2014-07-30 | 22:22:54

Vikten av positivt tänkande

 
En grej som jag funderat rätt mycket på nu i sommar är hur stor inverkan positivt tänkande faktiskt har på det psykiska välmåendet. Man kan "lura" sig själva att må bra, bara genom att tänka positivt. Ni kanske är skeptiska, men det är faktiskt vetenskapligt bevisat att man kan påverka sitt välmående genom att tänka positivt, ha en optimistisk livssyn och tro på sin egen kapacitet (ja, jag har suttit och läst vetenskapliga artiklar via Google Scholar på sommarlovet. Har tydligen blivit mossig och drabbats av akademiabstinens...).
 
Just nu har jag en sån där period då det bara spritter i benen och jag går runt med ett konstant leende på läpparna. Livet flyter på och den ena roliga händelsen avlöser den andra. Visst, det har till stor del att göra med att det är sommar, att inga stora bördor tynger axlarna och att diverse stressmoment känns väldigt långt borta just nu. Men samtidigt har det också så mycket med attityd och egna tankebanor att göra. Den här sommaren försöker jag nämligen medvetet tänka i positiva tankebanor i så stor utsträckning som det bara är möjligt och min inre pessimist och katastroftänkare har därmed fått gå och gömma sig i ett dammigt hörn.
 
Det är så himla lätt att fastna i negativa tankemönster. Tro mig, jag vet. Periodvis kan allt kännas så himla botten, värdelöst, svart och trist. Och då är det nedrans svårt att ta sig upp från den där bottnen igen. Det är lättare att bara gräva sig djupare ner istället. Att sitta där nere i sin håla och mögla, för allt är ju ändå så förbannat värdelöst och hela världen är ändå emot en så varför skulle det ens vara värt att försöka ta sig upp igen. Känner ni igen er? Det är galet svårt att vända på den negativa trenden när man väl har hamnat i den fällan, men det går om man kämpar. Det går att klättra upp ur gropen bara man kämpar som tusan.
 
Precis på samma vis som det är lätt att fastna i negativa tankemönster så fastnar man också i de positiva mönstren - när man väl lyckas ta sig in i dem. Tyvärr är de inte lika lätta att fastna i som de negativa, men med lite medvetenhet om sina tankar så går det. När jag vaknar på morgonen intalar jag mig själv - eller snarare övertalar jag mig själv - att det kommer bli en bra dag. Då rinner motgångarna av mig mycket lättare (för det SKA ju bli en bra dag!) än om jag förväntar mig att det ska bli en dålig dag och därmed hakar upp mig på allt som går emot. Nu låter det här väldigt banalt i skrift, men jag lovar att det faktiskt har betydelse. När man väljer att fokusera på allt det positiva så känns negativiteterna plötsligt som små muslortar istället för enorma elefantskithögar. Självuppfyllande profetior kan man kanske kalla det. Så häftigt!
 
Dagens tips:
Börja varje dag med tre positiva tankar. ♥
 
Tro på dig själv, din förmåga och din styrka!
Då blir resten av dagen typ tre gånger bättre än vanligt.

Finheter
Saragunmarie

Japp, så sant! Ja måst öv på hedé ja nu o tå allt har en tendens att ga emot me.

2014-07-30 | 22:35:50 | http://saragunmarie.blogg.se
Christina

Word!

2014-07-30 | 23:41:01 | http://finachristina.com
Karro

Det här är så sant! Lite lustigt, jag höll precis på att skriva ett lite liknande hälso-inlägg, kommer upp lite senare idag :D bara så du inte tror att jag härmat haha... ;)

2014-07-31 | 08:07:23 | http://kjld.blogspot.com
Karro

Det här är så sant! Lite lustigt, jag höll precis på att skriva ett lite liknande hälso-inlägg, kommer upp lite senare idag :D bara så du inte tror att jag härmat haha... ;)

2014-07-31 | 08:07:25 | http://kjld.blogspot.com
Linda

Härligt Maria! :D Google Scholar ♡

2014-07-31 | 09:24:54
Anonym

Jag reagerar automatiskt med att ta på mig kritik-glasögon när jag läser sådant här. Jag håller delvis med, positivt tänkande är jättebra och det är ju toppen om man kan ha en till grunden positiv livssyn. Jag tror (utan att kunna källhänvisa eller stödja mig på vetenskapliga rapporter ;) ) att optimister mår bättre än pessimister. Dessutom påverkar man ju dem runtomkring, på gott och ont.

Men jag reagerar som sagt inte odelat positivt när jag läser sådant här. Det är lätt att det blir så svart eller vitt. Obs, nu menar jag inte det här blogginlägget specifikt i det jag skriver nedan, utan den här typen av åsikter i största allmänhet (detta är alltså inte någon kritik mot dig!). Det är så lätt att säga att någon ska tänka positivt istället, att man inte ska vara så negativ osv. I vissa fall är det ju helt berättigat att säga så, men ibland kan det bli ett orättvist skuldbeläggande. Typ "du får skylla dig själv som går runt och mår så dåligt över saker och ting, tänk positivt så blir det bättre!" Grejen är att man aldrig kan veta allt om någon annan och det kanske inte "bara" är att tänka positiva tankar (sen är det ju som du skriver inte så himla lätt att bara tänka "nu ska jag tänka positivt!" och så gör man det). Har man det kämpigt i sitt liv är det inte så välgörande att höra att bara man ändrar sitt tankesätt så blir det mycket bättre. Visserligen underlättar det, men det kan ju mest kännas som ett hån att få höra något sådant. "Vaddå, hur ska det hjälpa mig med min aspressade ekonomi/struliga tonåring/sjukdom/kämpiga förhållande/arbetslöshet/[insert valfri jobbighet]? Tack för hjälpen..."

Sen har vi personer med mental ohälsa. Need I even go there?


Eh, ursäkta wall of text, jag ska nog gå och göra något annat nu :P

2014-07-31 | 11:16:28
Marre

Det var jag som skrev det långa inlägget ovan...

2014-07-31 | 11:49:54 | http://arinya.blogg.se
Elin

Håller med Marre, och min egen åsikt är att det finns sådana situationer i livet man inte kan påverka med positivt tänkande och kanske inte ens genom handling, och även sådana känslor som inte går att få att försvinna med annat än tid. Men visst, i det vardagliga kan en positiv inställning säkert hjälpa så länge man har en grundtrygghet i livet.

2014-07-31 | 12:07:09
sussu

Antar jag är lyckligt lottad, så positiv jag alltid är :D Sällan man ser mig negativ, heheh :D

2014-08-01 | 08:57:30
Marre

Där tror jag du satte fingret på nyckelordet, Elin: grundtrygghet!

2014-08-01 | 09:27:23 | http://Arinya.blogg.se
Marre

Där tror jag du satte fingret på nyckelordet, Elin: grundtrygghet!

2014-08-01 | 09:27:30 | http://Arinya.blogg.se
emsie

oj jag känner så otroligt bra igen mig. tror inte man kan se mig som samma människa som jag var för ca 2/3 år sedan. världens pessimist. men jag har tagit mig ur det träsket och mår finfint och njuter av livet och är glad och lycklig <3

2014-08-01 | 21:02:26 | http://emmsie.webblogg.se
Natali

Jag ville bara säga att jag har haft en sån period. Man går bara omkring och är ledsen för igentligen ingenting men allt känns så överdrivet hemskt. Jag har vaknat på mornarna och tänkt: "Jaha, den här dagen blir lika hemskt som gårdagen." Jag behövde några inspirerande ord så tack! I morgon ska jag vakna och tänka att dagen blir perfekt och tro på det! Tack igen!

2014-08-06 | 23:38:42 | http://natalilestaric.blogg.se
PatriciaMklare

Håller med till 110%! Man dra till sig ännu mer positivt då man själv har en positiv inställning. Heja alla positiva glada kärleksfulla människor!

2014-08-09 | 01:00:26 | http://patriciamklare.blogg.se
Kommentera:
Kom ihåg mig?