Drömmar om en longboard

Ibland drabbas jag av extremt oförutsedda infall. Som att anmäla mig till ett femkilometerslopp i maj utan att någonsin ha sprungit fem kilometer tidigare. Men övning (och en stark vilja) ger färdighet, och i måndags sprang jag sex kilometer på rekordtid. Det ni. Det gäller bara att inte ge sig.
 
 
Nu har jag drabbats av ett nytt sånt där infall. Nämligen ett longboardinfall. Jag har kommit på att jag vill ha en longboard att glida runt på i sommar. Alltså fatta så skönt att bara kunna ställa sig på brädan och glida iväg till matbutiken när man är sugen på en glass eller glida hem från jobbet när morgonsolen sprider sin värme efter ett nattskift. Ja, alltså i min lilla idylliska fantasivärld föreställer jag mig att jag är en naturbegåvning på longboard. Så är knappast fallet i verkligheten eftersom jag totalt saknar både balanssinne och koordination. Men hey, övning ger färdighet tänker jag. 
 
Nåväl, problemet är ju bara att jag aldrig i mitt liv stått på en longboard eller känner någon som äger en sådan. Därför vänder jag mig såklart till er, o allsmäktiga bloggläsare, och förväntar mig att någon av er vet allt om den ädla konsten longboarding (eller känner någon som gör det). Nu undrar jag om ni kan svara på huruvida jag är totalt dumdristig, idiotisk och korkad som ens inbillar mig att jag ska lära mig longboarda som 21-åring? Om inte, vilken typ av bräda ska man då satsa på som nybörjare? Är det kanske någon som rent av har en begagnad som de vill bli av med? Hjälp!
#1 - Sandra

Åh jag är också så sugen på att skaffa en, fast har bara stått på en typ en gång i mitt liv haha. Men det var faktiskt lättare än jag trodde så det går nog att lära sig ^^

Svar: Precis så tänker jag också. Att det GÅR att lära sig. Kanske vi borde skaffa varsin? ;)
TIDSTJUVEN

#2 - Pia

Hejja hejja, inte illa att springa 6 km på rekordtid! :D Själv har jag ännu inte kommit upp i 5 km, men som tur har jag ännu lite tid på mig att träna så att jag inte är en klubbad valross redan innan målgången vid Väriestejuoksu.


Svar: Wohoo! :D Nämnas bör att den där rekordtiden knappast hade varit en rekordtid för någon annan än mig själv, men man ska ju börja någonstans också. ;) Tur att vi har tid på oss att träna ännu. Heja heja!
TIDSTJUVEN

#3 - Viktoria

Jag skulle också vilja ha en! Jag har hört att man lär sig rätt snabbt att åka på en longboard.

Svar: Härligt! :D Ett tips är att kolla på Junkyard.fi/Junkyard.se, där finns det många snygga longboards.
TIDSTJUVEN

#4 - Nina

Borde väl inte va så mycket svårare än skateboard? Vilket iofs var ganska svårt vill jag minnas när man gick i tvåan ;)
5 km jaa.. borde nog sannerligen börja träna, vet inte ens om jag klarar 1 km för tillfället :P

Svar: Jag hoppas verkligen att det är lättare att åka longboard än skateboard, för de gånger jag har testat skateboard har jag inte varit bra på det. Haha. :D Och du, det är ju länge till maj ännu, du hinner absolut öva upp kondisen tills dess! :)
TIDSTJUVEN

#5 - Silje

Jag får också Longboard infall ibland, speciellt till sommaren :D Kanske det här blir sommaren då vi skaffar oss longboards? :D

Svar: Jaa, kan inte du också skaffa en så kan vi vara nybörjare tillsammans? :D Om än på olika orter, men det är ju skönt med lite moraliskt internetstöd. ;)
TIDSTJUVEN

#6 - Silje

Ja om jag råkar se nån kan det nog vara att jag slår till direkt :D Mycket bra med internetstöd, och sen kan vi hålla varandra uppdaterade med hur det går :D

Svar: Låter helt klart som en bra plan! :D Jag tror att jag måste gå en runda via någon sportaffär jag också i veckan. Man kan ju alltid syna utbudet litegrann. ;)
TIDSTJUVEN

#7 - Matilda

Får också longboard infall ibland :D hur coolt skulle det inte vara liksom? Tyvärr har jag totalt annan stil då det gäller kläder och så så, har dessutom testat att stå på en skateboard någon gång, vilket inte blev till något så gissar jag att longboarding inte är något för mej... :D men drömma kan man ju alltid! :D

Svar: Äsch, det där med klädstil är inte hela världen tycker jag. Hur coolt vore det inte att åka longboard med prinsessklänning? Eller att åka longboard med värsta goth-klädstilen? :D
TIDSTJUVEN

#8 - miilo

Ida tyckte visst att jag var hardcore på ämnet i fråga och borde ge min åsikt. Hehe, vet inte om jag kan hålla med på det där med hardcore, men lite rullar jag ju omkring.
Om du vill ha en budgetvänlig nybörjarbräda kan du kika i Stadium, där brukar de ha ett rätt stort urval brädor till billigare priser än "proffsmärkena". Köpte själv min härifrån då jag inte var säker på om jag kommer bli hooked eller inte (skulle ha kännts onödigt att ha brännt hundratals euro på den isåfall).

Hurdan bräda man skall välja beror lite på vad du vill använda den till, men i början kan det löna sig att välja en som är varken för lång eller kort (ca. 99-125cm) så får man en mer heltäckande känsla för det hela.
Några andra grejer man kan ta i beaktande:
En låg bräda gör att det är lättare att bromsa och sparka fart och att den rullar smidigare i högre hastigheter.
Lösare truckar gör att det går att svänga lättare, vilket kan va bra om man använder brädan som transportmedel, en fördel är också om den är aningen kortare i detta fall. En kicktail (att brädan går uppåt där bak) kan också vara bra i urbana miljöer ifall man vill hoppa över vattenrännor/trottoarkanter mm, stora & medelmjuka hjul (som rullar smidigt över de mesta material),

Rekommenderar denna sida för mera information:
http://www.zstore.se/K%C3%B6pa%20Longboard%20guide.html

lycka till med rullandet!

#9 - Linnea

Åh det ser så himla skönt ut att glida omkring på en longboard!

#10 - Johanna

Åhh, skönt att höra att flera drömmer om att börja åka longboard! Vill ha en NU. Jag har aldrig i mitt liv stått på en men jag tror hårt på att man kan lära sig. Och jag har bestämt mig: jag SKA köpa en och lära mig!