Två lyxiga dagar i huvudstaden

 
På onsdag morgon svängde Linda in på min gårdsplan fem minuter tidigare än jag räknat med, precis som på den gamla goda tiden när vi pendlade tillsammans till Vasa. Jag hällde snabbt över mitt kaffe i en termosmugg, tog mina väskor och rusade ut. Deja vu-känslorna var massiva. Allt var precis som för ett år sedan, med den skillnaden att vi inte skulle bänka oss tillsammans på någon föreläsning den här gången. Den här gången väntade en riktig kompissemester.
 
 
I Vasa slog vi följe med Sabben och Lotta, hoppade på tåget och vips var vi framme i Helsingfors! Där hittade vi snabbt Ida, Anna och Emilia och slog oss ner på lunch. Den första timmen ägnades åt att fascineras över att vi faktiskt var där, alla sju tillsammans.
 
 
Bästa brudarna. <3
 
 
Vi skulle bo på fina Crowne Plaza (där har jag bott en gång tidigare) så vi tog spårvagnen dit. Det var första gången jag åkte spårvagn i Helsingfors och jag kände mig som en sann lantis på storstadsäventyr.
 
 
Väl framme på hotellet installerade vi oss i våra rum (Anna och jag rusade förstås in i vårt masterbedroom för att synkroniserat kasta oss raklånga på sängen).
 
 
Är det kompisreunion så är det - dags att korka skumpan! :)
 
 
Badrockarna åkte givetvis på.
 
 
Vi var såklart tvungna att testa hotellpoolen, så vi skuttade fnittrande ner till pool- och gymvåningen i våra badrockar och hotelltofflor. Väl nere i poolen hade vi livlig vattengymnastik och oerhört fina simuppvisningar. Vi fick av någon outgrundlig orsak ha hela poolen för oss själva största delen av tiden. :')
 
 
Livsblomman frodades.
 
 
På kvällen hade vi bokat bord vid den nordafrikansk- och mellanösterninspirerade restaurangen Sandro i Eira. Jag hade hört så mycket gott om just Sandro och det visade sig vara en restaurang som levde upp till sitt rykte.
 
 
Jag ville ta med mig porslinet hem. Och golvet! Jag har verkligen fått dille på allt marockansk på sistone. Speciellt Marrakech-kakel.
 
 
Den syrliga ingefäradrinken Flower power serverades i små tekannor som såg ut som Andens lampa i Aladdin-filmerna.
 
 
Jag åt en kycklingtajine som var galet god. Tajine är namnet på själva lergrytan som maten tillagas i, och den kommer från det nordafrikanska köket. Vid sidan om kycklingtajinen fick man också en tallrik alldeles fullastad med couscous, hummus, jogurtröra, sallad och saffransbröd. Jag hade aldrig orkat äta upp allting.
 
 
Anna och Sabben lyxade till det med saffransmusslor i sin tajine.
 
 
Till efterrätt kunde man äta till exempel morotskaka...
 
 
...eller chokladfondant. Själv var jag proppmätt och beställde bara en kaffe som hette Fancy coffee på menyn. Varför den var fancy var ett mysterium, så jag frågade servitören. "Because I make it" var svaret. 
 
 
"Is it fancy enough?" frågade han sedan med ett leende när han ställde ner ett litet sugrörsprytt champagneglas med kaffe och skummad mjölk på bordet. Nog var det en fancy coffee alltid.
 
 
Ni kan tro att timmarna flög iväg.
 
 
På vägen hem till hotellet gick vi via centrum.
 
 
Julbelysningen i Helsingfors är ju verkligen tjusig.
 
 
Stockmanns julskyltning var finurlig som vanligt.
 
 
I år var det en hel snögubbevärld som gömde sig på andra sidan fönstret, och saker rörde på sig överallt.
 
 
Vi strosade vidare och tog spårvagnen tillbaka till hotellet...
 
 
...för att bada badkar och babbla om precis allt och inget halva natten.
 
 
Det bästa med att bo på hotell är givetvis att man får äta hotellfrukost. Jag var så ivrig att jag uppenbarligen inte kunde ta skarpa bilder.
 
 
Torsdagen ägnade vi sedan åt att kika i butiker och att fundera över var Helsingfors stad förvarar all sin julbelysning när det inte är säsong. Har de månne en hel hall full med enorma glitterbollar och dansande julbjörnar?
 
 
När vi inte orkade gå längre pausade vi på café i väntan på middagen.
 
 
Jag måste säga att det är helt okej att ägna dagarna åt att dricka kaffe och äta god mat tillsammans med goda vänner.
 
 
Slutligen var det dags att skiljas åt och ta tågen hem mot olika håll. Det här med kompissemester är definitivt något som vi måste göra till en årlig tradition. Vi har redan spikat destinationer för åtminstone tio år framöver. För visst är det just så som Linda så fint uttryckte det: Study together, buddies forever. ♥
#1 - Pia

Er kompissemester ser verkligen ut att ha varit jättehärlig! Att ha vissa återkommande traditioner med kompisar förgyller också vardagen otroligt mycket.

Svar: Det var den :D Och du har verkligen rätt i att kompistraditioner är guld värda. Sådana får man absolut se till att upprätthålla! Gott nytt år Pia <3
TIDSTJUVEN

#2 - Marianne

Era tjejdagar blev ju verkligen toppen...det är kul med egna traditioner

#3 - Sandramaria

Vad mysigt ni ser ut att ha haft det! :D

#4 - janina

"Jag var så ivrig att jag uppenbarligen inte kunde ta skarpa bilder." Hahahah dehä var så kul! :D Had precis suttit o konstaterat att wow, va skarpa bilder, o så kommer den texten :D :D SKOJ!