Bloggbusiness, microinfluencers och frilans

 
De bästa föreläsningarna är de som lämnar en med en känsla av att man blivit både inspirerad och peppad. Gårdagens "Bloggbusiness och frilansdrömmar"-temakväll bjöd på just exakt två sådana föreläsningar.
 
Kvällens program ordnades av YA! Yrkesakademin i Österbotten inom projektet Våga satsa, och som projektansvarig för kvällen fungerade Malin Båtmästar och hennes kollega Linda Nygård. Det var en intim tillställning i Jakobstad, på café FIIKAs övre våning. Vi var ungefär tjugo personer som bänkade oss runt det robusta bordet med varsitt anteckningsblock i högsta hugg. 
  
 
Malin höll ett kort öppningsanförande och sedan fick vi hugga in på lite salt och sött tilltugg innan föreläsningarna kickade igång. Sambon och jag kom direkt från en liten vändagsdejt vid Friends & Brgrs till evenemanget, så vi hoppade över den salta pajen och salladen och högg in direkt på sötsakerna istället. Rosa vändagscupcakes och chokladkaka med hjärtströssel på grädden... det har helt klart sina fördelar att gå på event på stadens bästa café! :)
  
 
Kvällens första inspiratör var Michaela von Kügelgen, som de flesta kanske känner bättre som Kugge. Kugge talade om livet som frilansande skribent och hur vägen till att bli egenföretagare, författare och frilansare sett ut för hennes del. 
 
   
Att hitta balans i vardagen var något som Kugge poängterade att är väldigt viktigt för att man ska kunna vara sin egen chef. Balans i arbetsuppgifter och balans mellan jobb och privatliv. Och att ha tålamod. "Hela livet är ett experiment. Vissa saker funkar bättre, andra sämre". Man måste våga misslyckas, lära sig av sina misstag och våga låta saker ta tid. 
 
Det jag speciellt tog med mig från Kugges föreläsning var att man inte behöver göra allt själv. Jag är en sådan som har svårt att sätta bort arbetsuppgifter ifall jag egentligen kan göra dem själv (även om det tar hemskt mycket längre tid att göra dem själv eftersom jag då först måste googla mig fram till hur man gör och lära mig allting från scratch). Egentligen är det ju så mycket smartare att till exempel sätta bort allt det där krångliga pappersarbetet till någon som är proffs på det, och så får man själv mer tid över för att fokusera på det som man är bra på och vill göra. 
  
 
Kvällens andra föreläsare var Jennifer Sandström. Jennifer är gällivarejejen som hittade kärleken i Finland och flyttade till Helsingfors. Hon har dessutom gjort det där som jag tror att många influencers drömmer om. Hon har nämligen sagt upp sig från sitt jobb och livnär sig numera på sin blogg! Jennifer pratade därmed om hur man gör business av sin blogg även om man bara är en microinfluencer, hur man vågar ta betalt och hur man omvandlar sin vision till verklighet. Hiskeligt inspirerande och tankeväckande! Det märks att Jennifer är rikssvensk, för allt det här är så otroligt o-finskt på något vis. Finns det ens någon finsk microinfluencer som vågat ta steget till att enbart leva på inkomster från blogg och andra sociala medier? Jag tror inte det. Men ändå skulle det säkert vara fullt möjligt för många att göra det, om de bara bestämde sig för det. 
  
    
Det enda jag saknade under temakvällen var en presentationsrunda, för det hade varit så roligt att få veta vem alla deltagare var och vad som förde dem dit. Ett par bekanta ansikten fanns det dock i gänget; bloggkollegorna Michelle, Josefin, Emma, Lina och Ellen var på plats, och likaså Johanna som nyligen grunden sajten Somessa.com som för samman företag med influencers. 
 
Ännu är det här med influencermarknadsföring rätt flummigt i Finland, men jag tror stenhårt på att vi går i samma riktning som Sverige när det gäller influencermarknadsföring. Företag har mer och mer börjat få upp ögonen för att det löns att samarbeta med mindre bloggare, instagrammare och youtubers, som har rätt målgrupp och en trovärdighet som inte på något vis går att jämföra med en reklamannons i en tidning. Spelreglerna börjar klarna, och det där som tidigare kändes som en snårig djungel känns inte alls lika snårigt längre. 
 
Jag har själv legat rätt lågt på bloggfronten på sistone, men efter den här temakvällen blev jag riktigt taggad på att ta tag i alla de där idéerna och projekten som legat på is. Ida, vi borde ta en brainstormingträff snarast möjligt! ;)
#1 - Ida-Marie

Åh vilken intressant kväll ni fick ta del av! :) tror kanske vi behöver en hel workshopsvecka snart ;)

Svar: Verkligen intressant. Men jaa, förstås - workshopvecka på sydligare breddgrader, det låter väl som en bra idé? ;)
TIDSTJUVEN

#2 - Isabel Bjon

Ååh vad jag skulle velat vara på den där föreläsningen! 😍🙌🏼

Svar: Attans att du inte råkade vara i Jeppistrakterna den här veckan! Jag kan tipsa om att spana in Jennifers marknadsföringsguide som hon publicerade i början av veckan. Där finns ett par riktigt bra tips som hon tog upp under föreläsningen också. Du hittar den på hennes blogg :)
TIDSTJUVEN

#3 - Jennifer

Tusen tack Maria - vilka fina ord! Och vad glad jag blir att du tipsar om marknadsföringstipsen här i en kommentar också :)