2015-03-31 | 22:15:00

Att spela våldtäktslåtar på fest

 
Det kom in en fråga på Olympiadinlägget häromdagen. Personen undrade varför jag inte tyckte att det var okej att först spela Maskinen - Alla som inte dansar är våldtäktsmän och därefter Robin Thicke - Blurred Lines för de tvåtusen studerande som stod på torget för att ha roligt och åskåda olympiaden i fredags.
 
Så här är det:
1. Båda låtarna handlar om våldtäkt.
2. Våldtäkt är aldrig festligt.
 
Alla som inte dansar är våldtäktsmän må vara en harmlös och trallvänlig låt, men det känns ändå som att vi har kommit ur den där skämta-om-sexbrott-fasen nu. Det finns så otroligt många stämningshöjande partylåtar att välja mellan så varför behöver man då spela en som handlar om just våldtäkt, om än i skämtsamma ordalag? Att sedan spela Blurred Lines direkt efteråt är ju bara idiotiskt. Jag hoppas att det var en slump och inte ett medvetet val.
 
Blurred Lines har ända sedan den kom ut kritiserats för att vara en våldtäktslåt och originalvideon med avklädda kvinnor som dansar runt påklädda män blev bannlyst från YouTube. I den andra versionen av videon har tjejerna i alla fall underkläder på sig. I hate these blurred lines, I know you want it, sjunger Robin Thicke i tjejens öra. Jag vet inte vad ni andra tycker, men jag tycker i alla fall att under årets största festhelg i Svenskfinland behöver man inte spela låtar som förespråkar sex utan medgivande från den andra parten.
 
Tips på låtar man kan spela istället.
 
Jag förstår om man tycker att själva melodin i vissa låtar är bra även om inte texten är det, men samtidigt tycker jag att vi borde tänka längre än så. Vad är det egentligen vi understöder genom att spela kvinnoförnedrande låtar, som till exempel Blurred Lines, som partymusik? Bidrar vi rent av till att låta de här tänkesätten leva kvar och bli allmänt accepterade?

Finheter
matilda

Bra skrivet! Är precis som du, jättetrött på alla dessa låtar som förespråkar sexuellt våld. Mellan 20-30 personer blir våldtagna, i Finland, varje dag. Något vi inte behöver är uppmuntrande (fastän det skulle vara oavsiktligt) till våldtäkt, förstås inte någonstans alls men särskilt inte på stora evenemang.

Svar: Tack Matilda! Precis. Det finns miljoner och åter miljoner feelgoodlåtar att välja och vraka bland. Och så finns det också sådana låtar som man nästan mår dåligt av. Man behöver göra ett medvetet val angående vilka låtar man spelar för en stor publik.
TIDSTJUVEN

2015-04-01 | 07:14:14 | http://tildasofias.blogg.se
Jessica

Av 2000 studerande var det nog bara 1 som reagerade på detta, alla andra dansade arslet av sig :)

Svar: Berätta gärna vad som gör det okej att "dansa arslet av sig" till Blurred Lines.
TIDSTJUVEN

2015-04-01 | 08:09:57
Ida

Jag håller med om att Blurred Lines är en osmaklig låt, men att Alla som inte dansar skulle vara det är nog lite att ta i. Den får ju folket stt dansa och lyfter upp våldtäkt som en dålig sak. Allt behöver inte analyseras.

Svar: Jag tycker också att Alla som inte dansar i sig är en harmlös låt (även om jag inte själv skulle välja att festa till den). Men det jag menar är att själva helheten blir så obehaglig när man först spelar en låt som pekar ut någon till våldtäktsman på ett skämtsamt sätt och sedan sätter igång Blurred Lines direkt efter. Det känns som att vår musikkultur är lite underlig.
TIDSTJUVEN

2015-04-01 | 08:35:13
Jonna

Var inte på pampas men har många gånger funderat över musikval även på andra ställen. Ogillar kvinnoförnedranda musik överlag, men rent osmakligt är det när låten handlar om att förgripa sig på någon mit dess vilja.

Tror nog det finns fler där ute av de 2000 som reagerade, men kanske inte alla som skriver en blogg, som dessutom blir läst av just "Jessica".

Jag vet att jag niog hade reagerat.

Svar: Jag håller med dig Jonna. Skönt att höra att du också hade reagerat!
TIDSTJUVEN

2015-04-01 | 10:00:11
Elin

På out of office (en stor after work fest) i stockholm spelades Blurred Lines för nån månad sen, och det är nog första gången jag sett en märkvärd (!) mängd personer (främst tjejer) bli så irriterade att de antingen slutade dansa och bara stod på dansgolvet, altnernativt gick iväg bort från dansgolvet. Kanske man inte hade märkt om man själv höll på att dansa arslet av sig, men DJ:n märkte nog och Blurred Lines har jag inte hört där sen dess. Hade jag vart på Pampas i år hade jag inte heller dansat till den.

Svar: Wow! Det är väldigt glädjande att höra att det faktiskt löns att reagera och stå upp för sin åsikt - till och med på dansgolvet. Fler borde våga. :)
TIDSTJUVEN

2015-04-01 | 10:02:05
Malin

Bra skrivet! Det är fint att det finns såna som du som vågar ifrågasätta och analysera sånt som andra tydligen bara sväljer med hull och hår! :)

Svar: Tusen tack Malin! ♥ Jag hoppas att det kanske kan inspirera andra till att våga stå upp för det man tycker och inte bara följa den stora massan.
TIDSTJUVEN

2015-04-01 | 10:04:48
Marre

Bra där. Visst, man behöver inte överanalysera osv, men hellre det än att inte ägna saker och ting en tanke överhuvudtaget. Det finns inget vettigt i att helt oreflekterat bara köra på som man brukar. Sen behöver man inte alltid tycka samma, men att bara ha argumenten "Öh, bra låt" eller "Ingen annan bryr sig ju", det är inte precis ett tecken på att man har tänkt ett halvt varv kring det hela.

Vi behöver inga fler låtar, filmer, böcker, reklam etc som upprätthåller en sunkig kvinnosyn och ett samhälle med en snedvriden syn på våldtäkt. Jag tycker det är jättebra att du tar upp sådant här, Maria. Förhoppningsvis får det någon att tänka till åtminstone en smula!

Svar: Precis! Det är dags att säga tack och hej till de kvinnodiskriminerande låtarna, böckerna, filmerna och reklamerna.

Jag förstår inte hur någon kan vilja "dansa arslet av sig" till en låt som faktiskt innehåller textraden "I'll give you something big enough to tear your ass in two". Ryser.
TIDSTJUVEN

2015-04-01 | 10:05:31 | http://arinya.blogg.se
Saga

Jag vågar påstå att den som påstår att blurred lines handlar om våldtäkt har missuppfattat betydelsen av våldtäkt. Enligt Strafflagen är våldtäkt ett samlag som utföra pga. att offret gotas med våld (grov våldtäkt då mordhot eller hot om extraordinär fara för liv eller hälsa). Tjatsex är således inte en våldtäkt.
Missförstå mig rätt nu, våldtäkt är ett av de allvarligaste brott jag känner till. Att Janne dock spelade upp ifrågavarande låtar är enligt mig inte så farligt, det betyder ju INTE precis att han förespråkar sexbrott... Tittar man mer noga på diverse låttexter så tror jag dessutom nog att man finner något opassande i dem alla...

2015-04-01 | 10:11:40 | http://sagasdagar.blogspot.fi
Malin

Alltså det är väl bra att folk tänker så här, men jag tycker på senaste tiden att alla har blivit så känsliga för allt? Man får inte göra si och inte göra så, och det där är kvinnoförnedrande hit och dit.. Man får ju inte längre ens skoja om kvinnor... Nå, jag är ju inte så insatt heller och säkert dum som inte reagerar på detta kvinnoförnedrandet som finns överallt. Men skulle tex blurred lines vara en våldtäktslåt om det var en kvinna som sjöng om män? Eller kan inte män bli förnedrade?

Som hela det här med 50 shades-filmen, som tydligen också är kvinnoförnedrande och våldtäktsfilm, om det skulle ha varit kvinnan som var den dominanta så skulle hon säkert ha hyllats till skyarna och folk skulle jubla "äntligen en kvinna som har makten,jeee".

Jag menar inte att du har fel, Maria, inte alls, men jag undrar bara om folk har blivit väldigt känsliga på sistone? Och inte bara när det gäller kvinnofrågor utan allt annat också?

2015-04-01 | 10:22:41
Malin

Malin, det går inte att jämföra på det sättet du gör. Hade kvinnor sjungit låten åt avklädda män (vilket jag inte tror någonsin skulle hända, skulle det inte vara på samma sätt. För det är inte ens i närheten lika många män som blir utsatta för sexuellt våld eller våldtas som kvinnor dagligen blir.
Angående att människor är mer känsliga nu - det är väl bara bra? Hur ska samhället annars förändras om alla bara står tyst och dansar till såna här sjuka kvinnoförnedrande låtar som blurred lines?

2015-04-01 | 11:32:51
Malin

Men varför är blurred lines en våldtäktslåt? Vad sjunger han som liknar på en våldtäkt? Bara undrar, vet inte helt hur texten går :P

Svar: http://www.azlyrics.com/lyrics/robinthicke/blurredlines.html
TIDSTJUVEN

2015-04-01 | 12:28:17
Johan Anderssén

Jag avskyr "alla som inte dansar är våldtäcktsmän". Den dödar totalt all partyfeelis jag har, om jag ens hade någon att börja med.
Om jag är på klubben och den spelar så dansar jag helt enkelt inne. Och om någon försöker vara lustig och säga "Höhö, du är en våldtäcktsman för du dansar inte" så rycker jag på axlarna och säger "Om du säger det så.... Jag är åtminstone ingen dansare då denna låt kommer på."

2015-04-01 | 21:20:08 | http://littlejohan.blogspot.fi
Jean

Jag är så gammal att jag inte sett en musikvideo sedan tiden då MTV visade musikvideos, fanns ju redan när jag hängde på krogen; och var skit redan då. Det finns mycket i hur kvinnor framställs i media som behöver ändras, och rent generellt tycker jag det går mot det bättre. Var lite nostalgisk för en tid sedan och kollade på videon till "East 17 - Thunder". Det jag inte mindes eller märkte (ok jag gick säkert i lågstadiet) när den visades på tv var att det plötsligt kommer in ett gäng halvnakna kvinnor, som inte verkar fylla nån större funktion.
Den typen av objektifiering tycker i.a.f. jag har minskat, eller så är det för att jag inte längre ser på musikvideos.
tyvärr är ju musikindustrin ett lågvattenmärke när det gäller porträttering av kvinnor, man kan inte kasta en sten utan att träffa en hiphop låt som inte är koscher. Men eftersom det är hiphop så är ordvalen tydligen okej.

2015-04-03 | 14:33:46 | http://www.jeanforsman.com
Jean

Min telefon klippte tydligen i texten. "Alla som inte dansar fanns ju redan. .." ska det vara.

2015-04-03 | 14:35:07 | http://www.jeanforsman.com
Kommentera:
Kom ihåg mig?