2015-09-03 | 12:39:00

Ärlighet varar längst - även på bloggar

 
Efter att Svenska Yle publicerade artikeln "Finländska bloggare gör reklam i smyg" har det varit mycket snack om reklam och smygreklam på de finlandssvenska bloggarna. Det här med att kunna tjäna pengar på sin blogg eller få gratis prylar i utbyte mot blogginlägg är ju inte precis något nytt i Finland, men det är först på senaste tiden som folk verkar ha fått upp ögonen för vilka fantastiska medier bloggarna faktiskt är. Det är därmed bra att det kommer allt tydligare riktlinjer för vad som gäller på nätet tycker jag - både för bloggarnas och bloggläsarnas skull.
 
Jag har skrivit sponsrade inlägg sporadiskt ända sedan jag började blogga för över sex år sedan, och får nästan varje vecka förslag från olika företag som vill samarbeta. Oftast tackar jag ändå nej till samarbetsförslagen eftersom jag tycker att de inte passar min blogg eller för att företagen ifråga tycker att man ska skriva om dem utan att nämna att man får betalt för det. Jag samarbetar enbart med företag vars policy och produkter jag personligen gillar eller är nyfiken på. Det här har jag berättat om tidigare också. Mina samarbetsinlägg är alltid hundra procent ärliga åsikter, precis som mina "vanliga" inlägg.
 
Nu kräver ju lagen faktiskt att man måste berätta om ett blogginlägg är ett kommersiellt samarbete, men jag tycker personligen att det är viktigt att vara tydlig också för att det helt enkelt är schysst. Oftast brukar jag förtydliga mina samarbeten genom att förklara det tidigt i inläggstexten eller på en bild, men i fortsättningen tänkte jag lägga in en extremt tydlig "Inlägget är ett samarbete med..."-text i början av sådana inlägg. Jag har inget emot att skriva ut att samarbeten är just samarbeten. Jag menar, varför skulle jag inte skriva ut det? Skäms man över ett samarbete borde man kanske inte ha gått med på det från första början. Just saying.
 
I nittionio fall av hundra är de inlägg där jag tipsar om produkter, prylar, affärer eller caféer inte några köpta inlägg, utan helt vanliga tips från mig till läsarna. I sådana fall tycker jag inte att man ska behöva skriva ut "Detta är inte ett kommersiellt samarbete" för att undvika missförstånd, men jag förstår samtidigt att Daniela kände sig tvungen efter de senaste dagarnas diskussioner. Med lite sunt förnuft borde väl ändå varje kotte inse att man som bloggare skriver om massvis med saker utan att få någonting i utbyte, eller? Vi är också vanliga människor som köper saker för våra egna pengar. Jag tycker inte att vi ska behöva vara rädda för att läsare ska tro att vi gör smygreklam, så länge vi också är ärliga med våra köpta inlägg. Ärlighet varar alltid längst.
Vill du läsa vad andra bloggare har skrivit om ämnet? Spana in...
Drömmar, tankar och fotografier: Om det här med smygreklam
Livet & LA: Om smygreklam
 
 
Det här med regler och lagar på sociala medier är verkligen en djungel. Hur är det med bloggkvällar i affärer till exempel - måste man skriva ut att de är samarbeten trots att det är mer än uppenbart? Eftersom de flesta bloggare inte har någon utbildning i marknadsföring eller ekonomi tycker jag att man som bloggläsare får ha lite överseende med att det tar ett tag innan allting sitter. Vi borde ärligt talat ordna någon form av skolning för bloggare (eller hur, Ida-Marie?), så att man kan skriva sina samarbetsinlägg lagligt och rätt i fortsättningen. Finns det kanske någon lag- och ekonomikunnig som vill ställa upp som föreläsare?

Finheter
Nina

Mycket bra inlägg, jag tycker också det är självklart att skriva i inlägget att det är ett samarbete. Why not? ^^

Skolning för bloggare - ja tack! Skulle vara roligt med något sådant i vinter :)

Svar: Tack! Kul att du är inne på samma linje. :)
Härligt att höra att du också skulle uppskatta en sådan skolning. Det skulle passa så bra sedan när allt har lugnat ner sig efter Galan.
TIDSTJUVEN

2015-09-03 | 12:46:24 | http://ninozia.blogspot.com
Karolina

Superbra inlägg! :) Tycker det är så bra att den här diskussionen har kommit upp!

Svar: Tack! Ja, det tycker jag också. Jag tror att det här är en grej som många (både bloggare och bloggläsare) inte har tänkt på, så det är bra att alla blir mer medvetna.
TIDSTJUVEN

2015-09-03 | 13:34:51 | http://kjld.blogspot.com
Ida-Marie

Där satt du den, de ska vi absolut fixa i höst !

Svar: Yes! :D
TIDSTJUVEN

2015-09-03 | 14:17:52 | http://ziio.se
Satu

Absolut, en sådan skolning sku va bra! På samma gång som jag kan tycka att man också borde få skolning i hur mycket man egentligen borde ta betalt av företagen man samarbetar med. Räcker själva produkten? Visst, om det är en dyr produkt kan man ju tycka det, men gör man ett samarbete med ett företag för ska vi säga ett nagellack som kostar 10€, så har man ju fortfarande gett lika mycket av sin tid och gör lika bra reklam på sin blogg för den varan som för någon dyrare produkt. Att göra "vanlig" reklam kostar ju sjuu-huuukt mycket, så man borde ju nog ta betalt för det att man gör reklam på sin blogg också, fast det är ett litet läppstift eller en penna...

Svar: Här har du verkligen en poäng! Jag håller med dig om att man absolut inte ska "sälja sig" för billigt. Ett välskrivet blogginlägg är lätt värt åtminstone 100€. Personligen litar jag mycket mer på en reklam på en blogg än en reklam i en tidning, eftersom bloggaren som skapat reklamen är någon som jag har en typ av personlig relation och tillit till.

Hittills har jag ändå oftast nöjt mig med produkterna jag fått i utbyte mot ett inlägg, för jag tycker att det är så svårt att hitta de där företagen som faktiskt är villiga att betala med både produkt OCH pengar för att man ska skriva om dem. Var finns de ens? Hur lyckas man stå på sig och veta hur mycket man är värd?

Vi får helt klart ta och sätta in det här temat på den där skolningen också.
TIDSTJUVEN

2015-09-03 | 16:01:32 | http://satucecilia.blo.gg
Kitty

Så sant! Jag skriver ofta om saker som rör företag, bara för att jag kanske har projekt pågång och vill visa vad jag skaffat och var man kan hitta det. Men, jag får inget för det! Jag har haft ytterst få samarbeten med företag, och då märker jag inlägget!

Skolningen bara MÅSTE bli av!! Jag vill lära mig vad det innebär och vilka lagar som gäller!

/Kitty

Svar: Precis! Vi skulle ju vara miljonärer om vi fick betalt för varje gång vi namedroppar företag. :P
Härligt att du också är taggad för en sådan skolning! Vi ska absolut spinna vidare på det och försöka hitta någon som är expert i ämnet och kan svara på alla frågor.
TIDSTJUVEN

2015-09-03 | 17:50:06 | http://dromgarden-10.blogspot.com
Sara

Håller helt med! Och jag har extremt sällan något samarbetsinlägg, minns inte ens när jag sist skulle ha haft det eftersom jag inte alls går med på att jobba utan lön. Jag kan liksom inte betala mina räkningar med en rabattkod. Detta är kanske lite offtopic, men jag tycker faktiskt överlag att bloggare kanske borde bli bättre på att inte sälja sin blogg för billigt. Om bloggare går med på att skriva sponsrade inlägg endast för att ge bloggläsarna en rabattkod eller dyl. så kommer ju företagen att fortsätta med det också.

Svar: Du har så rätt. I det långa loppet stjälper man för både sig själv och andra genom att tacka ja till samarbeten som inte är tillräckligt gynnsamma. På det viset märker ju företagen att det alltid finns någon som tackar ja till dem också, oavsett hur skamliga deras förslag är. Men hur får man alla bloggare att köra på samma linje?
TIDSTJUVEN

2015-09-03 | 21:32:08 | http://www.saralene.blogg.se
christa

Ja, en skolning sku ju va hu kul som helst! :D

2015-09-04 | 07:53:21 | http://www.christaaarnio.wordpress.com
Jean

Vilken lag som tillämpas beror väl främst på hur bloggar betraktas. Etablerade medier och tidningar som säljer reklam måste skriva ut när en artikel är en annons. En sådan annons kostar nånstans mellan 1000-3000€ och når kanske 50 000 hushåll. Det är viss skillnad jämfört med en blogg som kanske har 500 läsare per dag och där t.ex. en mobilskalstillverkare skickar ett paket med lappen "snälla skriv något snällt om vår produkt".
Personligen anser jag det är läsarens ansvar att kunna syna material kritiskt, sällan är ju något 100% korrekt eller ärligt på nätet. Den "underbara helgen" var ju egentligen bara kanske "helt ok". Men en "helt ok helg" klingar inte riktigt lika bra.

Priset för ett inlägg borde väl spegla besökarantalet, går inte att köra med fast taxa oavsett blogg.
Exempel:
Om min blogg har 10 000 unika besökare på en vecka, och jag skriver om fotografering. Då kan man anta att jag har en kundgrupp som är intresserade av fotografering.
Om Canon ber mig skriva ett inlägg om deras nya objektiv så kunde jag räkna enligt följande:
100€ för inlägget
100/10000 = 0,01.

Det skulle ge Canon ett pris på 1 cent per läsare, vilket är ett bra pris då man med t.ex. Adwords ofta betalar runt 3 cent för en relevant träff.

2015-09-04 | 11:16:03 | http://www.jeanforsman.com
Christina

Ja, en skolning skulle vara riktigt toppen! :)

2015-09-04 | 17:08:09 | http://finachristinas.com
Maria

När jag för en gångs skull får chansen göra ett samarbete med ett företag så är jag snarare stolt över att få skriva ut att jag har ett samarbete, speciellt om det är om något som jag själv faktiskt gillar (skulle väl antagligen inte göra ett samarbete kring något jag ogillar i och för sig heller :P). Vad är det att skämmas över eller hymla med liksom?? :D

Sen över till en helt annan fråga: har du skaffat din domän via blogg.se's pro-medlemskap, eller via ett separat webbhotell? Jag ska själv skaffa egen domän snart och är lite i valet och kvalet kring vad som vore det bättre alternativet :)

2015-09-06 | 19:34:46 | http://www.marvelicious.blogg.se
Maria

Och jag säger också ja tack till skolning (om den erbjuds online t.ex. i textformat, eller video eller vad ni nu föredrar - då kan alla finlandssvenska bloggare ta del av den oavsett var i Finland de bor och framför allt vi som annars bor i utlandet :)) - och kanske tips på hur/var man faktiskt kan tjäna pengar på samarbeten och inte enbart gratisprodukter, ifall ni lyckas luska fram nåt om det ;)

2015-09-06 | 19:42:58 | http://www.marvelicious.blogg.se
Daniela

Jaaa, en skolning låter bra!! :D

2015-09-06 | 21:42:45 | http://lifewithdaniela.com
Kommentera:
Kom ihåg mig?