Får man vara lycklig?

På sistone har jag insett att mitt liv är sådär fint som man bara har drömt om. Det är inte perfekt, men jag har insett att jag har en helt underbar familj som betyder otroligt mycket för mig och stöttar mig i vått och torrt, världens mest fantastiska vänner som jag vet att alltid finns där på samma sätt som jag finns där för dem och likaså en helt fantastisk pojkvän som uppskattar mig för den jag är. Egentligen har jag hela tiden haft det där, men jag har bara inte tänkt på det.

Jag trivs med den utbildning jag har valt och min livssituation känns stabil. Det är hela tiden någonting roligt på gång och jag tar motgångar och förluster på ett sunt sätt. Istället för att haka upp mig på det som är negativt försöker jag se någonting positivt i varje dag, för det finns inget ont som inte för något gott med sig på ett eller annat sätt. Man måste leva i nuet men samtidigt minnas det förgångna och se möjligheterna i framtiden.

Men får man vara lycklig?
Får man vara nöjd och tillfreds med livet utan att få sneda blickar från andra? Någonting i den finländska (eller kanske till och med skandinaviska?) mentaliteten gör att man inte kan njuta fullt ut trots att man kanske skulle kunna. Man får vara nöjd, så länge man inte visar det öppet. Alla strävar efter lyckan, men är det kanske den där strävan i sig som är mera värd än själva målet, åtminstone i andras ögon? "Du ska inte tro att du är någonting" säger Jantelagen, och kanske är det så. Är det en förbjuden lycka som vi strävar efter?

Jag tror att lyckan egentligen inte är ett mål. Lycka är snarare ett sätt att leva. En syn på livet. Man kan välja att se det positiva samtidigt som man är realistisk, eller så kan man välja att vara ständigt missnöjd och hela tiden haka upp sig på det som kunde vara bättre och det man inte har.


Jag har sneda tänder, men jag bryr mig inte. Jag är lycklig ändå. Får jag?
#1 - Melissa - Livet i ett Fängelse!

Önskar dig en god natts sömn :)

Redan mars också, fy vad tiden går snabbt ibland så man börjar undra vad man egentligen gör hela tiden. Om exakt en månad och en dag fyller jag år, mer panik att hinna med det haha :D

Hoppas du haft en bra februarimånad och får en ännu bättre vårmånad :)

Oj ursäkta de blev lite långt inlägg

#2 - Nathalie

Det är nog den skandinaviska mentaliteten.

#3 - AnnaPanna

Japp det är ett sätt att leva!! Tycker jag med. Alla gör vi våra val hur vi vill vara. DU har valt att vara lycklig. Helt rätt!!



PS. Nä vad har man att förlora egentligen...P FÖrutom en trevlig kväll utan irritaion över att han INTE vill gifta sig! HAHAHA..Passade på den och väntar 4 år till..sen jäklar ska här frias! ;D

#4 - AnnaWK

Word! Att säga att man är nöjd med livet sticker något väldigt i andras ögon.

#5 - Maria

Nathalie: Förmodligen.



AnnaPanna: Jamen visst är det sist och slutligen bara frågan om ett val som man gör. Man väljer helt själv hur man ser på saker och ting egentligen.

(Och lycka till med frieriet om 4 år! ;D)



AnnaWK: Ja, visst gör det! Man SKA hela tiden vara missnöjd över någonting. Aldrig nöjd.

#6 - VeraLera

Dude, inte helt fel pissat! :D

#7 - anon

Bra skrivet! Bara utav ren nyfikenhet, om du inte hade den här grunden med stöttande familj, vänner och pojkvän (om du hade våldsamma familjeförhållanden eller var mobbad etc), tror du att du på samma sätt skulle kunna "välja lycka"?

#8 - Maria

Vera: Thank you, my dear.



Anon: Jag tror att man åtminstone behöver ha en stöttepelare i livet, någonting att falla tillbaka på. Om det då är en familjemedlem, en kompis eller kanske bara en vän över internet spelar mindre roll. Hade jag inte haft någon som helst stabil grund i livet hade jag förmodligen sett på saken ur en lite annan synvinkel, det tror jag absolut. Men jag tror ändå att man, om man bara orkar kämpa, kan finna lyckan även i de mest miserabla livsförhållandena. Eller vad tror du själv?

#9 - Anonym

KLART man får vara så lycklig! Så härligt inlägg :) Och vem bryr sig om sneda tänder eller annat. Personlighet är charmigt och om allt är perfekt (vad det nu är) tappar man all charm som sagt var.

Kram!

#10 - Maria

Anonym: Tack för din kommentar! :) Det är absolut så att det är viktigast med personlighet och helt enkelt att vara nöjd med sig själv. Allt annat spelar ingen som helst roll. Kram!

#11 - Emma

Jag är en av de där som tittar snett, men det är för att jag så sjukt gärna vill ha det du beskriver ... så fortsätt vara lycklig :)

#12 - Anonym

du får mer än gärna vara lycklig, men att du ens har mage att påstå att det skulle vara ett val är väldigt provocerande för oss som lider av mentalsjukdom exempelvis. försök välja lyckan i en situation där du drabbas av psykoser och perioder av apati.

#13 - herr

Bra inlägg där :) !

#14 - Anonym

Klart att du ska va lycklig, det är ändå ett mål som tar åratal att nå för många. Men för någon med depression är det nästan sårande att höra att det är så enkelt som att välja lyckan...

#15 - Maria

Emma: Jag har också varit sån. Men tro mig, det går.



Herr: Tack!



Anonym 1 och 2: Jag förstår hur ni tänker och jag vet att det kan vara mycket tungt och jobbigt. Är man längst nere eller av någon orsak har stora problem och ständigt möter allt för stora motgångar är det nästan omöjligt att se någonting positivt i ens liv. Men det är ju just det som det här inlägget handlar om, om den där förbjudna lyckan som man inte får tala högt om eftersom det alltid finns de som inte har den.



Jag hoppas att ingen tar illa upp av det här inlägget (men lite provocerad får man givetvis bli, det är ju det som det handlar om). Ni får hemskt gärna dela med er av era åsikter och synpunkter!

#16 - Maria

tycker du ska strunta i andras tankar och bara vara lycklig. vi förtjänar alla att vara lyckliga och unna varandra det

#17 - Maria

Jag kanske är ovanlig, men jag blir faktiskt lite glad av att se andra lyckas och är lyckliga. Varför vara avundsjuk/svartsjuk när man kan glädjas åt och med andra istället? Om man inte själv känner sig lycklig får man se till att göra något åt situationen istället för att titta snett på de som är det. Det är helt upp till en själv om man väljer att vara lycklig eller inte!

Fin och mysig blogg du har! Ha en trevlig helg! :)

#18 - Malin

Jantelagen ar en socialistisk uppfinning for att halla folk pa marken, den har vi vuxit ifran tycker jag. Jag hoppas att var generation kan lamna den bakom oss.

#19 - Modemix

Klart man får vara lycklig. Bra inlägg!

#20 - Fruity

Du får!! :D

#21 - Maria

Maria 1: Jamen visst är det så att alla förtjänar lyckan, det har du så rätt i.



Maria 2: Så otroligt sant. Istället för att vara avundsjuk borde man lära sig att glädjas MED andra istället. Delad glädje är dubbel glädje, hur klyschigt det än låter! :D Jag gillar verkligen din attityd.

Ha en fortsatt bra fredag och en trevlig helg du också!



Malin: Det hoppas verkligen jag också att vi skulle kunna, men tyvärr är den fortfarande allt för tydlig i samhället. Åtminstone är det så här i Finland. Dags för en attitydförändring!



Modemix: Tack så mycket, kul att du gillade inlägget. :)



Fruity: Du får också! :D

#22 - chris

klart man får vara lycklig, har aldrig märkt av att man inte får det. Dock är det svårt för många att vara det då det är oerhört svårt med jobb och skola nu men även om alla inte har vänner, bra familjer och så tror jag alla uppskattar det de har även om de tyvär inte får chansen att må bra och vara lyckliga.

#23 - Anna Maria

Tack för ditt fina inlägg! Njut och var lycklig när du är det. Jag har själv kommit till den insikten, om än lite senare i livet, att det är viktigt att jag inte försöker vara sådan som jag tror att andra tycker att jag ska vara. Jag ska vara den jag är. Om någon har ont av det, så är inte det mitt problem - problemet ligger hos betraktaren. Kram och ha en fin helg :) Anna Maria

#24 - Dundrish

Är du svensk och bor i finland eller?

första gången jag läser din blogg nu och jag vart rätt så intresserad.

Jag tror att förbjuden lycka är något många söker men ändå inte.

Detta inlägg gör en glad :)

#25 - Christina

Jag är också lycklig och det finns ingen härligare känsla.

#26 - Ellen

Fint skrivet!

#27 - Elsa

Skulle nog också vilja säga att det nästan är fult att höja upp sig själv också. Jag känner iallafall att det i princip inte går att vara seriös och säga att man verkligen tycker att man är riktigt bra och nöjd med sig själv. Bekräftelsehysterin måste kommas över på något sätt, att man måste kritisera sig själv för att bli överöst med komplimanger, hur snygg man är och nej men du har ju skitfina ögon vad snackar du om?

Dessutom måste vi sluta upp med att bry oss så förbaskat om vad omvärlden ska tycka och tänka om våra handlingar, utseende, kläder, vanor och jag vet inte vad. Säger inte att jag inte gör det, men det är något jag försöker ändra på så gott det går. Men vi måste även sluta döma varandra så otroligt fort.



Ville bara få det ur mig, tack för att du delar med dig av din lycka.

#28 - linnéa

sjukt bra inlägg! och ja, jag tycker absolut utan tvekan att man ska få vara lycklig. men lycka, är en individuell definition och vad som är lycka för just dig vet ju bara du. och vackert är väl det!

#29 - Anonym

#30 - emelie svensson

bästa inlägget och mest vettiga jag har läst på länge! håller med dig till hundra procent, men tror mer att de handlar om att man måste VÅGA visa att man är lycklig?

#31 - Maria

Chris: Ingen kan ju ha ALLT, men det gäller att uppskatta och vara nöjd över det som man har istället. Skola och jobb kan vara väldigt stressigt, men så länge man trivs med det man gör finns det ingenting som säger att man inte kan vara lycklig på jobbet också. :D



Anna Maria: Så sant så sant. Man kan ändå i slutändan inte vara någon annan än sig själv. Fast ibland kan det förstås vara svårt att förbise andras åsikter och våga vara sig själv, men det gäller att försöka.

Tack detsamma, kram! :)



Dundrish: Jag är finlandssvensk. Jag är alltså helt finländsk, men har svenska som modersmål. Finland är ju ett tvåspråkigt land! :)

Roligt att höra att inlägget kan glädja någon! :D



Christina: Lycka är utan tvekan den bästa känslan som finns. :)



Ellen: Tack! :D

#32 - Maria

Elsa: Word! Vi är allt för beroende av andras åsikter och andras bekräftelse hela tiden. Jag gillar att du använder ordet "bekräftelsehysteri", för det är just precis vad det är.

Tack för din kommentar! :)



Linnéa: Tack! Lycka är en universell känsla, men nog är det i slutändan så att definitionen på lycka är synnerligen individuell. Frågar man hundra olika personer vad lycka är så får man knappast ens två likadana svar. Vackert, absolut. :)



Emelie: Det värmer att höra! :) Tack.

#33 - Elin

Bra skrivet! Tycker självklart att man ska få kunna säga att man är lycklig och nöjd med livet, för är man det så måste man ju FÅ vara det! :)

#34 - Tilda - Smilinggirls!

bra text! jag har funderat likadant, tyvärr..

#35 - Annika

Va? Är du på startsidan? :o Det har jag missat helt o.o Men, stort grattis :D

#36 - Jelena

Åh, detta känner jag igen mig i en del.. Klart man ska få vara lyckligt så.. GO FOT IT tjejen ! :)

#37 - Cissi Par

Jag håller med dig till 100%! Men det allra bästa när man känner sig lycklig och på bra humör är när man ändå lyckas få det att smitta av sig. Att man kan få nån som har haft en tuff morgon på bra humör och man känner att man faktiskt gjort något för någon annan. DET tycker jag är det allra bästa med lycka! =)

#38 - Amanda

Klart man får vara lycklig! Jättebra inlägg, så himla sant alltihop. Men vet också hur det är att vara längst ner på botten och se andra högt uppe i ren lycka. Hur egoistiskt det än kan låta, så svider det och det är så jävla tråkigt att det ska behöva vara så! Man borde ju vara glad frö andras skull och inte borde man behöva dölja sin lycka för att någon kan bli ledsen/avundsjuk/whatever heller. Sjuk norm, det här att man inte ska visa sig bra. Lycka ftw!

#39 - felicia-

så ruggit bra text!!



så sant alltihop

#40 - Nattaly

Hej!

Om du fick välja vad som helst, vad skulle du vilja göra innan du dör?

#41 - Anonym

bra skrivit tjejen!! :D

#42 - Loreen Talhaoui - Fanblogg ♥

Hej! Vill du köpa en fin design för ett billigt pris? Klicka då här ---> http://loreen.blogg.se/2012/march/design-till-salu-1.html#comment



Kram!

#43 - Junitjej

Klart att man får vara lycklig!

Njut av livet!

#44 - Lilla jag

Vad härligt! Såklart man får vara lycklig, allt för många har bara svårt att inse det fina i det lilla!

#45 - LARA JOHANSSON - photos&texts

Alla får vara lyckliga, och det är bra att man är det. Dem som är avundsjuka på andras lycka, dem mår inte särskilt bra själva. :)

#46 - emma.

SÅ SJUKT BRA SKRIVET.

Jag känner likadant om det inte vore för att jag vantrivs så i skolan, men livet utanför skolan trivs jag med till 100% med vänner o pojkvän o djur osv.



Och det var skitbra sagt, att lycka är något man lever i, inte ett mål.

YOU GO GIRL! <3

#47 - Maria

Jag känner precis likadant! Jag har det hur bra som helst, jobb, fina vänner och en älskling och världens finaste familj!

Men jag har slutat tänka om man får! Mår man bra så mår man bra och det är lika bra att njuta av det medan man kan. MAN LEVER BARA EN GÅNG!!!

#48 - Emine

om det är ok att må dåligt borde det vara ok att vara lycklig ;)



#49 - Sabine-Välbefinnaren

Bra skrivet! Tyvvärr är de så att vi oftast bryr oss för mycket om vad andra tycker och tänker om oss så att vi int vågar vara så fantastiskt lyckliga! Men visst är de fantastiskt när man går runt på moln och man är glad att man har de så himla bra!!! (Ibland funderar man timm och med på när skiten kommer) Vi måste strunta i alla andras åsikter.... självklart vill alla vara lyckliga.... och vissa kanske är avundsjuka på att du har de bättre.

#50 - Anna

Det fina med den där lyckokänslan är att den oftast innebär att man skyddas från dåliga känslor och händelser. Bra saker tenderar att hela tiden hända runt omkring en, när man tillåter känna sig så där härligt gladoch lycklig!

#51 - Ida

Sååå sant! Jag lever i min dröm men nojjar mig ändå för fjantiga saker. Och precis som du säger, att vara lycklig är nog mer ett sätt att leva än ett mål, jag kan inte annat än hålla med!