Den årliga midsommarhysterin

 
"Vad händer på midsommarafton?"
"Var är den bästa midsommarfesten?"
"Vem är på väg och hur mycket ska man dricka?"
 
Alla dessa frågor surrar som myggor i luften idag vart man än vänder sig. Ta det lugnt, kära ni. Tagga ner litegrann. Visst, det är midsommar nu i helgen. Och visst, midsommar är inte vilken helg som helst, utan det "hör till" att man "ska" göra någonting superkul och jättelyckat på midsommaren. Men varför är det så egentligen? Varför ska man behöva hitta den där ultimata festen och supa sig och sina femtio närmaste vänner under bordet så att någon skämmer ut sig eller gör någonting som den får ångra dagen efter? Fråga inte mig, för jag vet inte. Varför kan man inte sitta hemma och se på en film istället? Eller dra till sommarstugan och fiska?
 
Innan jag flyttade hemifrån firade jag alltid midsommar med min familj. Vi brukade grilla lite godsaker och fara ut på roadtrip efteråt. Ibland stannade vi vid någon vägkant och åt glass och tittade på flyguppvisningen som hölls vid den närliggande flygplatsen och ibland utforskade vi Österbotten i sommarnatten utan något egentligt mål. Det var en riktigt fin midsommartradition och för min del behöver midsommaren absolut inte bestå av en massa festande i dagarna tre. Tvärtom så spenderar jag hellre helgen med familjen och nära vänner än med massa okända människor på en fest där alla känner sig pressade att ha hundra procent roligt prick hela tiden bara för att det hör till att man ska ha det på midsommaren.
 
Om ni ska gå på fest nu i helgen så snälla lova att ni tar hand om er själva och håller ett öga på era kompisar. Sätt flytväst på den som är på väg ut med båt, sätt dig inte bakom ratten eller styrstången (varken på bilen, båten eller mopeden!) om du har druckit alkohol och låt inte sällskapets onyktraste person hoppa i plurret. Ibland är det helt okej att vara moraltant - speciellt under midsommarhelgen som är den sommarhelg då det sker flest olyckor både i trafiken och på sjön. Och glöm inte att ta på er vinterjackan, för det utlovas kallt väder.
 
 
Här kommer mina bästa midsommartips:
♥ Ät jordgubbar till frukost
♥ Gör en blomsterkrans
♥ Spring barfota på en gräsmatta
♥ Ordna en picknick
♥ Cykla på en skogsväg
♥ Fixa en spellista med massa bra sommarmusik
♥ Dansa till Tomas Ledins och Gyllene Tiders sommardängor
♥ Blås såpbubblor
♥ Grilla korv med familjen, kompisarna eller katten
♥ Ta ett iskallt nattdopp
♥ Plocka sju sorters blommor i midsommarnatten
♥ Öppna sovrumsfönstret och somna till ljudet av fågelkvitter
♥ Skippa midsommarpressen och passa på att njuta istället!
 
 
Ha en fin midsommarhelg!
#1 - Christina

Ja, den där midsommarangsten har man hunnit känna av tillräckligt för att sluta bry sig. Så länge jag har en del gott att äta och får umgås med fina människor är jag nöjd. När jag var yngre så firade vi alltid med familjen och de betydde massor med mat. Så mitt midsommarfirande går ut på att äta och äta lite mer. Hoppas du får en fin helg Maria! :)

Svar: Skönt att höra att du är nöjd med tillvaron! :) Midsommarfirandet är för mig också i rätt stor utsträckning synonymt med mat. Fast så är det nog under alla större helger - det blir alltid en hel massa ätande. :) Tack Christina, ha en toppenba midsommarhelg du också!
TIDSTJUVEN

#2 - Charlotte

Tack detsamma!

Jag och sambon ska på midsommarlunch till en vän. Sen så ska vi bara vara hemma och vara, njuta av ledigheten. Fixa lite här hemma bara. :)

Svar: Tack! :D Det låter som om du har en riktigt mysig och fin midsommarhelg framför dig. Hoppas att vädret visar sig från sin bästa sida också. :)
TIDSTJUVEN

#3 - Pia

Så bra skrivet!

Själv är jag nöjd så länge jag får träffas och umgås med mina vänner och äta en massa gott under midsommarhelgen. I år blir det dessutom en lite annorlunda midsommar för mig i och med att själva midsommarafton kommer att spenderas på flygfält (yay för att sitta 4 h ensam på Helsingfors flygplats) och flyg, men man måste se det positiva i det hela, jag hinner även träffa mina vänner :D

Hoppas du får en trevlig midsommar!

Svar: Tack Pia! Oj, du är alltså så småningom på hemväg nu? Härligt! :D Hoppas att resan går riktigt bra och att du hinner ta det lugnt resten av helgen sedan. :)
TIDSTJUVEN

#4 - Saragunmarie

Åh TACK, dähär va precis va ja behöva få hör!! :) Hoppas du får en helt underbar midsommarhelg Maria!

Svar: Tuusen tack Sara! :) Ha en riktigt fin helg to å <3
TIDSTJUVEN

#5 - Saga

Tack för det här inlägget! Jag håller med om att det är 100 gånger roligare att fira midsommar med några viktiga personer än 1000 okända! Dessutom föredrar jag, precis som du, att grilla, äta jordgubbar och ta ett nattdopp vid villan. Firade själv midsommar väldigt länge tillsammans med min familj och några bekanta på villan (något som iofs nu och då upplevdes lite motvilligt men var kul till sist). Synd att midsommar, nyår osv anses vara högtider som man ska förvänta sig överdrivet mycket av och styra och ställa en massa -i stället för att satsa lite mer på att njuta av det man har. Som avslutning på min långa djupa kommentar kan jag nämna att jag jobbar över midsommar och att det inte stör mig så mycket, för hej, lite extra röda dagar i kalendern skadar ej.

Svar: Tack så mycket Saga! Jag håller verkligen med din kommentar till punkt och pricka. Det är så otroligt trist att det har blivit så stor press på alla högtidsdagar. Man märker att den här pressen inte bara finns bland ungdomar utan även bland vuxna. Det ska fixas fina middagar hit och dit och det duger inte med någonting annat än exklusiva trerättersmiddagar. Där tror jag att internet och FB har en viss påverkan. Det är inte bara gästerna som får uppleva festen eller middagen längre, utan även var och ens 300 vänner på Facebook. På gott och ont.

Jag kommer precis som du också att jobba hela helgen. Fredag morgon, lördag kväll och söndag kväll. Och egentligen är det helt okej det också. Vi får ju fira midsommar på jobbet då istället och det kan bli helt kul det också. :)
TIDSTJUVEN

#6 - Mimmi

bra inlägg Maria, som vanligt ;)
ja hör till kategorin som helst sku sitt på en villa o äta god mat, hör på skön musik på radion, bada bastu, spela sällskapsspel å "bara vara". tyvärr delar ja liv me en person som anser att midsommar e årets bästa festhelg eftersom man "ska" drick tre dagar i rad... int så kul, midsommar skapar oftast ångest bara ja ens tänker på e.

nu har vi i alla fall ordna så att vi ska umgås me goda vänner båda kvällarna, äta god mat å umgås, så åtminstone jag e nöjd med de :)

Svar: Tusen tack Mimmi! :)
Jaa, he e ju ede att man int allti bara kan kör sitt eget race heldär ifall man lever ilag me nain. Tå får man försök kompromiss på ett eller annat vis. Men e låter ju som att ni ha fått e riktigt bra organisera inför helgen. Hoppas att e blir både lyckat å råolit! :)
TIDSTJUVEN

#7 - Matilda

Ååh bara fler kunde tänka som du... Samma stress surrar runt i mitt kompisgäng. Man kan ju inte annat än dras med. Dock är mina vänner så dåliga på att bestämma sig vart de ska att jag oftast hinner skaffa andra planer innan dom kommer på vart de ska, så imorgon firas midsommar med familj och två vänner på en sommarstuga med massor av prat, skratt, jordgubbar och blommor :) Hoppas du har en jättejättefin midsommarafton!

Svar: Tack så mycket Matilda! Oj så roligt att höra att du hittade på egna planer (som låter helt asgrymma!) istället för att gå runt och vänta ut kompisgänget. :) Sommaren är lång och man hinner absolut umgås med kompisgänget, även om man inte gör det just på midsommarafton. Ha det bäst och se till att äta massvis med jordgubbar! ♥
TIDSTJUVEN

#8 - Malin

Jag tänkte jobba på firman och försöka komma ikapp med jobb som lämnat på hälft plus att jag har en del beställningar. Jag har nog aldrig sett midsommar som något som rör mig. Vi äter extra god middag och försöker njuta av den långa ljusa natten. Räcker för mig.

Svar: Jag gillar din attityd! Det är ju hur praktiskt som helst med en extra helgdag så att man hinner ta itu med jobb som lämnat på hälft. :) Men kom ihåg att ta det lugnt och njuta lite av tiden också, så att det inte bara blir jobb. Du förtjänar absolut att ha lite ledighet! ♥
TIDSTJUVEN

#9 - Jessica

Glad midsommar till dig! Vi spenderar vår genom att fira min dotters födelsedag :D

Svar: Tack detsamma härliga du! :) Oj så ljuvligt med midsommarkalas. Då blir det kanske jordgubbstårta till och med? Grattis till henne! :)
TIDSTJUVEN

#10 - Cherie Lundström

Tur att jag inte är ända som tycker att midsommar frias bäst med mat och familj. :)

Trevlig midsommar till er. :)

Svar: Tusen tack Cherie! :) Hoppas att du får en riktigt härlig midsommarhelg.
TIDSTJUVEN

#11 - Anonym

Precis vad jag behövde höra! Jag spenderar årets midsommarafton i lappland med min familj och bekanta på husbilssemester och filmar och fotar på en dans här men känner mig ändå nöjd med att vara med min familj! Ångesten och stressen man har över att behöva festa tror jag också bottnar i att man tror att precis alla andra ska festa men faktum är att det faktiskt är ganska många som firar med sina familjer på sina villor och det är ju hur mysigt som helst. Och nu var det ju inte så fint midsommarsväder iår men det kommer ju många fina sommarkvällar till! Midsommarsafton är ju ändå inte hela världen eller hela sommaren!

Svar: Så glad jag blir att du uppskattade inlägget. Och du har alldeles rätt i det du skriver. Många tror att "alla andra" gör si och så, men så är det ju sällan i verkligheten. Den där festångesten är egentligen helt obefogad och ändå finns den där. Helt knäppt!

Men wow hördu, midsommar i Lappland måste ju vara hur vackert som helst! Passa på att njut av den lappländska midnattssolen och ta massvis med foton. Den skulle jag sååå gärna vilja uppleva jag också. :)
TIDSTJUVEN

#12 - Annika

Glad Midsommar! :)

Svar: Tack! Glad midsommar till dig också Annika! :)
TIDSTJUVEN

#13 - Anonym

Är själv i den åldern just nu att kompisarna vill börja festa och "fara ut och supa", men jag vill mycket hellre vara hemma och ha det mysigt med familjen. Känns som om jag är den enda femtonåringen som vill det. :(
Ha en bra midsommar!

Svar: Vet du, jag kan garantera att du inte är den enda femtonåringen som känner på det viset. Själv var jag aldrig ut och festade när jag var femton. Och inte heller när jag var sexton och sjutton eller knappt när jag var aderton heller! Jag hade helt enkelt inte lust att fara ut och supa, så då stannade jag hellre hemma och gjorde saker jag gillade istället. Och så kan man givetvis hänga med ut utan att supa också. Jag vet att det är jobbigt att gå emot grupptrycket, men man ska aldrig göra saker som man inte själv vill göra bara för att "alla andra" gör det. Det är mycket tuffare att gå sin egen väg. :) Hoppas att din midsommarhelg blev riktigt mysig! Kram ♥
TIDSTJUVEN