2014-02-27 | 22:24:00

Varför Jeppis Pride 2014 behövs

 
På tal om Jeppis. I sommar kommer, som många av er säkerligen vet, en Pride-festival att gå av stapeln i Jakobstad för första gången någonsin. Och jag blir bara så otroligt ledsen då jag läser alla artiklar och blogginlägg om Jeppis Pride just nu. Inte för att Jeppis Pride gör mig upprörd (tvärtom!), utan för att kommentarsfälten i nämnda artiklar och blogginlägg oftast svämmar över av negativa åsikter om evenemanget. Jag fastnade litegrann på ämnet ikväll och kan inte låta bli att fascineras samtidigt som jag förskräcks. Carro skrev till exempel ett så bra inlägg om varför hon kommer att ta med sin dotter på festivalen och Ellen som är en av arrangörerna bakom Jeppis Pride levererar smartheter och sanningar kring Pride. Men gång på gång får HBTQ-människorna ändå utstå den ena kängan efter den andra. Oftast är de negativa kommentarerna dessutom så absurda och så fasansfullt konservativa att man blir mörkrädd bara av att läsa dem.
 
Jag undrar bara NÄR i hela friden folk ska ta sitt förnuft till fånga och inse att alla människor är - no shit! - MÄNNISKOR. Ingen ska behöva definieras enbart utgående från sitt kön eller sin sexuella läggning. Vad spelar det ens för roll vad man har för kön eller vem man blir kär i!? Med tanke på att vi just nu lever under år 2014 så tycker man ju att folk borde ha insett detta. Alla borde ha samma rättigheter i samhället. Alltid. Men tyvärr har inte alla samma rättigheter, och just därför behövs evenemang som dessa. Så snälla människor, kan vi inte bara behandla varandra som jämlikar? Kan vi inte bara inse att heterosexualitet inte behöver vara någon norm?
 
Det är superbra att en Pride-festival ordnas i Jakobstad tycker jag, för bara det faktum att alla dessa debatter ens existerar visar på vilket enormt behov det finns av dylika evenemang. Det är på just precis såna här mindre orter som det behövs någonting som öppnar upp för mångfald, tolerans och jämlikhet eftersom det inte annars kommer till uttryck i vardagslivet. För ledsamt nog verkar just toleransen vara rätt så icke-existerande häromkring.
 
Och om man nu är så otroligt anti allt vad Pride heter så är det faktiskt inte svårare än att stanna hemma den där dagen i juli då festivalen går av stapeln. Det är ju inte så att man blir tvingad att gå på den om man inte vill - lika lite som man måste gå på något kristet stormöte eller på någon Tomorrowland-festival för den delen om man inte vill. Man kan låta andra glädjas och vara lyckliga ändå. Simple as that.
 
Massvis med kärlek åt alla!
Heja Jeppis Pride! ♥

Finheter
Saragunmarie

Du uttrycker dig alltid så bra! Att Pride-festivalen kommer ti Jeppis e noo he bästa som har hänt på läng! Folk e så sjukt trångsynta, så he e noo bara MITT I PRICK att e ordnas en sånhe grej i just lilla Jakobstad! Jag kommer absolut att delta, o ja hoppas att e blir myki folk! :)

Svar: Tusen tack Sara! ♥ Jaa-a, Jakobstad e verkligen i behov av en Pride-festival just nu. Vi syns förhoppningsvis i vimlet på Jeppis gator i juli för jag ska SÅ kom på festival jag å! :D
TIDSTJUVEN

2014-02-28 | 06:41:46 | http://saragunmarie.blogg.se
Christina

Fin inställning Maria. Jag är egentligen lite skadeglad att festivalen ordnas just i Jeppis, du vet bibelbältet och hela köret. Men samtidigt blir jag så otroligt ledsen att folk bara inte kan låta arrangörer och deltagare få glädjas över det här. So what om det ordnas en sån festival en av sommarens alla dagar. Man behöver ju inte gå, precis som du skriver!

Svar: Jo, det känns verkligen som att Jeppis är i extra stort behov av en sån här festival. Jag hoppas och tror att åtminstone en av alla dessa konservativa personer vågar öppna upp sitt sinne för lite nya tankar i och med festivalen.
TIDSTJUVEN

2014-02-28 | 18:06:58 | http://finachristina.com
daniela

heja maria!

Svar: Tack! :D
TIDSTJUVEN

2014-02-28 | 22:37:18 | http://ddanielas.blogg.se
sarah

And this lesbo says HELL YEAH

Svar: Wohooo! :D
TIDSTJUVEN

2014-03-01 | 09:52:27 | http://shogberg.blogspot.fi
Ann-Sofie Sandin

Åh jag gillar verkligen din inställning. Själv tycker jag det är mer än rätt att pride ordnas! Alla har lika rätt till sina evenemang, oavsett om evenemangen handlar om tro eller kärlek (ämnen som jag dessutom tycker går lite hand i handske) :)

2014-03-01 | 21:01:25 | http://aansoo.blogg.se/
Sarah Ek

Bra skrivet! Jag är helt förr Jeppis Pride. När jag såg att det skulle arrangeras så sköt jag i taket. Det kommer säkert bli riktigt bra, och kul att det finns initiativtagare till ett sånt evenemang! Jag tror nog att det kommer va stort deltagande eftersom det är under Jeppisdagarna.

Det är så otroligt ålderdomligt att folk inte har börjat acceptera detta: - Hallåh people, wake up! Helheten om tolerans och jämlikhet har följt med oss under uppväxten och varför har detta ämne gått förbi, det hör lika mycket till tolerans och jämlikhet som allt annat!

2014-03-03 | 18:54:34 | http://westside.blogg.se
Sara

Bra skrivet!! :)

2014-03-03 | 21:33:59 | http://www.saralene.blogg.se
Anna-Lena

Håller verkligen med dig! Tycker det är urbra att det ordnas i Jeppis och jag kunde mycket väl tänka mig att åka dit med mina barn. Det är säkert en rolig och glad tillställning med bra stämning, det är väl inget att vara rädd för!? Ibland förstår man verkligen inte hur folk tänker...

2014-03-03 | 21:45:04 | http://blogg.vasabladet.fi/inredning/
Kommentera:
Kom ihåg mig?