2014-09-10 | 19:09:00

Underhållning eller förnedring?

 
En hel grupp med överförfriskade förstaårselever står på en gräsmatta i septemberskymningen. De är upplysta av typ trettio mobilers lampor och uppmanas med megafon att klä av sig så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt för att bilda längsta möjliga klädstreck på marken. Samtidigt ropar de ivriga åskådarna "visa pattarna!" i kör, likt Nadjas storebrorsor i Bert-filmerna. Musiken spelar och ungdomarna klär av sig det ena plagget efter det andra samtidigt som de dansar en sensuell dans i hopp om att samla fler poäng från punkthållarna. Några klär av sig allt innan tiden är ute, andra står lite förlegna längre bak eftersom de fortfarande har t-shirten på. En flicka har svårt att hitta sin BH när det är dags att klä på sig igen och hennes lite nyktrare kompis hjälper henne. Publiken hånar dem som inte klär av sig och skrattar rått åt dem som gör det.
 
I mina ögon är situationen ovan fel på så otroligt många vis. Men den är verklighet. Vart tog respekten och människovärdet vägen kan man då fråga sig. Är det inte så att en gulisintagning, det vill säga förstaårselevernas invigningsrit, ska vara rolig och inte kränkande? Man kan sannerligen fråga sig var det roliga ligger i en sådan programpunkt som klädstrecket. I måndags tog jag en sväng via klädstrecket efter vår egen programpunkt på kvällskvisten och åskådade ovanstående scenario tillsammans med en klasskompis. Och jag häpnade och ryste av obehag. Jag kan inte ens skylla på att jag blivit gammal, för hälften av de som satt i publiken (och det var många må ni tro!) under den där programpunkten på gulisintagningen var flera år äldre än mig. Men ålder betyder inte nödvändigtvis förstånd. Alla hade mobilerna i högsta hugg, och jag vill inte ens veta hur många nakna rumpor och fulla förstaårselever som finns bevarade i cyberspace efter en gulisintagning...
 
Att vara bekväm i sin kropp och stolt över den man är, det är något som jag verkligen förespråkar. Men man blir sannerligen inte bekväm i sin kropp genom att bli hetsad till att klä av sig naken framför publik! När jag diskuterade det här med en kompis igår berättade hon att hennes klass var gulisar förra året och då bestämde de gemensamt att ingen skulle klä av sig allt, hur mycket folk än hetsade på. Så de bildade ett långt klädstreck av alla ytterkläder, byxor och tröjor och när visselpipan ljöd stod de på rad med underkläder och toppar på. De fick inte full poäng för sin prestation, men de hade värdigheten i behåll när de samlade ihop sina ytterkläder. Och är det inte det som är viktigast?
 
Hur kommer det sig att det här är en programpunkt som får återkomma år efter år, utan att någon reagerar? Man schemalägger den så sent som möjligt under gulisintagningarna så att det ska hinna bli lite mörkare utomhus, men också så att gulisarna ska hinna få lite alkohol i blodomloppet och släppa sina hämningar. Så att de äldre studerandena ska få se lite hud. Märker ni hur sjukt det låter? Man kan inte motivera en sådan här programpunkt med att man själv blev utsatt för den när man var förstaårselev eller med det löjliga argumentet "det hör till", så jag undrar verkligen var man egentligen ser det roliga i den. Är det nakenheten som är rolig? Är det förödmjukelsen? Är det respektlösheten? Själv har jag ingen aning.

Finheter
Anonym

Jag tycker det låter som om punkten har blivit ännu värre än då vi var gulisar. Och då tyckte jag inte heller att det var en bra punkt. Det är bra hur du kritiskt ifrågasätter punkten. Att det hör till är inte ett tillräckligt bra argument.

Svar: Särskilt mycket har den inte ändrat sedan vi var gulisar men den största skillnaden ligger nog i att smartphones inte hörde till vardagen på samma sätt då. Men var det inte så att vi var tvungna att dansa "Små grodorna" i underkläder när vi var klara med klädstrecket? Den grejen verkar åtminstone ha fallit bort nu så det är ju i alla fall positivt. Jag hoppas verkligen att fler får upp ögonen för att det här kanske inte är särskilt vettigt.
TIDSTJUVEN

2014-09-10 | 20:01:15
Linda

Bra skrivi Maria, såden ska it e få ga till!!

Svar: Tack! Nej verkligen int!
TIDSTJUVEN

2014-09-10 | 20:23:50
Ida-Marie

Herregud, att folk täcks näs gö så. På vår gulis har int man telefonerna fram alls, varken gulisarna eller vi. Kamerorna får vara på punkter som är acceptabla och anses ofarliga! Dedär e grymt att folk står breve!

Svar: Men ni kanske inte har publik vid de olika punkterna på samma sätt heller? I Vasa har gulisintagningarna blivit en sorts happening i sig, så det är alltid sjuukt mycket folk som bara går runt och tittar. Och det är ju jättekul förstås! :) Fast inte när det utnyttjas på fel sätt. Jag hoppas verkligen att de flesta bara lyste upp området med sina mobiler, och inte filmade.
TIDSTJUVEN

2014-09-10 | 20:25:43 | http://ziio.se
http://carloine.com

När jag bodde inne i Vasa så höll jag mig långt borta från centrum när det var gulisintagningar och annat påhitt. Fick en dålig smak i munnen av hur det skulle vara att själv studera på högskolenivå (fixade min missbrukarvård på högskolenivå på annat sätt ;)) och tyckte synd om alla som berättade om just punkten klädstrecket. Så självförnedrande och respektlöst. Sen att folk retas för att de som väljer att inte klä av sig? Hahaha. Kanske folk bara skulle ta och växa upp. :)

Svar: Jag förstår att du flydde fältet. Under den korta tid som vi stod där vid klädstrecket i måndags blev jag riktigt illa till mods. Nu är ju inte ALLA stationer på det här viset och så måste jag också poängtera att en gulisintagning i rätt stor utsträckning blir vad man gör det till. När ett av lagen skulle köra en dans där vid klädstrecket så visade de upp en asgrym linedance-koreografi (inga stripprörelser så långt ögat kunde nå!). Det är ju sånt det ska gå ut på - att ha kul tillsammans - inte att göras till åtlöje framför äldre studerande.
TIDSTJUVEN

2014-09-10 | 20:43:53 | http://carloine.com
Jenna

Håller med!!
Visst, "allt är frivilligt" men i fyllan och villan är det svårt att kunna avgöra om man gör saker frivilligt eller pga grupptryck.
Alkohol får människor att göra märkliga saker - både de som deltar och de som tycker att det är OK att stå och se på.

Tror inte att många tänker på vilka konsekvenser det kan ha, att sånt här förevigas på bild/film - speciellt med tanke på att det är lärarutbildningen vi talar om...
=/

Svar: Ja, precis! Alkohol har en tendens att sudda ut gränserna för vad som är okej eller inte. Jag hoppas ju att folk står för vad de gjort ännu dagen efter, men tror tyvärr att det är många som skäms och ångrar sig.
TIDSTJUVEN

2014-09-10 | 20:55:32 | http://bestfaceforward.ratata.fi
Hanna

Vi teologer är alltid lite "udda" på så sätt med alla våra evenemang, då vi har något evenemang så är det inga problem med att någon kanske har limsa med sig som dricka istället för öl/cider. Det finns en automatisk tolerans för allas "smurfdrickor", vi sitter mycket hellre på någon bar och pratar med varandra med varsin dricka än att festa bort minnet.
Våra gulisintagningar har aldrig stora alkoholmängder inblandat (man tar med sig det man själv dricker) och inget förnedrande, utan det är lekar och teamwork och efteråt är det pizza tillsammans med de äldre studeranden med presentation, samvaro och några traditionella lekar.
Så jag ryser nog av att höra hur andras intagningar går till då man är så van med att våra mera går ut på att ha trevligt tillsammans och lära känna varandra... :)

Svar: Vid Peffan är det nog också helt acceptabelt med smurfdrickor och muminlimsa. :) Överlag har ju de flesta på universitet/högskolor/yrkeshögskolor kommit upp i en sådan ålder att de inser att man inte behöver dricka alkohol för att ha kul. Jag tycker precis som du att det är lagövningar och lekar som är allra roligast, och turligt nog så håller många med, så de flesta programpunkterna på gulisintagningarna är roliga både för deltagarna och och punkthållarna. Men så finns det ju såna här undantag då också. :/ Fint att höra att ni har så bra sammanhållning vid TF förresten!
TIDSTJUVEN

2014-09-10 | 21:10:28 | http://hannushanna.blogspot.fi
Linnea P.

Men fy, hade ingen aning om att sånt försiggick. Angående den där frågan du ställde om vad som är det roliga så känns det som att det är objektifieringen och makten som är det... kanske? Liksom att genom övertalning, grupptryck och alkohol få tillgång till live-synen av en massa nakna bröst som en annars knappast skulle få tillåtelse att se. Det där att folk skriker "Visa pattarna" tänker jag också att visar att det har att göra med sexualiseringen/objektifieringen av i synnerhet kvinnan, att öppet kunna kräva att se kroppsdelar som är "hemliga" och sexuellt laddade. Machokulturen där. Jag menar, ingen ropar väl om att se kuk?

Fast nu spekulerar jag bara, har alltså aldrig varit på ett sånt här evenemang över huvud taget, men det låter ju inte alls okej. Kan inte undgå att känna en liten smärt vid tanken på att det är just lärarstuderanden som utövar såna här maktmissbruk för egen underhållnings skull. De ska ju ha hand om våra barn i framtiden.

Svar: Det är väl sånt här som man inte är medveten om ifall man själv inte studerar eller deltar i studielivet. Jag tror tyvärr att du kan ha rätt där angående makt och objektifiering. Jag vill inte tro det, men finner ingen annan anledning till varför man har dylika programpunkter. Och nixpix, inte en endaste en (varken kvinna eller man) ropade efter några manliga könsorgan, men likväl drog killarna stolt ner kalsongerna för att samla lite extrapoäng till laget de också.

Jag kan åtminstone trösta dig en gnutta med att det inte var lärarstuderande som höll i trådarna vid just den här punkten. Det är förstås lärarstuderandenas gulisintagning, men de olika punkterna hålls av olika ämnes- och intresseföreningar. Och då är det fritt fram för de olika föreningarna att bestämma vad de vill ha för typ av uppgift vid sin station. De flesta valde att ha olika teamövningar.
TIDSTJUVEN

2014-09-10 | 21:38:03 | http://linnea.blemma.net
Ida

Jätte bra skrivet!
Var och tittade på en programpunkt för gulisarna i Hesa som spårade ur en aning för vissa av lagen, och de "tuffa-som gjorde sin röst hörd" var bekväma med det hela men man kunde sen tydligt se att punkten var hemsk för de som inte var bekväma i sin kropp och som kanske inte heller vågade säga till ordentligt! Tänk att allt jävla grupptryck och status fortfarande finns kvar fastän man blir äldre och tycker man borde växt till sig?
Vissa av lagen hade det däremot riktigt roligt på denhär punkten med någon rolig dans eller uppträdande, men den var liksom väldigt varierande...

Svar: Tack Ida! Och tack för att du delade med dig av dina egna erfarenheter. Jag har en känsla av att det här är ett återkommande fenomen på väldigt många skolors gulisintagningar. Alltså grupptryck är verkligen hemskt. För att vara helt ärlig så tvekade jag faktiskt lite till att publicera det här inlägget just på grund av grupptrycket och eftersom jag vet att det finns många i min bekantskapskrets som understöder sånt här. Men det är ju just de som behöver tänka till lite, tänka över varför de egentligen tycker som de gör, så då kom det här inlägget upp ändå. Man måste helt enkelt våga vägra grupptryck!
TIDSTJUVEN

2014-09-10 | 21:53:15
Malin

Tycker verkligen att detta borde ses över! Det är inte bara klädstrecket som är förnedrande. Galet att det fått hålla på såhär pass länge. Bra att någon reagerar!

Svar: Tack Malin! Du har så rätt i att det finns mycket annat än bara klädstrecket som är under all kritik. Jag undrar om folk i allmänhet inte vågar säga ifrån eftersom man antar att "alla andra" understöder de här sakerna?
TIDSTJUVEN

Sara

Alltså det låter lite som att "ert" klädsträck är snäppet värre än vad "vårt" var när jag var gulis. TROTS detta var det verkligen ingenting jag tyckte att var speciellt kul på vår gulisintagning och tycker verkligen att det är någonting man helt kunde skippa. Bra att du tar upp det här! De flesta punkter på vår gulis upplevde jag som roliga, förutom två. Att hela laget skulle dela på en hel vodkaflaska på kortast möjliga tid, och klädsträcket var verkligen onödiga saker. Är det liksom roligt?

Svar: Hur den där programpunkten ser ut varierar från år till år, eftersom det är lite olika föreningar och människor som har organiserat den under årens gång. Men då när jag var gulis så hade de dessutom kombinerat den där dricka-en-vodkaflaska-punkten med klädstrecket! Så först skulle hela laget alltså dela på en hel vodkaflaska och sedan skulle vi köra klädstrecket. Det är ju... vettigt. Numera tror jag inte att punkthållarna över huvud taget får bjuda på alkohol, men jag är inte helt säker. På vår Optica- och Spirre-station har vi i alla fall inte bjudit på någon alkohol under de tre senaste åren. För jaa, man vill ju i huvudsak att en gulisintagning ska vara rolig.
TIDSTJUVEN

2014-09-10 | 22:41:50 | http://www.saralene.blogg.se
Johanna

Vi går ut med att vår gulisitagning är alkoholfri på så sätt att ingen tvingas till att dricka (dvs ingen punkt får gå ut på att dricka alkohol). Vid klädsträcket har vi nolltolerans till mobiltelefoner och vi brukar inte ha mycke publik heller. I år va det en tutor som filmade sina gulisar, vi lät honom inte gå därifrån förrän han hade sett till att radera den. Men jag håller med, äckligt att det ännu får förekomma o av nån anledning är det populäraste punkten att få hålla :/

Svar: Heja Novia! Bra att ni inte bjuder på alkohol och att ni har den där nolltoleransen till mobiler.
TIDSTJUVEN

2014-09-11 | 05:54:15
Anonym

Det är synd att det har blivit snarare regel än undantag att nakenhet och förnedring måste återkomma under studieevenemang. Likaså förbudet att gå på toaletten under en sitz och riskera att bli förlöjligad inför alla tycker jag är att jävlas med världens mest naturliga sak.

Svar: Jaa, alltså vad är grejen med att man inte får gå på toa utan att få ett straff egentligen!? Hur knäppt som helst. På Spirre-sitzer (speciallärarnas ämnesförening på PF) är det alltid fritt fram att gå på toaletten när man vill.
TIDSTJUVEN

2014-09-11 | 06:00:39
ett ritstift i din rumpa

jag tror att linnea här några kommentarer tidigare är inne på rätt spår med sina tankar om sexualisering och objektifiering...

själv känner jag ett hemskt stort obehag mot evenemang i just den här stilen. jag deltog aldrig i någon gulisintagning (kan inte påstå att jag saknar det heller) och hade på grund av olika anledningar inte heller möjlighet att delta i just något annat under mitt gulisår. det här har gjort att jag haft svårare att komma in i studielivet och knyta nya kontakter (för det är ju de facto i samband med just fester och dylika evenemang det görs lättast), men när jag tänker på alternativet är jag nästan glad att det blev som det blev. jag kan inte bli att tänka på till vilket pris många faktiskt introduceras till såväl studieliv som nya vänner.

just klädstrecket är ju precis ett sådant tillfälle där grupptryck kan göra så otroligt stor skada på en person. att på det här viset (oftast under väldigt stor påverkan av alkohol) hetsas och pushas till att klä av sig så mycket som möjligt, allra helst gå all in, det är något sjukt obehagligt och kränkande över det. för en person som absolut inte vill det här, men inte klarar av att stå emot det enorma grupptrycket när såväl lagkamrater som publik hetsar och tjatar för att klädstrecket ska bli så långt som möjligt och den bara huden så stor som möjligt, blir det här tyvärr något av ett övergrepp. det kan bli något man mår dåligt över länge framöver, något som ger en skuldkänslor och förföljer en i kanske år. och som om det inte vore nog är det precis som du skriver tyvärr en väldigt stor risk att hela härligheten finns uppladdad någonstans på nätet, något som är allt annat än lätt att komma ifrån.

jag har inga problem med nakenhet och tycker att det kan vara helt kul, så länge det är fullständigt på ens egna villkor. en gulisintagning ska introducera de nya studerandena till livet utanför studierna, hjälpa dem hitta nya vänner och helt enkelt vara en rolig och minnesvärd händelse. den ska inte vara något man minns med obehag och får ångest av. den ska inte vara något som gör att man inte längre kan se hälften av de närvarande i ögonen för att man känner att de indirekt tvingat en till något man absolut inte ville göra.

Svar: Kloka, smarta Mikaela. Du levererar den ena sanningen efter den andra och jag håller verkligen med dig till punkt och pricka.

Just en sån här grej kan, som du skriver, i värsta fall bli till någonting som förföljer en år efter år. Någonting som man på riktigt börjar må riktigt riktigt dåligt av. Jag undrar hur många av de nakenhetsande åskådarna som övervägde i ens två sekunder vad de egentligen höll på med och vad de förmedlade med sina rop. Grupptryck är så innerligt obehagligt.
TIDSTJUVEN

2014-09-11 | 07:18:34 | http://yllestrumpa.wordpress.com
daniela

På min första gulisintagning tyckte ja att absolut värsta stationen va när alla sku ta en shot av en blandning av typ öl, tomatsås och socker eller va de nu va. Tycker int de e NÅNTING som e kul me att bli tvingad att äta/dricka någo äcklit, de ha också hänt mig som straff på en sitz å ja föstår hu nån tycker de e rolit.

Å klädsträcke då? Efter att ha gjort de en gång så skippa mitt lag stationen helt och hålle på min andra gulisintagning (ha ju vari gulis två gånger). No more words needed.

Svar: Huu! Att bli tvingad att dricka eller äta äckligheter är också helt absurt. Alltså det finns ju på riktigt inte NÅGONTING som är roligt med såna uppgifter!? Bara det att se på när någon tvingar i sig häxblandningar som straff på sitzer är ju obehagligt.

Bra gjort av er att skippa klädstrecket på gulisintagningen! So what om man får några poäng mindre. Ibland finns det helt enkelt andra saker som är värda mer.
TIDSTJUVEN

2014-09-11 | 07:50:56 | http://ddanielas.blogg.se
Daniela

Usch låter hemskt. Dock har vi lekt den leken i 7an, på lägerskolan. Men ingen tvingades att ta av allt. Fast vissa stod där med underkläderna.

Svar: Har man en snällare version av leken kan den vara riktigt rolig.
TIDSTJUVEN

2014-09-11 | 08:33:27 | http://aleinad.blogg.se/
Lotta

Håller med om att telefonerna och kamerorna inte hör hemma på klädstrecket men tycker docka att punkten varit en tradition och allt är ju nog frivilligt :D Själv tyckte jag klädstrecket var kul (alla fyra gånger jag varit med = två gulisintagningar och två gamylisar) och ser inget jobbigt med att hoppa omkring i mina undisar, har någon inte sett en bar mage förr så var det väl på tiden :D

Sen kanske man inte skall dricka så mycket att man inte mera vet vad man gör ifall man känner sig lite mera pryd än jag ;)

Men som sagt, klädstrecket kunde ju kanske hållas inne på oliver's inn (eller annan exkluderad omgivning) där det inte fanns en massa gloende gamyler med sina kameror i högsta hugg :) Det är faktiskt något jag också upplever att är skitdåligt. Alternativt borde punkthållarna gå riva telefonerna ur handen på åskådarna och slänga alla kameror i havet… :)

2014-09-11 | 09:23:25
Jennifer Carp

BRA Maria att du tar upp det här ämnet. Du har en populär blogg och genom att skriva om det här stötande momentet i gulisintagningarna får du folk att öppna upp ögonen! Tack :)

Svar: Tack Jennifer! Ibland måste man helt enkelt ryta till lite. :)
TIDSTJUVEN

2014-09-11 | 09:24:09
leonor broberg

jätte bra inlägg

Svar: Tack!
TIDSTJUVEN

2014-09-11 | 09:58:25 | http://leonorbroberg.blogg.se/
Elin [ n e v n a r i e n ]

Detta är sjukt.. Har varit med i samma "lek", som tur var inte alls så hetsig och jag klädde inte av mig alls för att jag vägrade. Men har hört om detta.. och det är fanemej inte okej! Blir äcklad av bilder som jag sett bland vänner på FB där killar står och posar stolt mellan fyra-fem tjejer som håller för sina nakna bröst. För det är ju det det handlar om.. tjejernas nakna kroppar.

Svar: Ja, alltså det här är ju verkligen en skräckhistoria. Hur kan man bara ta makten att bestämma att andra ska klä av sig på det här viset? Det är väl för sjutton varje individs eget val, att bestämma när man har kläder på sig eller inte. Jag bara ryser...
TIDSTJUVEN

2014-09-11 | 10:11:38 | http://nevnarien.se/
Hanna

Jag var själv gulis(novia) i år och jag måste säga att klädsträcket tycket jag var en av de få punkter som var riktigt kul, alla de andra punkterna tyckte jag hade blivit så "taso". Men jag måste medge att på sättet som du beskrev det lät det riktigt hemskt, men man bestämmer ju ändå själv hur mycket man klär av sig. Så jag uppfattade inte klädsträcket så hemskt som du beskrev det, utan tyckte det var riktigt roligt. Men det kan ju hända att peffans klädsträck var värre än novias (vilket jag dock betvivlar).

Svar: Yay, så roligt att du hade en lyckad gulisintagning! :) Du har alldeles rätt i att man själv bestämmer hur mycket man klär av sig, men när alkohol och grupptryck kommer in i bilden är det inte riktigt så enkelt. Då ska man verkligen vara stark för att våga stå emot!
TIDSTJUVEN

2014-09-11 | 10:21:00
Emma Hå - mode | vetenskap | studentliv

Jag är inte helt bekant med terminologin, men om man antar att "gulis" betyder något som liknar "nollning" så är jag med. Jag är själva huvudansvarig för mottagningen/nollningen för natuvetarstudenterna på Göteborgs Universitet i år, och vi har i många år aktivt arbetat med att helt eliminera alla förnedrande moment och bara behålla det som faktiskt är roligt för alla. Här ingår dock fortfarande lekar och tävlingar av olika slag där man ibland får bjuda på sig själv, men det är ALDRIG någon alkoholhets där man måste ta shots som straff etcetera. Det kanske låter sjukt tråkigt, men det kan verkligen gå livat till, och jag upplever att den största skillnaden mot exempelvis Chalmers som vi har alldeles inpå knutarna är att alla äldre studenter får en utbildning i ansvarsfull alkoholhantering och generellt har en attityd där nykterhet och liknande är helt okej, inte ifrågasätts och ibland tom uppmuntras. Att filma folk som är nakna mot sin vilja, hetsa någon att shotta eller håna någon för att personen är tråkig är riktigt vidrigt, och accepteras inte. Det är nog snarare attityden och respekten som behöver åtgärdas, och sedan kan "klädstrecket" bli en riktigt rolig aktivitet som de som väljer att vara med i kan njuta av, och de som hellre tittar på får göra det, utan smartphones och utan skam över att de är tråkiga.

//Emma Hå

Svar: Tusen tack för att du delade med dig av dina erfarenheter och synpunkter Emma! Med en "gulnäbb/gulis" menas här en förstaårselev, och "gulisintagning/gulnäbbsintagning" motsvarar därmed det som ni kallar "nollning" i Sverige. Jag måste säga att det är väldigt intressant att höra hur det går till under motsvarande evenemang där på andra sidan Östersjön. Det låter ju verkligen hur bra som helst att förnedrande element samt alkoholhets har slopats! Det är ett föredöme som jag hoppas och tror att man så småningom tar efter här i Finland också. För precis som du säger så kan till och med klädstrecket säkerligen bli en rolig lek om man bara gör den på ett mera genomtänkt sätt.
TIDSTJUVEN

2014-09-11 | 11:00:32 | http://emmahas.se
Robex Lundgren

Fin bild

Svar: Tack!
TIDSTJUVEN

2014-09-11 | 12:53:11 | http://ghgumman.blogg.se/
Saga

Bra fråga(or) om, hur det är med det där klädstrecket. Bör ju poängteras att det är frivilligt att välja ifall man klär av sig eller ej, men grupptrycket och den yttre pressen är inget att förneka i detta fall. Plus att alkoholen har en viss inverkan, ifall man väljer att dricka...
Var själv gulis vid peffan ifjol och tyckte ärligt talat att detta var mest bara kul och att det liksom "hör till". Trots alla provokationer, som sagt, så är det ju i sista hand ens eget val, huruvida man klär av sig eller inte, som är avgörande. Likaså är det ditt eget val att välja ifall du vill dricka eller ej och att stå för eventuella konsekvenser som ditt val kan medföra. Att folk står bredvid och tittar på, med smartphonen eller kameran i högsta hugg, är dock väldigt osmakligt, tycker jag. Tyvärr är det säkert (antar jag) svårt att kontrollera det där filmandet/fotandet, och således förbjuda det vid klädstrecket. För som Emma Hå skriver i sin kommentar ovan, så kunde klädstrecket vara en riktigt rolig punkt, ifall utomstående folk hade en lite annorlunda, mer respektfull attityd till det hela! :)

Svar: Alkohol + grupptryck = katastrof. Tyvärr.
TIDSTJUVEN

2014-09-11 | 13:09:01 | http://sagasdagar.blogspot.fi
Nea

Jag är själv gulis i år och deltog en torsdag i SVF:s gulisintagning. Jag kan stolt meddela dig att fallet inte var lika som du skriver ovanför (även om jag med majoritet sett klädstreck av den typen..). Våra tutorer gjorde det mycket klart att alla klär av sig precis så mycket som var och en vill. Att ingen behöver gå längre än de känner sig bekväma, vilket alla i vår grupp uppskattade. Tyvärr är ju verkligheten ofta något annat,precis som du skriver, och kunde inte annat än må dåligt när jag måndagen innan tittat på Novias klädstreck. Bra skrivet!

Svar: Skönt att höra att det också finns gulisintagningar där det är viktigast att ha roligt och inte att skämma ut sig! :)
TIDSTJUVEN

2014-09-11 | 14:32:41 | http://neahainen.blogspot.com
Sara

Riktigt bra skrivet, viktigt att ta upp sådant här :)

Svar: Tack!
TIDSTJUVEN

2014-09-11 | 14:37:27 | http://www.baakochmaat.blogg.se
Rebecka

Kan man gå vidare med det här? Ordnas inte gulisintagningen åtminstone indirekt genom Studentkåren? Det skulle vara intressant att se om de kan stå upp för den här punkten.

Svar: Säkert kan man! Om någon vill göra det så är det fritt fram för min del. Jag vet inte hur mycket Studentkåren i slutändan har att göra med PF:s gulisintagningar, men det skulle garanterat lönas att kolla upp. Jag tror knappast att Kåren kan motivera ett sånt här inslag med några rimliga argument.
TIDSTJUVEN

2014-09-11 | 15:58:37
Jessica

Usch, det scenariot du beskriver låter alldeles hemskt och trist. Jag hade gulisintagning själv igår (i Helsingfors) och här hade vi som tur inte samma problem. Det var inte mörkt ute än, och vi hade ingen publik som hetsade oss heller. De enda som kollade på oss var tutorerna, som ledde den punkten, och de hade inte telefonerna framme. Därför tyckte jag inte att klädstrecket var en hemsk upplevelse. Men jag kan tänka mig att det skulle ha varit en helt annan grej om vi hade haft en publik där och hetsat oss.
Tycker det är otroligt synd att det där hände åt ettorna i Vasa. Om det är något som förekommer varje år (d.v.s. publiken, hetsningen, kamerorna etc) så borde ni verkligen förbjuda den punkten, eller alternativt ha den punkten på en mer privat plats? Men för enkelhetens skull skulle det säkert vara lättast att bara skita i klädstrecket och hitta på en ny punktlek som inte alls är lika stressig och förnedrande.
Blir så arg när jag hör om sådant här. Hur kan folk vara så respektlösa och äckliga? Intagningen går ut på att gulisarna ska ha kul, att alla ska få mingla lite med varandra och att man ska se fram emot de framtida studierna på skolan man kom in till. Inte att man ska förnedra och göra de nya eleverna till åtlöje. Visst, intagningen är inte obligatorisk och visst, de som deltog i den punkten skulle inte ha behövt klä av sig tills de kände sig obekväma. Men det förändrar inte att folk fortfarande försökte pressa dem till att delta, och försökte pressa dem till att klä av sig så mycket som möjligt. Grupptrycket är problemet här. Att ha en "är du med i leken, får du leken tåla"-mentalitet är helt sjukt. Det där är inte en lek längre. Det är mobbning.

Svar: Alltså du har så många bra argument här att jag inte kan göra annat än nicka och hålla med till varje mening! Det sätt som du beskriver att er version av klädstrecket gick till på är ju verkligen det ultimata. Och jag gillar verkligen alla dina förbättringsförslag. Precis som du säger så är det grupptrycket och mentaliteten som är kärnproblemet här.
TIDSTJUVEN

2014-09-11 | 16:26:03
Emma

TACK att någon annan också tycker att klädstrecket är onödigt. Jag tycker man borde gå vidare med saken - utan tvekan! Min erfarenhet är att man kan leka och ha skoj så att alla trivs och utan att alla kläder slits av!

Svar: Exakt! Man kan ha hur kul som helst utan att någon ska behöva känna sig kränkt eller förnedrad på något sätt. Vill någon gå vidare med saken får man absolut göra det. I annat fall hoppas jag att det räcker med att folk får upp ögonen för att allt kanske inte står helt rätt till när det kommer till en sådan här "lek".
TIDSTJUVEN

2014-09-11 | 17:17:04
Emilia

Så himla bra skriven text, verkligen! Väldigt tänkvärt det där.

Svar: Tack så jättemycket!!
TIDSTJUVEN

2014-09-11 | 20:30:16 | http://claraochemilia.blogg.se
Emilia Trennsby

Sjjukt bra skrivet . Bra att du tar upp sånthär ! *applåder*

Svar: Tusen tack Emilia!
TIDSTJUVEN

2014-09-11 | 21:30:48 | http://emiliatrennsby.blogg.se/
ett ritstift i din rumpa

ni som tycker att man själv väljer hur mycket man klär av sig och om man dricker eller inte och isåfall nog får skylla sig själv lite om man blir så full att man tappar omdömet och tar av sig något plagg för mycket: ja, alkohol försämrar ens omdöme och ja, man ska vara medveten om det. men i det här fallet känns det inte helt ok att lägga allt ansvar på den enskilda individen.

när en stor grupp av människor uttryckligen försöker få en att agera på ett visst sätt ska man vara väldigt stark som person för att kunna stå emot och det är det långt ifrån alla som är. att göra något man egentligen inte vill, när ens lagkamrater pushar på för att ha så stor chans som möjligt att vinna och folk som tittar på buar om ens agerande inte faller dem i smaken, då handlar det inte om att man "får skylla sig själv" när man faller för grupptrycket.

2014-09-11 | 21:40:41 | http://yllestrumpa.wordpress.com
♀ THE REVOLT ♀

Usch!! Som tur var slapp jag sådan förnedring när jag började ettan i gymnasiet elr under mottagningen till universitetet. Nollningen där jag gick var rolig på riktigt. Ingen förnedring och hån, utan glädje och skratt :o

Det där låter hemskt! >.<

2014-09-12 | 00:23:14 | http://TheRevolt.blogg.se
Ida ☯ the sky under the sea

Att man ska pressa folk till att klä av sig, och skrika "Visa pattarna" är ju sjukt onödigt och omoget, goddammit.

2014-09-12 | 00:51:17 | http://theskyunderthesea.blogg.se/
Sandra

Usch vad hemskt. :( Jag har själv ingen erfarenhet av gulisrelaterade evenemang och sånt eftersom jag studerat utomlands, men det finns sånt jag hört om (och sett bilder från) som fått mig att må lite dåligt.

2014-09-12 | 12:57:05 | http://sandrah91.blogspot.com/
Christa

Nu måste jag nog säga ifrån här lite känner jag, iom jag sitter i styrelsen för punkthållarna vid denhär punkten. Skulle du/ni kollat alla lag skulle ni ha sett att det fanns folk som stod i topp o tights också, som inte tog av sig mer kläder än så och det var fine med det. Alla vet vad klädstrecket går ut på, de e en klassisk punkt som hålls varenda år för flera skolor. Har själv stått i underkläder och tävlat i dehär. Grejen e ju att du väljer ju ändå i grund o botten själv hur mycket du väljer att ta av dej, ingen river av dej kläderna. Du beskriver nog situationen som mycket värre än vad den var. Fråga en gulis till exempel om deras åsikt och ta fram den sidan också, för att få fram olika åsikter och tankar om saken. Dessutom spelar alkoholen en stor grej i saken och man måste kunna hålla sån kuri på sig själv ändå när man dricker att man vet vad man gör och hur man beter sig etc. Det enda vi sa åt deltagarna var att dansa och då valde de flesta att börja klä av sig för att få mera poäng etc. De e en tävling, o ofta när man blandar alkohol och tävlingsinstinkt går man pretty långt bara för att vinna. Men, jag stod där hela kvällen, och såg att de som inte ville klä av sig, gjorde inte det och de som ville, dom gjorde det. Så situationen var nog int så paha som du beskriver den som. De e min åsikt.

Svar: Intressant med synpunkter från er som står bakom punkten! Nu är ju det här blogginlägget mina ytterst personliga åsikter och tankar om det hela och jag skulle inte påstå att jag överdriver när jag beskriver hur det gick till. Som jag nämnt tidigare här bland kommentarerna så såg vi också ett lag som tog situationen med ro och gjorde dansen till en kul grej.

Jag tycker att Mikaela, "ett ritstift i din rumpa", uttryckte det så bra här ovanför när hon skrev att man inte kan lägga allt ansvar på individen i ett sånt här fall. Man kan helt enkelt inte förvänta sig att alla ska vara tillräckligt starka att stå emot när andra direkt eller indirekt pushar på. Överlag finns det ju en underliggande förväntning om att åtminstone någon i laget ska klä av sig naken när man till och med får extrapoäng (?) om man gör det.
TIDSTJUVEN

2014-09-12 | 21:01:27 | http://christaaarnio.wordpress.com
Maria

Men herregud om folk t.o.m filmar å fotar på den punkten, det om något är definitivt inte acceptabelt...!! Ska det vara en sån punkt så ska det iaf inte beröra flera än de som var närvarande.. För mig var den punkten faktiskt inte så traumatisk, det var inte massor av människor där och tyckte inte att folk "hetsade" på en särskilt mycket heller.. Kanske hade betydelse att det var i slutet av kvällen, började bli mörkt, och att jag själv var lite full och inte så brydd att en ganska liten grupp människor såg mig i underkläder :P Eller kanske det helt enkelt har gått bättre till i Åbo av nån anledning, eller iaf just det året..?

2014-09-13 | 20:25:07 | http://www.marvelicious.blogg.se
Maria

Ja, HumFens intagning var detta alltså, är förresten inte säker på om den punkten fortfarande finns kvar.. Borde fråga nån gulis som var med i år..

2014-09-13 | 20:29:53 | http://www.marvelicious.blogg.se
Anonym

Jag anser att kameror och allt annat som kan filmas in eller sparas samt publiceras från klädsträck eller annat dyligt inte är okej. Punkthållare som håller klädsträck borde välja sin plats så att de kan kontrollera omgivningen så att folk inte kan fotografera och sedan lägga upp den ena fina bilden efter den andra.

Sen håller jag också med om att klädsträck och speciellt inte den enskilda individen kan beskyllas när det gäller gulisintagningar (som många har blivit redan förbjudna) i gymnasiet. DÅ är man om man någonsin är under grupptryck och gör enkelt för mycket som man egentligen inte vill.

Men är vi inte tillräckligt vuxna i 19årsåldern (de yngsta gulisarna är ju 18-19 medan de kan finnas mycket ÄLDRE gulisar också med) att vi kan säga att nej det här gör jag inte?

Själv vart jag mobbad o inte populär hela högstadiet och gymnasiet. Hade ingen självsäkerhet men ändå till grund o botten har jag inte gjort saker och ting jag absolut inte velat. Anser nog att om man är så "svag" till sinnes att man inte kan stå emot några utomståendes hejarop kanske man borde överväga att inte delta då? Själv har jag deltagit i två gulisintagningar som gulis, två som tutor och sedan ännu varit med i gamylis och varit med om klädsträcket där 2 gånger. Har inte en ENDA gång klätt av mig mera än vad just jag har velat. Tycker det är bra att man granskar kritiskt på saker och ting men skall allting traditionsenligt och eventuellt "roligt" avskaffas för att det eventuellt finns folk som int kan kontrollera sitt drickande eller kan stå emot? Är det inte lite också att lära sig livet? Ja och jag drack inte ens på min första gulisintagning! Det är som sagt bara att bestämma själv...

Så tyvärr, jo kameror absolut bort. Men tycker nog själv det vore mycket synd om klädsträcket eller gulisintagningar generellt skulle i framtiden bli avskaffade, de har ju långa anor OCH fastän man nu kanske hade det lite obekvämt på klädsträcker kan säkert de flesta konstatera i efterskott att de fått en massa nya vänner och en paren roliga saker att skratta åt efter sina gulisintagningar.

2014-09-15 | 17:04:39
Läsare

Alltså, hur kan det här orsaka så stor uppståndelse? Gillar man fylla och nakenhet så joinar man. Annars inte. Det kan vara kul att supa och skämma ut sig för vissa. Låt dem ha det. Finns annat program för de andra.

2014-09-20 | 12:17:33
Serpensalbus

Såhär tänker jag; det verkar finnas en hel del som anser att en dylik programpunkt är förnedrande och bör slopas. En hel del verkar också tycka att "man borde gå vidare med det..."
Jag har dock ännu inte sett någon som börjat göra något konkret. Har någon diskuterat med ämnesföreningarnas representanter? Elevkåren? Någon? Har någon ens gjort något så enkelt som att skicka ut ett e-mail? Eller tänker alla att någon annan får ta tag i det?

Det här är inte internationell top-politik, det är stuieliv! Möjlighet att påverka FINNS faktiskt om man bara vill. Vill man ha en förändring - gör nåt för att få till en.

Väljer man istället att inte ens försöka...well...hur big of a deal kan det då vara?

2014-09-24 | 16:16:43 | http://serpensalbusway.wordpress.com
Kommentera:
Kom ihåg mig?