2018-03-05 | 17:48:00

Den mest spontana resan i mitt liv

Jag har alltid gillat spontana äventyr, men det här måste ändå vara det mest spontana jag gjort. But desperate times call for desperate measures, som karaktärerna i min nya favoritserie Outlander skulle säga. Den här vintern kräver helt enkelt ett äventyr till värmen.
 
 
Ida-Marie och jag hade redan tidigare i vinter pratat om att en södernresa skulle vara på sin plats. Vi konstaterade att vi båda två var lika sugna på att lämna vardagen en liten tid och bara åka bort någonstans för att få koppla av. Efter ett år fyllt av renoveringskaos, jobb och noll fritid för min del har jag varit så sugen på att åka iväg någonstans på en liten semester. Få ha kravlös ledig tid. Missförstå mig rätt nu, jag gillar min vardag, men mina energinivåer börjar ligga på minus och det skulle vara så skönt att bara komma bort från allting i en vecka. Få ligga på en strand i solen med en bra bok, äta goda middagar på kvällarna och åka på någon liten dagsutflykt då och då. Tänk att inte behöva stressa i en hel vecka! Tyvärr är det inte möjligt för min sambo att åka bort just nu, så jag tänkte att min resedröm skulle förbli en dröm.
  
Känslan de senaste månaderna ↑. Bildkälla.
 
 
Halvt på skämt sa Ida-Marie och jag till varandra att vi skulle kunna åka till vilket resmål som helst, bara det ligger inom en rimlig prisklass och har rimlig flygtid. Jag tror inte att någon av oss var särskilt seriösa till en början, men båda började ändå kolla på sista minuten-resor på olika resedealsidor och flygbolags hemsidor. Sedan kollade vi båda upp vilka datum vi rent realistiskt skulle kunna åka bort en vecka, jag kollade med jobbet om det skulle vara möjligt (det skulle det!) och så blev det oseriösa plötsligt seriöst. Jag vet inte hur många reseförslag Ida-Marie skickat till mig (hon är mästarnas mästare på att hitta billiga resor!), men vi har funderat på allt från Kap Verde till Gambia.
 
Sedan uppenbarade sig plötsligt den perfekta resan. En sista minuten-resa till Egypten. All inclusive i en hel vecka. Helt inom ramen för vår budget! Efter att vi hade gjort lite efterforskningar på hotellet, platsen och Egypten i stort konstaterade vi att det här var som klippt och skuret. Och vips hade vi bokat vår resa, med avresedatum två veckor senare. Spontanitetsmätaren slog nya rekord! 
 
 
 
 
Med avfärd om två dagar är det nu dags att packa väskan. Jag har redan kollat upp att passet är i skick, så den här gången borde det inte bli någon passrysare. Vi åker till Marsa Alam vid Röda havet, ska bo på ett femstjärnigt hotell nära stranden och enligt väderprognoserna ska det bli närmare 30 grader varmt. Med min tur kommer jag säkert bli matförgiftad redan första kvällen, för det här är helt enkelt för bra för att vara sant. 
 
 
Bildkälla 1 / Bildkälla 2
 
Om Ida-Marie och jag mot förmodan inte spenderar veckan kramande varsin toalettstol, så tänkte vi bege oss på en liten utfärd till Konungarnas dal i Luxor någon av dagarna. Konungarnas dal ligger ett par timmars bilfärd från vårt hotell och är enda programpunkten som är ett måste under vår i övrigt planlösa semesterresa. Att få se faraonernas gravar med egna ögon skulle verkligen vara en barndomsdröm som går i uppfyllelse för min del! 
 
 
Har ni fler tips på saker vi kan göra om vi av någon anledning får för tråkigt på stranden i Marsa Alam?
Snorkla i Röda havet? Rida på kameler? Simma med hajar? Åka på ökensafari?

Finheter
Anonym

I Marsa Alam snorklade vi direkt utanför hotellet, massa fina firrar att kika på! Hur häftigt som helst. Sen har de sjökor och jättesköldpaddor där i närheten också, men det kräver en båtutfärd. Absolut värt det, bara det inte vågar så mycket. :)

Svar: Ååh, det låter jättehärligt! :D
TIDSTJUVEN

2018-03-05 | 18:28:11
Ida

Skippa färska grönsaker och allt annat som kan vara sköljt i kranvatten så borde det gå bra. Maten ska vara tillredd och varm. Undvik is i drinkar också. Använd inte kranvatten ens till att borsta tänderna! Var till Egypten med hela familjen för kanske 10 år sedan och hade också hört massa skräckhistorier om matförgiftningar, men vi alla klarade oss så det är inte omöjligt haha.

Svar: Bra tips! Måste se till att aktivt tänka på det där med isen och tandborstningen... Skönt att höra att ni klarade er utan matförgiftningar. Det finns alltså hopp! :)
TIDSTJUVEN

2018-03-05 | 19:04:28
Anonym

http://yae.blogg.se/2010/october/luxor.html :'D VÄRSTA utflykten jag varit på :'D Ta med typ paraply (skugga) o massa vatten.

Här finns en del, typ 11 Hurghadatips osv :) http://yae.blogg.se/category/world-10-egypten.html

Njut av resan!

Svar: Haha, men nej vad ni verkade besvikna med utflykten till Konungarnas dal. Jag väljer att inte tro på att det är sådär illa. ;) Är fortfarande taggad för ett besök! :D
TIDSTJUVEN

2018-03-05 | 19:11:23
Ida

Helt otroligt att vi snart far!!!! Är så taggad!!!!!

Svar: Jaaa, jag också!
TIDSTJUVEN

2018-03-05 | 19:21:17 | http://idajungell.com
Maria

Rekommenderar konungarnas dal, har sj varit där. Snorklade också, riktigt kul men jag hade svårt med det grymt salta vattnet :) Rida kamel testades, väl helt ok, men inget speciellt kanske. Ökensafari med jeep var skoj! Vilken fart! Dock blev det en del pauser varje gång chauffören stannade för bönestund. Verkligen som att resa 1000 år tillbaka i tiden och ett unikt resmål :)

Svar: Tack för tipsen! :) Jag antar att kamelridningen är en sådan grej som måste upplevas, även om det kanske inte är så speciellt.
TIDSTJUVEN

2018-03-05 | 19:42:18
Johanna

Kan tipsa om Precosa från apoteket, bra att äta i förebyggande syfte, tar det själv alltid vid liknande resor där man är lite skeptisk till det man får i sig. Och Immodium i necessären ifall matförgiftningen faktiskt blir verklighet.

Svar: Imodium har jag redan packat ner, för säkerhets skull. Precosa har jag dock aldrig hört talas om. Måste läsa på lite ifall det är någonting jag behöver införskaffa imorgon. Tack för tipset!
TIDSTJUVEN

2018-03-05 | 20:37:59
Marias Memoarer

Har inte varit i den delen av Egypten, men skulle jag åka dit skulle jag även undersöka möjligheten till ökensafari med övernattning under stjärnhimlen och göra lite research kring nationalparken som finns söder om orten 😊

2018-03-06 | 07:44:54 | http://www.mariasmemoarer.com
Manni

Får ni problem med magen så gå till apoteket och köp medicin, Immodium är inget att ha till de bakterierna ni i så fall fått i er.

Svar: Okej, ska lägga det på minnet.
TIDSTJUVEN

2018-03-06 | 11:31:54
Jasmine - Mitt gröna samhälle

Vi var i Egypten någon gång 2008 (minns inte riktigt) och en av de roligaste sakerna jag minns var att åka några slags terrängfordon i öknen, man satt två och två och jag låtsades vara äldre än jag var så att jag själv kunde köra en av dem, men fick nog höra av pappa och andra att det ju nog var helt det roligaste som fanns också som vuxen :D

Sedan ska ni hålla er borta från alla skaldjur, eftersom våra magar nog inte är anpassade för egyptiska sådana.. :D

E

Hej,

Har själv varit i Egypten 6 gånger, aldrig fått några magbesvär eller liknande. Har obrytt ätit grönsaker och annat som folk varnat för.. Har dock alltid ordentligt mjölksyrebakterier före, under och efter resan.

Stor rekommendation för Konungarnas dal, en av de häftigaste utflykterna jag gjort. Förbered er dock på extrem hetta, dalen är som en kokande gryta. Med bra och svala kläder, massa vatten, keps och gott humör går det finemang.

Njut av resan!

2018-03-06 | 12:54:16
Jenny

Skulle inte rekommendera kamelridning eller annat som har med vilda djur att göra. Dessa djur behandlas ofta väldigt dåligt. Se t.ex. https://www.worldanimalprotection.se/engagera-dig/goda-rad-en-djurvanlig-semester

Svar: Det är sant. När jag var i Turkiet för något år sedan fanns det en kamel intill en av marknaderna vi besökte. Den såg riktigt utmärglad ut, och hade inte tillgång till vatten fastän det var stekande solsken. Ändå betalade folk för att rida på den! Jag tyckte så synd om den.
TIDSTJUVEN

2018-03-06 | 12:54:33
Anonym

Du har tär, det är för bra för att vara sant. Oroa dig inte, säkert kommer det hända något dåligt under resan :-)

Svar: Wow. Skadeglädjen är den enda sanna glädjen, eller hur var det? Ledsamt.
TIDSTJUVEN

2018-03-06 | 13:34:14
Anonym

Det där med kamelridning får man ha sunt förnuft med helt enkelt, och kolla lite hur djuren verkar skötas. Då vi var i Egypten åkte vi på ökensafari och stannade i en beduinby och fick då rida på deras kameler. Detta var mitt i öknen och beduinerna verkade ta väl hand om sina djur. Sedan fanns det en kamel i grannhotellet som gick fram och tillbaka bara för att barn skulle få rida. Det tyckte jag inte verkade ok. Inte heller de som hade med sig kameler till turistställen för att ta betalt för en bild med en kamel..

Håller med i det som flera skriver om konungarnas dal, kokhett och ingen skugga, så var förberedda på det!

2018-03-06 | 14:22:55
Malin

Woow vilket häftigt resemål!!! Får man fråga var ni lyckats hitta sista minuten resor med all inclusive, låter ju nästan för bra för å va sant :D hoppas ni får en superresa!

2018-03-06 | 18:45:31
Danielas Dagbok

Trevlig resa!!! Hoppas nj har bättre tur än jag.... :D

http://danielasdagbok.com/2018/march/hemresan-fran-hlvete.html

2018-03-08 | 15:25:31 | http://danielasdagbok.com
V

Ni skulle ju köpa sådana där fina solparaplyn så att solen inte lyser rakt på en

2018-03-08 | 21:37:43
Anonym

Vad kul med en spontan resa. Bra att komma ihåg när man reser är att majoriteten av magsjukebanterier kommer via ens egna händer o inte maten.. har klarat oss alla resor hittills både i aasien o afrika, trots att vi varken undvikit färska grönsaker eller isbitar, med att tvätta händerna OFTA och ha käsidesiä med. Ha så kul! Egypten e fantastiskt!!

2018-03-09 | 11:40:09
Anonym

https://svenska.yle.fi/artikel/2018/03/13/palsfarmare-atalas-for-djurskyddsbrott-sjuka-djur-i-sma-burar

2018-03-13 | 06:16:11
SandraEmilia- Fashion, Business, Lifestyle

Haha alltså åh den där bilden, känner så igen mig i den :D

Alltså åh så härligt med spontanresa och det ser sååå härligt ut på alla instabilder ni satt upp!

2018-03-18 | 12:21:27 | http://sandraemilia.com/
Kommentera:
Kom ihåg mig?