2013-11-05 | 22:50:00

Låt oss tala om nätmobbning

Nätmobbning - ett så oerhört viktigt ämne att det inte är klokt. Likaså ett väldigt aktuellt ämne, eftersom vi lever i en tid då barn ofta kan vara mycket skickligare på datorer och internet än sina föräldrar. Föräldrarna hänger inte alltid med i svängarna och vet inte alltid vad som pågår (inte för att det bara är barn och unga som är utsatta för nätmobbning - vuxna blir också utsatta för näthat). Linda bloggade om nätmobbning häromdagen och jag känner att även jag måste få ventilera lite tankar.
 
 
Just nu har väl ingen kunnat undgå att ask.fm är den största trenden bland kidsen. Det handlar om virtuella frågelådor där man kan fråga vad som helst helt anonymt. Och anonymitet triggar respektlöshet. Jag vet inte hur många gånger jag trillat in på ungdomars ask.fm-sidor och mötts av sida efter sida med respektlösa kommentarer om deras utseende varierat med skamliga förslag och helt vanvettiga kränkningar. Det är helt ofattbart och nästan något av en mobbningsvåg.
 
Förr talade man ju ofta om internet och "det verkliga livet" som två skilda situationer. IRL, det verkliga livet, var det som skedde när man var borta från tangentbordet och det som hände på nätet hände alltså inte "på riktigt". I dagens läge funkar ju inte det där synsättet, det fattar vem som helst. Internet är ständigt närvarande i och med alla sociala medier, så som Facebook, Instagram, Twitter, bloggar och diverse andra internetforum. Onlinelivet och offlinelivet flyter ihop med varandra.
 
Mobbning som sker via nätet är precis lika hemsk som all annan typ av mobbning, men på något konstigt vänster inbillar sig många att den är mer okej eftersom den inte sker öga-mot-öga. Hur sjutton kan man tänka så? Det som händer i datorn eller mobilen händer på riktigt. Att skriva fula anonyma kommentarer på någons blogg eller frågelåda är precis lika fel som att gå fram till personen och säga de fula kommentarerna rakt ut. Det är precis lika hemskt att få anonyma ask.fm-kommentarer om att man ska gå och dö, som om någon säger det åt en på rasten i skolan.
 
 
Jag skulle kunna fortsätta i all evighet på det här ämnet. Det jag vill komma fram till den här gången är egentligen hur oerhört viktigt det är att diskutera hemma. Skolorna gör så gott de kan och har oftast jättefina antimobbningsprogram, men det finns även brister i dem och skolorna ser inte allt.
 
Är du en tonåring som blir utsatt för kränkande kommentarer på nätet? Tala med dina föräldrar eller någon vuxen i din närhet (lärare, kurator, farfar - you name it!). De finns där för dig. Är du en förälder med barn i skolåldern? Tala med dina barn och håll lite koll på vad de gör på nätet. Nu menar jag inte att alla föräldrar måste bli nätpoliser, utan det räcker med att prata och bli lite mer medveten om vad som händer i de ungas liv. Visa att du bryr dig och finns där om det är någonting som de vill prata om. Oavsett vad. Visa att du lyssnar utan att döma.

Finheter
Saragunmarie

Otroligt viktigt och bra inlägg! Ja har flejra gangor blivi så chockad & arg tå ja har råka si va som skrivs på ungdomars ask.fm-sidor. Man är av nån konsti orsak allti tuffare tå man får sita bakom dataskärmen o va anonym. Ja e säker på att majoriteten åv all som skriver kränkande kommentarer på näti aldri sku våg ga fram o säg sama sak ti en person IRL. Anonymiteten på näti e skitfarli!

Svar: Dähär e verkligen ett ämne som int kan få nog me uppmärksamhet. Ju fler som skriver om e, desto bättre! Ja tror å att majoriteten åv demde hemska kommentaran sko försvinn ifall e int alls sko va möjligt att kommenter anonymt. Elo åtminstone HOPPAS ja att he e så, för ja vill int tro att ungdomar e såde hemsk innerst inne.
TIDSTJUVEN

2013-11-06 | 07:31:46 | http://saragunmarie.blogg.se/
Mikaela

God damn va bra skrivet! Mitt i prick, ask.fm har gjort mig upprörd många gånger också när jag slunkit in på någons sida. Verkar nog inte finnas någon respekt för andra i den generationens ungdomar! Och just sådana forum verkar verkligen trigga mobbningen.

Svar: Tack! Det är ju verkligen svårt att inte lägga märke till de där ask-sidorna när alla som är under 18 länkar till dem jämt och ständigt överallt. Men ändå känns det som om ingen (vuxen) lägger sig i och sätter stopp för de respektlösa kommentarerna. Hemskt.
TIDSTJUVEN

2013-11-06 | 10:05:05
Linda

BRA! Fint att du också slår ett slag EMOT NÄTHATET! Och som du skriver, internet är så stor del av tonåringarnas liv, så att det på många plan ÄR DERAS LIV. "Det som händer på nätet, händer på riktigt", det tyckte jag var mitt i prick!

Svar: Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Det minsta man kan göra är att visa sitt missnöje och stå upp för sin åsikt. Man blir ju så upprörd.
TIDSTJUVEN

2013-11-06 | 14:01:22 | http://lindaslantliga.blogspot.com
Mimmi

otroligt bra skriva! har faktiskt int klicka in me på Ask FM, men har hört via bekanta va för slags frågor som ställs tär. otroligt ho langt folk vågar ga bara för att di e anonym på näti, he har man jo visserligen veta läng, men att he e "okej" på en sånde sido. usch! har sjölv blivi utsatt för nätmobbning i sjuan, som er en väldigt kritisk ålder, å vejt ho myki e skadar. he e ju bara så, att man bryr se va folk skriver fö taskiheiter, fast vem sko säg "äh, bry int de". hoppas verkligen att folk e medveten om ho allvarligt sånde kan ga!

Svar: Tack Mimmi! He e heilt ofattbart. Precis som do seir så påverkas man så otroligt mytchi åv va folk seir åt ein just i högstadieåldern. Man e så åosäker på själv från förr, å får man tå läs en massa hemska kommentarer om se själv på näti så blir lätt heila ens värld så lätt förstörd.
TIDSTJUVEN

2013-11-06 | 15:14:40 | http://www.mariaheikkila.blogspot.com
Christina

Fantastiskt bra skrivet! Tycker ju att de som har fixat denna nätfrågelåda lika bra kunde radera den istället. Tyvärr har jag på känn att det kommer hända något hemskt innan åtgärder till att få bort den tas.

Svar: Tack! Ja, det tycker jag också att de gott kunde göra. I somras hände någonting så otroligt hemskt som att en flicka begick självmord till följd av internetmobbningen (http://www.svt.se/nyheter/varlden/14-aring-tog-sjalvmord-efter-natmobbning). Än idag har ingen förändring skett.
TIDSTJUVEN

2013-11-06 | 18:37:30 | http://finachristina.wordpress.com
daniela

så bra att nån tar upp sånhäna ämnen, viktit att prata om!! bra skrivet maria :)

2013-11-07 | 15:16:53 | http://ddanielas.blogg.se
ett ritstift i din rumpa

väldigt viktigt ämne! tror att många har hemskt svårt att veta hur man ska tackla nätmobbning, det är ju inte direkt a piece of cake att fixa så att säga :S nu har jag inte så stor koll på ask.fm men har för mig att man faktiskt på riktigt är väldigt anonym där, till skillnad från när man kommenterar bloggar och ens ip-adress sparas?

2013-11-10 | 20:44:43 | http://yllestrumpa.wordpress.com
ellenlundis

Otroligt bra skrivet! Tycker att det är hemskt dumt att människor har så mycket energi och skriva dumma saker till andra. :( :S Nätmobbning är hemskt!

2013-11-12 | 18:47:50 | http://finlandsgullet.wordpress.com/
Kommentera:
Kom ihåg mig?