Söndagsutflykt till Söderskatan

 
Friluftsfjantarna begav sig ut på nya äventyr i söndags.
 
Förra gången utforskade Mikael och jag vandringsleden Köurosrundan i Pensala och den här gången styrde vi kosan ut mot Maxmo skärgård. Marica tipsade om att Västerö vandringsled är en av de bästa här i närheten, så vi tog hennes tips till oss. Dock hade vi ju kanske liiite problem med att överhuvudtaget hitta ut till vandringsledens början. Vi tänkte börja nere vid Söderskatavägens parkeringsplats, men det var lättare sagt än gjort när man har noll koll på Maxmos geografi (Mikael och jag har ungefär lika bra lokalsinne som två blinda hamstrar). Men dåligt lokalsinne gör livet så mycket äventyrligare och till sist hittade vi med lite hjälp av mobilens GPS. ;)
 
 
Vi var sent ute, så för att inte behöva irra runt i skogen efter att solen gått ner valde vi den kortaste rutten ut till Söderskatan. Där skulle det finnas en rastplats med möjlighet till att göra upp eld.
 
 
Vandringsleden var väl utmärkt men helgens stormoväder hade satt sina spår. Ett par träd hade vält rakt över stigen, så man fick vara lite kreativ för att ta sig förbi.
 
 
Vi tog dessutom lite avstickare från stigen för att utforska omgivningen. Någon hade byggt en ytterst kreativ brygga nere vid vattnet.
 
 
Leden gick längs steniga stigar och under enorma gamla träd. Det kändes som att man befann sig någonstans mycket längre norrut i Finland.
 
 
Så småningom var vi framme vid vårt mål: Söderskatans vandringsstuga. Det visade sig vara en jättesöt gammal grånad stuga med blå fönsterkarmar. Inne i stugan var väggarna tapetserade med gamla dagstidningar. Där fanns det två stycken högsängar och en eldstad. Enligt gästboken är det tillåtet för vem som helst att övernatta i stugan. Tänk så spännande (och läskigt!) att sova över där i den lilla stugan någon natt.
 
 
Vi gjorde upp eld nere vid vattnet.
 
 
...och grillade korv. Korv är alltid godast ute i skogen. <3
 
 
Mysfaktorn var på topp.
 
 
När vi hade ätit klart och städat undan efter oss begav vi oss vidare. Vandringsleden är verkligen speciell på det viset att den går genom den tysta täta skogen, och alldeles intill finns havet.
 
 
Gick man ut till havet möttes man av stora vilda vågor och en vacker solnedgång.
 
 
Västerö vandringsled rekommenderas starkt! Vi kommer garanterat att utforska den fler gånger. Nu vet vi ju var den ligger så nästa gång ska vi se till att hinna gå någon av de längre rundorna innan solen går ner. ♥
Har ni tips på fler fina vandringsleder i Österbotten? Dela med er!
#1 - Pia

Åh det är alltid kul att upptäcka vandringsleder i näromgivningen. Har på sista tiden kommit fram till att man (eller i alla fall jag) borde upptäcka mera vad näromgivningarna har att erbjuda istället för att tänka att man alltid behöver åka långt för att få en upplevelse.

För nån vecka sen var jag tillsammans med några kompisar ute och vandrade Bodvattnet runt, med start från Svedjehamn. Ifall du inte varit dit rekommenderar jag stället. Passligt rutt med möjlighet till picknick och grillning i närheten av vattnet :)

Svar: Ja visst är det kul! Jag hade helt missat hur fina vandringsleder det finns häromkring, och nu känns det som att en helt ny värld har öppnat sig. :D Du har helt rätt i att man inte behöver åka långt bort för att upptäcka intressanta platser. Det är lite det som är min poäng när jag bloggar om de här utfärderna också - att visa på hur spännande natur och sevärda platser det faktiskt finns här riktigt nära.

Björköby står helt klart högt upp på min lista över kommande utflyktsmål. Jag skäms lite över att jag aldrig ens varit till Saltkaret. Tack så mycket för rekommendationen om Bodvattnet runt. :)
TIDSTJUVEN

#2 - Livingwithmycamera

Oj vilka ställen ni vandrat på. Sånt där borde man göra mycket mycket oftare. Min man kapade ut mig till en fotorunda på en naturstig idag och det var jätteskönt! Tyvärr hade vi inte piknik korg med oss. :)

Svar: Ja, man borde helt klart ta sig tid att gå på skogsvandringar oftare. Det är hälsosamt för både kropp och själ! :) Nästa gång får ni också se till att packa med lite picknick.
TIDSTJUVEN

#3 - Linnea

Vad mysigt med en vandringsstuga, och att grilla korv! Det saknar jag här i Bayern. Här i Alperna är det gasthaus och små topphyttor med restauranger, ingen korvgrillning över öppen eld inte.
Hälsningar Linnea

Svar: Eller hur! Den där vandringsstugan var verkligen fin. Men jag vet inte om jag hade vågat övernatta där... jag hade nog varit livrädd för både björnar och mördare. ;)

Små restauranger längs vandringsleder i Alperna låter ju också väldans mysigt - även om det inte finns mycket som slår känslan av att göra upp en egen brasa och grilla korv. Men jag kan tänka mig att landskapen och naturen verkligen är hisnande där hos er!
TIDSTJUVEN

#4 - Karolina

Vilka underbara bilder, än en gång!! :) Blir helt inspirerad att själv fara ut och vandra fast det inte riktigt är min grej annars!

#5 - Yvonne

Åh, sånt där vill jag också göra mera av sen när jag slutar vara i skären! Björkö vandringsled har jag funderat på i flera år men inte kommit till skott. I Kuni finns det också en fin vandringsled!

#6 - Ida-Marie

Åååh vad mysigt, blev riktigt taggad att själv fa på utfärd nu också :D

#7 - VERONICA - fashion blog

Guud så balla bilder! :) Så härliga och jäkligt fina! :) Kramar!

#8 - Christina

Vi var och vandrade där i början av juni och då var skogen lika "råddig" fick höra att den är skyddad så att de inte kan göra så mycket åt de träd som faller. Men, de ska ju vara några utmaningar under såna där utflykter också. ;)

#9 - Jasmine

Alltid roligt med utflykt! Jag måste säga att ni fick ta del av väldigt många fina platser. Naturen är fantastisk! Tack för att du delar med dig.
Kram

#10 - Erica

Ser så mysigt ut! :D

#11 - Robex Lundgren

fint