2014-06-15 | 20:39:00

Att bygga ett soffbord

Hur bygger man ett bord av lastpallar? Det kanske du undrar. Då behöver du inte undra längre, för här kommer den kompletta guiden som även den mest oerfarne hemmabyggaren kan följa. Jag ger er Tidstjuvens elva steg till ett lastpallsbord! Följ mina instruktioner och du kan garanterat inte misslyckas med ditt soffbord, terrassbord eller vad sjutton du nu ska använda det till.
 
 
1. Leta reda på två stycken lastpallar.
Jag och pappa gick ett varv runt gården och valde ut de två EUR-pallarna som var i bäst skick. Har du inte lastpallar i husknutarna kan du gå till något lager och fråga. De flesta affärer och företag vill mer än gärna bli av med några överflödiga lastpallar.
 
 
2. Sätt med fördel en pressenning som underlag när du ska arbeta.
En katt kan fungera som sällskap.
 
 
3. Skruva ihop lastpallarna.
Jag lade "bottenlastpallen" vänd upp-och ner så att det blir mycket luft mellan bordsytan och det nedre hyllplanet, men det är en smaksak. I detta skede kan det vara bra att inkalla en händig lillebror till hjälp och delegera skruvarbetet åt honom.
 
 
4. Slipa, slipa, slipa. Alla ytor ska slipas.
Här borde man egentligen använda en slipmaskin, om man har en sådan. Har man ingen slipmaskin får man räkna med att stå och sandpappra i ett par timmar istället. Man kan med fördel ta hela släkten till hjälp. Barnarbete är helt okej ibland.
 
 
5. Putsa bort allt slipdamm.
Snart är det dags att måla, men först ska allt skräp och slipdamm bort. Då är det bra att ha tryckluft nära till hands så är det bara att blåsa av alla ytor.
 
 
6. Dags att måla!
Ska du ha bordet inomhus funkar det bra med vanlig lackfärg för möbler. Ska det stå utomhus får du satsa på någonting mer tåligt istället. Men ett tips från coachen: 1 liter räcker inte om du vill måla bordet två varv! Och det vill du. Så köp en större burk än den på bilden.
 
 
7. Måla, måla, måla.
Hur länge det tar? Lääänge. Först är det superkul, men jag lovar att du tröttnat innan du kommit halvvägs om du målar ensam, så ta gärna din händige lillebror till hjälp. Det är dessutom superpilligt att komma åt alla ställen i mitten av lastpallsbordet, så du kommer att vara rätt vit (eller vilken färg du nu målar med) själv innan det är klart.
 
 
8. Låt det torka.
Det tar typ över natten för färgen att torka tillräckligt mycket för att du ska kunna måla ett varv till, men för att vara på den säkra sidan kan du låta lastpallarna torka minst ett dygn. Hade du inte läst denna guide på förhand och köpt bara 1 liter färg så kan du passa på att åka och köpa en till burk i detta skede.
 
 
9. Måla ett varv till.
Vill du spara lite tid, färg och tålamod kan du ställa lastpallsbordet med rätt sida uppåt och måla åtminstone de ytor som faktiskt kommer att synas. De ytorna finns ändå överallt. Målarsällskap rekommenderas!
 
 
10. Låt färgen torka och skaffa hjul.
Det är bäst att låta färgen torka ordentligt, så låt lastpallsbordet vara ifred ett par dagar innan du fortsätter projektet. Under tiden kan du införskaffa hjul om du inte redan har sådana. Det ultimata vore att hitta sådana som är lite större än de på bilden, men hittar du inte sådana någonstans så går det precis lika bra med de här mindre. Huvudsaken är att de håller för bordets vikt. Lastpallar väger nämligen cirka sjutton ton.
 
 
11. Skruva fast hjulen.
Här kan du inkalla lillebrodern igen.
 
 
Sedan är allting äntligen klart och du kan stolt luta dig tillbaka och beundra ditt nya bord. :)
 
Lycka till!

Finheter
Anonym

Mycket tjusigt och pedagogiskt! Rent spontant känner jag att man kanske hade kunnat måla "insidan" innan man skruvade ihop det, men jag ser ju att det gick alldeles strålande ändå :)

Svar: Tack du! :) Joo, så kan man också göra om man hellre känner för det. Jag tror att det är ungefär lika pilligt hur man än gör. Men förmodligen granskar folk ändå inte insidan/undersidan så ofta. :)
TIDSTJUVEN

2014-06-15 | 21:01:54
Silje

Sååå snyggt :)

Svar: Tack Silje! :)
TIDSTJUVEN

2014-06-15 | 21:02:37 | http://siljetherese.com
Anna-Lena

Very nice! Blev lite sugen på att fixa ett nu faktiskt... :-)

Svar: Tack! :) Det tycker jag att du ska göra. Den här typen av bord passar ju precis lika bra på terrassen som i vardagsrummet dessutom.
TIDSTJUVEN

2014-06-15 | 22:16:32 | http://blogg.vasabladet.fi/inredning/
Linnea

Å det där är så himla nätt! :)

Svar: Tack! :)
TIDSTJUVEN

2014-06-15 | 22:19:59 | http://blommali.blogg.se/
Veronica - var dig själv, för alla andra finns redan

Vad fräscht och fräckt det blev!

Svar: Tack så mycket! :)
TIDSTJUVEN

2014-06-16 | 08:02:43 | http://musicismyboyfriend.blogg.se
Bohemianmaggie

Verkligen snyggt! Jag tänkte samma som anonym, att man iaf kunde ta det första varvet innan man skruvat ihop det.

Svar: Tack! :) Jodå det kan man absolut. Men om man inte orkar vänta så är det här mer tidseffektivt (och utrymmessparande) eftersom man kan bygga och måla på samma dag. Kanske du också ska dra igång ett lastpallsprojekt? :)
TIDSTJUVEN

2014-06-16 | 09:06:23 | http://bohemianmaggie.blogspot.com
Sara

Åh så häftigt! Fint blev det :D

Svar: Tack så mycket! :D
TIDSTJUVEN

2014-06-16 | 09:06:51 | http://saraemilias.blo.gg
Karolina

Ååh så snyggt, jag vill också ha ett sånt!! :D

2014-06-16 | 12:45:10 | http://kjld.blogspot.com
ellenlundis

Va ni är fiffiga! :)

2014-06-18 | 22:21:24 | http://finlandsgullet.wordpress.com/
Patrik

Bra jobbat, Riktigt trevlig "gördetsjälvanvisning". Och snyggt blev det!

2014-08-13 | 10:43:30
Evvsi

Otroligt fint!
Var har du köpt hjulen någonstans?

Svar: Tack så mycket! Hjulen köpte jag från Byggmax. :)
TIDSTJUVEN

2014-11-22 | 09:58:12
Kommentera:
Kom ihåg mig?