2015-06-30 | 23:30:00

HDR-fotografering mitt i natten

 
Ikväll, eller snarare inatt, begav jag mig ut på en liten fotoexkursion. Det var helt enkelt för fint väder för att stanna inomhus. Exkursionen tog mig bland annat till Fågeltornet här i Oravais. Där uppifrån tornet var utsikten helt magisk, så det var minsann ett bra beslut att åka dit. Bilden ovan fotograferade jag som en HDR-bild. Jag fotograferar väldigt sällan HDR-bilder men just ikväll var det så fint att jag var tvungen att göra ett försök.
 
 
Är ni bekanta med HDR-fotografering? Det innebär att man fotograferar tre stycken (eller fler) bilder på exakt samma plats. Den första bilden ska vara överexponerad, den andra normal och den tredje underexponerad. På det här viset fångar man upp alla nyanser i motivet och när man sedan slår samman bilderna i Photoshop (File --> Automate --> Merge to HDR Pro) får man ett väldigt häftigt och tredimensionellt resultat - väldigt likt det som ögat såg när man fotograferade motivet. Många fotografer använder den här tekniken när de fotograferar arkitektur och bilar, eftersom man kan dra effekten till sin spets och få resultat som ser väldigt häftiga och nästan lite overkliga ut.
 
 
Jag försökte fotografera en HDR-bild mot andra hållet också, men som ni kan se blev det inte lika bra. Hästarna hann röra på sig så vissa hästar ser nästan ut som spöken på bilden. Lite småläskigt. Fast jag gillar ändå att man får en känsla av att det nästan kunde vara en målning istället för ett fotografi.
 
Vad tycker ni om HDR-bilder?

Finheter
Linda

Duktit! :) fint vart e ju å :)

Svar: Tack! :) Tyvärr försvinner ju lite av effekten förstås tå man förminskar bilderna ti bloggstorlek. Men sånt får man lev med.
TIDSTJUVEN

2015-07-01 | 10:07:43 | http://lindasjolund.blogg.se
Jean

HDR kan vara helt ok så länge det inte är överdrivet. Men det ställer ju frågan, var drar man gränsen för överdrivet i dagens läge?
Alla photoshoppar ju sönder varje bild nuförtiden, men det är ju bara dagens melodi. Och ett faktum är ju att överexponerade bilder gör sig bra på skärm.

Svar: Jag är helt inne på samma linje som dig. HDR-effekten är snyggast när den inte är överdriven utan snarare bara framhäver motivet. Just de här bilderna kunde ju lika gärna vara helt vanliga foton egentligen, eftersom effekten är så pass osynlig. Fast... som du säger så finns det ju knappt någon som inte redigerar sina bilder nu för tiden, så vi är väl vana vid att foton ska vara rätt överredigerade. ;)
TIDSTJUVEN

2015-07-01 | 10:50:42 | http://www.jeanforsman.com
http://carloine.blogspot.com

Fina bilder! HDR passar ju bäst till natur och just bilbilder. Jag tycker dock om bilden med hästarna. Får mig att fundera vad som är på ängen och vattnet är så fint!

Svar: Tack för din kommentar Caroline! :) Jag tycker också att vattnet blev lite häftigt i förgrunden på den bilden. Borde kanske ta och ställa till med någon riktigt cool bilfotografering i sommar också. ;)
TIDSTJUVEN

2015-07-01 | 13:18:05 | http://carloine.blogspot.com
Nina

Väldigt vackra bilder! :) Gillar HDR bilder - gärna gamla hus, övergivna byggnader med HDR. Jag skulle kunna stirra hur länge som helst på dessa bilder. Kanske borde passa på nu igen och pröva när jag har lånat en systemkamera ^^

2015-07-01 | 16:57:46 | http://ninozia.blogspot.com
marianorrgard

vad häftigt, kände inte till denna teknik! Ska definitivt testa, har dock inte photoshop på datorn just nu, utan paint.NET.. Vet inte om den funktionen finns där.. Finns den inte i nåt gratisprogram får jag väl ladda ner en gratis-trial av photoshop bara så att jag kan testa detta.. ;)

2015-07-01 | 20:18:33 | http://www.marvelicious.blogg.se
Maria Linnea - Wanderlust

Hej! Int har du gjort ett inlägg me va du har fö kamera o objektiv osv? Har som planer att uppdatera min utrustning snart o sku behöva lite tips! :)

Svar: Hej söta! Bra fråga. :) Jag försökte söka i mitt arkiv men det verkar som att jag inte har skrivit något riktigt inlägg om min kamerautrustning på superlänge (det bästa jag kunde hitta var detta: http://tidstjuven.com/2015/january/fragor-och-svar-om-fotografering.html), så jag kan försöka knåpa ihop ett nytt inlägg den här veckan. :) Jag har själv planer på att uppdatera min kamerautrustning så jag kan berätta lite mer om det också. Stay tuned!
TIDSTJUVEN

2015-07-01 | 22:24:42 | http://mariaslinnea.blogg.se
Ida-Marie

Så vackert så :D (p.s. går nog att kommentera)

2015-07-01 | 23:03:14 | http://ziio.se
ellenlundis

Älskar den sista foto! :)
( än så länge går det att kommentera.. )

2015-07-02 | 14:07:46 | http://finlandsgullet.wordpress.com/
Ludwig Sörmlind

Snyggt jobbat, bilderna blev kanon.

Den sista tiden har jag fotograferat nästan allt jag fotar i HDR, men jag drar mig för det när det är saker som rör sig i bilden.

Jag tror att man själv hittar en massa små fel och konstigheter som man inte är nöjd med under tiden man sitter och redigerar men när man visar bilden för någon annan missar dom ofta "felet" helt och hållet. :)

2017-04-28 | 06:44:03 | http://ludwigsormlind.se
Kommentera:
Kom ihåg mig?