2016-08-30 | 15:19:00

Att bli sedd

 
Helvetisk mensvärk och blodprovstagning på samma dag är ingen trevlig kombination, ifall någon undrar. Jag har känt mig som en zombie hela förmiddagen och halva eftermiddagen. Orsaken till dagens blodprov är att jag hoppas på att få någon form av förklaring till min extrema trötthet. Den senaste tiden - eller snarare de senaste åren - har jag kunnat sova 12 timmar per natt utan att känna mig utvilad på morgonen, och så ska det ju verkligen inte vara. Jag skulle kunna soooova hela dagarna, om jag bara fick. Samtidigt älskar jag ju att vara aktiv och uträtta saker, så tröttheten är verkligen frustrerande.
 
Jag har misstänkt att det kan vara något knas med min sköldkörtel, men för ett par år sedan när jag kollade upp det var alla värden förstås normala. Nu har jag kommit in i systemet vid företagshälsovården och där tyckte både hälsovårdaren och läkaren att det här behöver kollas upp på nytt. Precis som senast var alla mina värden helt normala den här gången också. Enligt standardblodproven är jag frisk som en nötkärna och sköldkörteln är det inget fel på. Idag lämnade jag därför fyra rör blod till en del tilläggstester, så nu är det bara att vänta en vecka till på de resultaten.
 
Jag måste säga att jag verkligen gillar företagsläkaren. Det märks att han är en sådan som faktiskt bryr sig om sina patienter, och väljer att se människan som en helhet där det ena påverkar det andra - fysiskt och psykiskt. Precis så borde ju alla läkare vara, istället för att fokusera på en sak i taget och se varje symptom som ett isolerat problem. Läkarbesöket innebar för min del inte bara en undersökning och en remiss till laboratoriet, utan jag fick också en lång och fascinerande föreläsning om celler, hormoner, kost, migrän, stress och energi.
 
När jag gick ut från läkarmottagningen i torsdags kände jag mig både sedd och förstådd, på ett sätt som jag aldrig tidigare upplevt hos en läkare. Precis så önskar jag att alla människor blev bemötta vid läkarbesök, oavsett vilka problem man kommer in för.

Finheter
Pernilla

Vad bra att du fick träffa en bra läkare! Det är ju som sagt inte alla som förstår det här med att se på människan som en helhet.

Svar: Ja, det är ju sannerligen inte många läkare som har en holistisk syn på sjukdomar. Fick Dr. House-vibbar av den här läkaren. :)
TIDSTJUVEN

2016-08-30 | 15:29:47 | http://www.lunganistormen.com
hanna, förbanna

ja, bra att du hittade en bra läkare, har varit med om en del ... stolpskott under åren ;)

allmänläkare tycker dock om att kalla sköldkörtelvärden "normala", be att få ut dina provsvar så kan du själv tolka dem. Min hypotyreos (underproduktion på sköldkörteln) viftades bort eftersom mina värden "låg inom det normala". Begärde ut alla mina provsvar tre år senare och såg att redan där var mitt TSH förhöjt... dessutom behöver oftast T4 och T3-prover också tas, för att få reda på om provsvaren faktiskt är "normala".

hoppas att din läkare är proffsigare än vissa jag varit med om och lycka till! :)

Svar: Skönt att du fick klarhet i dina sköldkörtelproblem till slut. Har det gått bra med medicineringen tycker du?

Jag är lite väl fascinerad av såna här saker, så jag fick hem mina provsvar. De är helt klart inom gränserna för det normala. Min sköldkörtel är rent fysiskt förstorad, så att mina provsvar för TSH och T4 ändå är normala är ju allt lite mystiskt enligt både läkaren och mig. Vi får se vad de där andra sköldkörtelvärdena visar. Det skulle tydligen ta en vecka innan de svaren kommer. Jag väntar med spänning...
TIDSTJUVEN

2016-08-30 | 16:32:58 | http://hannaforbanna.blogspot.com/
Danielas Dagbok

Låter som en jättebra läkare, tur att såna också finns!

Svar: Verkligen!
TIDSTJUVEN

2016-08-30 | 17:25:01 | http://danielasdagbok.com
Maria

Vad skönt att du fick träffa en sån läkare! Jag har träffat några såna under alla mina år med sjukhusbesök och de är verkligen guld värda!

Svar: Du har så rätt. De är sällsynta och guld värda.
TIDSTJUVEN

2016-08-30 | 19:30:36 | http://www.attvaraetta.wordpress.com
Henrietta

Har du kollat upp ifall du får tillräckligt med syre då du sover? Min mamma hade samma problem i måånga år tills läkarna kom fram till att hon hade svår sömn apne.!

Svar: Oj, det låter läskigt. :O Tur att din mammas sömnapné upptäcktes till slut! Jag är relativt säker på att jag inte lider av sömnapnéer. Man tycker ju att sambon skulle ha märkt om jag snarkar eller har andningsuppehåll.
TIDSTJUVEN

2016-08-30 | 21:43:29 | http://henrietta.vione.se
Isabel Bjon

Vilken tur du hade! Jag har själv fått diagnosen anginga en gång fast än jag hade vanlig halsfluss. Inga tester togs, det var bara helt på klart angina. Hur dumma kan vissa läkare riktigt vara? xD

2016-08-31 | 08:25:16 | http://Isabelbjons.blogg.se
Amanda

Alltså sån lyx! Har flera gånger int ens fått service på svenska/engelska då jag har haft problem... och sköldkörteln kan vara lite svår att få svar från, det tog ett halvår av regelbundna blodprover för mig innan de visste säkert. Hoppas det löser sig snabbt!

2016-08-31 | 10:29:44 | http://amandasndvk.blogg.se
Lili

Vad fint att du fick känna dig sedd och förstådd! Det är så himla viktigt och det är ju inte alltid man får uppleva det inom vården, tyvärr. Skönt att du hittat rätt. Hoppas nu att du får svar på varför du är så trött! Själv väntar jag på remissen till neurologen som ska komma i september, man misstänker att jag kan ha narkolepsi eller epilepsi. Skoj skoj...

2016-09-02 | 11:11:59 | http://lilosophy.wordpress.com
Tanna

Vitamin och mineralbrister samt dålig syresättning påverkar både sömnkvalitet och orken jag gjorde en funktionsanalys m3ed ES Tech för någon månad sen och fick snabt reda på brister och lösningar. Mycket mer tillförlitligt än skolmedicin!

https://www.facebook.com/Friskvårdsklinik-Natur-och-HälsaAnn-Katrine-Backman-417687848244725/?ref=page_internal

2016-09-12 | 09:05:07
Kommentera:
Kom ihåg mig?