Köurosrundan i Pensala

 
Om det är något som jag inte alls är insatt i så är det vandringsleder. Jag har helt enkelt noll koll på var de finns och hur man hittar dem. Tydligen finns det ju massvis av dem här i närheten? Idag fick Mikael och jag (eh, mest jag) för oss att vi skulle gå på skogspromenad efter lunchen, så Mikael föreslog att vi skulle testa Pensalas nyaste vandringsled som finns i Köuros. Sagt och gjort. Köurosrundan är en 4,5 km lång vandringsled som bjuder på många olika typer av natur. Väldigt passande söndagsnöje!
 
 
Täta barrskogar och öppen terräng avlöser varandra. Perfekt för två töntar som vanligen inte går på skogspromenader. Som blivande lärare är jag förstås lite nördigt förtjust i att kombinera friluftsliv med undervisning, och blev väldigt ivrig över infotavlorna som fanns utplacerade längs Köurosrundan. Det är just precis så man borde göra för att bevara lokalhistoria och peka ut intressanta händelser som utspelat sig i regionen. Inte hade jag vetat att man hämtade lera till tegelstenar där ute i Köurosskogen, eller att man eldade kolmilor där för att framställa kol som sedan transporterades till Kimo Bruk. Alltid lär man sig något nytt.
 
 
Vid kolmilan fanns det en bänk, så Mikael och jag passade på att ta varm choklad-paus.
 
 
För ett par veckor sedan installerade jag Geocaching-appen på min mobil, men jag har inte tidigare kommit mig för att testa den. Passande nog råkade det finnas cachar längs Köurosrundan, så dem letade vi också upp. Vi konstaterade att skogspromenader och geocaching lätt kunde bli vår nya hobby!
 
 
Blev man hungrig kunde man käka blåbär längs vägen.
 
 
Och så kunde man slåss med älgflugor. Jag hatar älgflugor av hela mitt hjärta, och tror ni inte att vi överfölls av en hel svärm av dem där i skogen? Så äckligt när man känner hur de krälar runt i hårbottnen. Uuh.
 
 
Det var omöjligt att tappa bort sig, för det fanns skyltar på varje plats där stigarna delade sig och så var själva rundan dessutom väl utmärkt med blå färg på träd och stenar. En perfekt vandringsled för nybörjare och för sådana som lätt irrar bort sig genom att krypa runt i mossan med kameran. ;) Jag kan varmt rekommendera Köurosrundan för er som bor här i trakterna. Tips tips!
#1 - Sara

Mysigt söndagsnöje :) fast usch för älgflugor :(

Svar: Jaa, riktigt härlig sysselsättning en septembersöndag. När vi kom hem började det regna, så vi var ute i perfekt tid. :) Men usch ja, älgflugorna skulle någon gärna få utrota.
TIDSTJUVEN

#2 - marica

JA! älskar vandringsleder, så härligt när man får gå fina vandringar utan att behöva leta upp dem själva. Vi har länge pratat om att gå den där men har ännu inte kommit oss för. Men snart så, blev ännu mera taggad efter att ha sett dina fina bilder.

(och så mina två tips för bra vandringar i närheten är
1 - västerövandringsled, börja från söderskatan, gå runt träsket mot jetterholmsbrunnen sen ner tillbaka längs med havet och avsluta med korvgrillning på söderskataudden. Vacker gammal skog.
2- Kuni vandringsled, fina miljöer, SJUKT stora stenar att klättra på, passlig litin rondil!

Svar: Tusen tack Marica för tipsen! Västerö vandringsled känner jag genast att vi MÅSTE testa på. Får ta och införskaffa korv så fort som möjligt. :)
TIDSTJUVEN

#3 - Christina

Geocaching är så kul! :) kanske vi tar en bloggrunda med geocaching sen en ny vår. ;)

Svar: Jaa, vilken bra idé! Det kan vi helt klart göra. :D Det är helt fantastiskt hur många cachar som finns utspridda här i Österbotten. Som en hel värld full av skatter!
TIDSTJUVEN

#4 - Ida-Marie

Nämen va mysigt ni hade de :D tycker så om att vara ut i naturen (så länge vädret är bra, haha)

Svar: Men Ida, det finns inget dåligt väder. Bara dåliga kläder! ;) Hehe nejdå, jag håller med dig om att det är roligast att vara ute i naturen när det är fint väder. När det regnar vill man hålla sig inomhus. :)
TIDSTJUVEN

#5 - Denise

Vad roligt och mysigt det ser ut! :)

Svar: Jadå! :) Det var riktigt trevligt som omväxling till tv-tittande och surfande på datorn. Kul med lite friluftsliv mellan varven.
TIDSTJUVEN

#6 - Annie - Fotograf i Linköping & Stockholm

Vad mysigt :D

#7 - ellenlundis

Åhhh! Att vara ute i naturen är de bästa jag vet. Det är så mysigt att vara ute i skogen! :D

#8 - Adina

Åh så mysigt det ser ut. Jag letade efter en snygg rygga och hamnade i din fantastiska blogg. Vad är det för läcker färg på din kånken?
Så tacksam för svar.

Svar: Så kul att du trillade in hit! Hoppas att du trivs och stannar kvar. :) Jag tror att färgen på min Kånken möjligtvis heter "Teal Green" eller "Salvia" men jag är inte helt hundra på vilken av dem det är. Den är mer klargrön än mossgrön i alla fall. :)
TIDSTJUVEN