lånar" en bild är inget annat än ett löjligt försök att förmildra bildstölden. Mer ärlighet till folket, tack.
TIDSTJUVEN

#6 - Nina

Tack för svaret! Sådär ser jag också på saken. Man vet ju egentligen aldrig hur den andra parten känner, om man nu inte råkar känna hem bra :)

Svar: Bäst att ta det säkra före det osäkra :) Man vill ju inte riskera att få en räkning på posten.
TIDSTJUVEN

#7 - livingwithmycamera

Fint! Tusen tack!

#8 - Daniel

Tråkigt att höra att du råkat ut för detta! Kommer du att gå vidare med deta och ryta till? :)

Svar: Jo, det var både trist och onödigt. :/ Jag har diskuterat saken med personen ifråga och tänker inte gå vidare, även om det skulle vara bra att göra det av ren principsak.
TIDSTJUVEN

#9 - PJ:s byffé – från by till fe

Det har hänt sig att jag hittat mina bilder på de mest märkliga ställen på nätet.
Jag kör med C + epostadress. Min uppfattning är att seriösa företag gör förfrågan och erbjuder ersättning.

Svar: Ja, som bloggare får man väl räkna med att ens bilder hamnar lite här och där på nätet... Har du fått ersättning för dina bilder de gånger de publicerats?
TIDSTJUVEN

#10 - hanna, förbanna

så bra skrivet, Maria!

Svar: Tack Hanna! ♥
TIDSTJUVEN

#11 - Ninette

Bra skrivet!
Just därför har jag en Creative Commons-licens på min blogg där jag specificerar vad jag är ok med och vad inte - man behöver inte be mej om lov för att "låna" bilder till sin blogg, bara man länkar tillbaks till mej! har inte varit med om att någon har använt nån av mina bilder till nåt ändamål som jag inte gillat på bloggen, men hade en hemsida för många år sedan och därifrån var det nån som tog en bild på min son och använde den till nåt sånt där internetmeme, och då var jag inte alls glad när jag fick reda på det. Han som gjorde det bad så mycket om ursäkt efteråt, tror att han helt enkelt inte hade förstått att man inte bara får googla t ex "afrohår" och sen ta vilken som helst bild till sina memes. Så ju fler som informerar om det, desto bättre! Trots det har jag inte nån stämpel på mina bilder, och tror inte jag kommer att ha det i fortsättningen heller.

Svar: Tack Ninette!
Intressant att höra dina tankar kring hur du tacklar det här med upphovsrätt. Jag kan tänka mig att dina bloggfoton säkert dykt upp i många sammanhang på andras hemsidor, för du fotar ju ofta väldigt pintererstvänliga bilder.

Men usch så obehagligt att någon använt en bild på din son till en meme. Där hade du allt kunnat skicka en räkning tycker jag! Borde inte det räknas som ärekränkning dessutom?
TIDSTJUVEN

#12 - Pernilla

Bra skrivet!

Svar: Tack Pernilla! ♥
TIDSTJUVEN

#13 - Alicia

Observera att "vanliga" foton får skydd enligt 49 a § (= 50 år) men ifall fotot uppfyller kriterierna för ett verk (alltså "uppnår verkshöjd" uttryckt i juridiska termer) kan det få skydd enligt 1 § (= 70 år). I praktiken är rättigheterna dock i stort sett desamma, men som jurist och forskare i immaterialrätt (med upphovsrätt som huvudtema numera) kunde jag inte låta bli att påpeka detta. :)

Svar: Tack för en bra påpekan Alicia! :)

Jag är själv medveten om att det finns en sådan skillnad, men tog inte upp det i inlägget för jag antog att det inte är så vanligt att en hobbyfotografs foton uppnår verkshöjd. Mina bloggfoton till exempel, de innehar väl knappast verkshöjd? Skulle du kunna försöka förklara var gränsen till verkshöjd går? Jag tyckte att det stod så luddigt i lagarna.

Bra hur som helst att ALLA foton, oavsett hur fina, fula, konstnärliga eller knäppa de är, har en upphovsrätt på 50 år. :)
TIDSTJUVEN

#14 - Ninette

Det kändes inte som läge för en räkning - han hade bara inte förstått det här med upphovsrätt och sånt, och det var ett rätt så oskyldigt meme. Han ändrade genast i texten så det stod mitt namn som fotograf, och vad jag såg var han mycket noggrannare med vilka bilder han använde efter det. Hade det varit en firma som använt mina bilder så hade jag kanske agerat annorlunda, men privatpersoner kan göra misstag - även jag, så jag föredrar att fria framför att fälla i just det fallet.

Svar: På så vis. Då är ju huvudsaken att han lärde sig någonting av sitt misstag och inte gör om det. Och bra om det ändå var en oskyldig meme. :) Det finns ju allt möjligt skit på nätet, så vem vet vad ens bilder blivit använda till utan att man vet om det.
TIDSTJUVEN

#15 - Hanna

SUPER INLÄGG!! Får man dela detta?




Svar: Tack så jättemycket! :)
Jadå, du får gärna dela om du vill.
TIDSTJUVEN

#16 - a n n i k a

Väldigt bra och viktigt inlägg! Har själv varit med om att en person har tagit mina bilder utan lov. Men då gav jag bara en varning och förklarat till personen att det inte är okej. Hur svårt kan det vara att fråga om lov egentligen?

Har också vattenstämpel på flesta av mina bilder jag laddar upp på bloggen.

Svar: Tack Annika!
Attans att du också har varit med om bildstöld. Det verkar som att många inte är medvetna om att man faktiskt inte får TA någon annans bilder. Man ser ju på bloggar också att många bloggare inte själva är medvetna om att man inte kan "låna bilder från Google".

Vi måste helt enkelt sprida informationen vidare.
TIDSTJUVEN

#17 - ellenlundis

svar: Det var så lite så Maria. :)

Men om man ser anime-gifs på tumblr eller google? Vilka äger dem bilderna? Jag brukar spara såna bilder, för jag tycker att dem är fina. :D Anime, de är pokémon, sailor moon osv. :)

För de står inte namn på.. Men om någon har gjort fanart av de, så ser jag att de bruka finnas namn på bilden.

#18 - Alicia

Som svar på din fråga Maria:

Kriterierna står inte direkt utskrivna i lagen utan man måste gräva lite. ;) Exempelvis i utlåtande 2014:16 från Upphovsrättsrådet (på finska) http://www.minedu.fi/export/sites/default/OPM/Tekijaenoikeus/tekijaenoikeusneuvosto/tekijaenoikeusneuvoston_lausunnot/2014/TN_2014-16_anon.pdf

Observera att utlåtandena inte är bindande, men rådsmedlemmarna vet nog vad de sysslar med kan jag intyga (nuvarande ordförande är min handledare, hehe).

Enkelt förklarat är det en bedömning från fall till fall där dels slutresultatet (=fotot) beaktas och dels de val fotografen har gjort som har inverkat på slutresultatet (t.ex. beskärning, kontraster, skärpedjup, bildvinkel, belysning). Man måste alltså granska de element som utgör helheten. Det har ingen betydelse om fotot är publicerat någonstans eller inte och inte heller behöver bilden ha tagits för ett visst ändamål eller av en proffsfotograf. Det väsentliga är att bilden uttrycker fotografens självständiga egenartade val ("personlighet") eller uttryckt på ett annat sätt: att ingen annan skulle ha kommit fram till samma slutresultat.

Huruvida tröskeln för verkshöjd är hög eller låg för just foton råder det delade meningar om. Det beror som sagt helt på de enskilda omständigheterna och fotots element om det utgör ett fotografiskt verk (1 §) eller "bara" ett vanligt foto (49 a §).

Det här blev en lång utläggning, men kanske något klarnade. :D

#19 - Sara

På min förra blogg hade jag lagt upp en bild som jag var rätt nöjd med. Några månader senare råkade en av mina kompisar av en slump hitta bilden på tumblr, med flera tusen notes och rebloggningar, utan en enda hänvisning till mig. Jag gjorde tyvärr inte något åt saken då, men efter att ha läst det här inlägget ångrar jag det lite......

#20 - Danielas Dagbok

Jättebra inlägg maria, massa nyttig information! Jag har själv tänkt skriva ett liknande inlägg om reglerna som gäller då man gör reklam.

En fråga har jag åt dig. När du skrivit inlägg som t.ex. detta:
http://tidstjuven.com/2015/august/nar-man-fyller-23.html ,
kontaktar du då alltid alla som bilden tillhör? Eller måste man göra det?

#21 - ett ritstift i din rumpa

Mycket viktigt inlägg! Vet du annars om man tar upp det här alls i grundskolan?

#22 - Antonia

Verkligen bra inlägg!

Något som jag tycker känns taskigt är att folk inte nämner fotografen.
t.ex. jag fotade en student. Så fick hon bilderna, å jag brukar nämna att jag vill att de skriver under (typ på fb, blogg osv) att jag har fotat. Å vissa gör de, vissa int.

Att sen hitta studentens foton på hennes systers/kompisars insta å bloggar gör mig skitsur. Javisst, det är hennes bilder men jaa.. jag själv nämner alltid fotografen. Tycker det hör till..

#23 - Nadia

Men så fult! Och någon så nära dessutom höh!
Jag är för lat för att lägga vattenstämpel, men så går de ju också att ta bort..

#24 - Antonia

Det är ju en annan sak då man har fotat nån å gett bilderna
men fortfarande är det ju man själv som har fotat. Jag tycker iaf själv att man borde nämna fotografen.. (kände att min förra kommentar blev lite oklar.)

Hur som helst, du har en bra blogg! Kram

#25 - Sandramaria.com

För några år sedan fick jag höra att en bild jag tagit fanns inne på en filippinsk hemsida för utbytesstuderande; på framsidan och allt! Jag kontaktade företaget och berättade hur det stod till (även jag refererade till upphovsrättslagen, den är trots allt internationell). Det värsta var att jag samtidigt som jag var flyförbannad kände mig mycket hedrad! Tänkt att ett företag gillar min bild så mycket att de vill ha den på sin hemsida! Därför gjorde det väldigt ont när företaget i fråga vägrade skriva att jag fotograferat bilden, de tog hellre ner bilden helt än att ge kredit till upphovsrättsägaren..

#26 - Lili

Tråkigt att du råkade ut för detta, men vad bra att det löste sig!

#27 - Linda

Vad tråkigt ! Jag har själv inte varit med om att någon använd mina bilder, eller åtminstone har jag inte sett mina bilder någon annanstans. Du gjorde ett bra inlägg, som vanligt :)

#28 - Sara

Superbra förklarat Maria! Det kan ju vara ganska krångligt när man inte är insatt i vad och hur man kan och får göra. Det har hänt mig några gånger också... och säkert en massa gånger man inte ens vet om det. Jag tror att det för det mesta handlar om okunskap helt enkelt. Så bra inlägg!

Och ibland stör jag ihjäl mig på folk som länkar till Pinterest eller google... kom igen ;)