2018-01-09 | 06:12:00

Vart tar pengarna vägen?

 
Ett av mina mål för 2018 är att bli bättre på att budgetera och hålla koll på privatekonomin. Inför och under renoveringen gjorde sambon och jag upp en tydlig budget och hade stenkoll på alla utgifter. Man borde ju vara lite mer sådan i vardagslivet också, och inte bara när det gäller stora projekt. Med amorteringen på renoveringslånet som en stadig utgift känns det som att det är relevant att ha kontroll över vart resten av månadslönen ska ta vägen.
 
Jag är överlag ingen slösare. Jag köper sällan nya kläder, handlar gärna på loppis och inför större inköp – elektronik, möbler och så vidare – googlar jag alltid noggrannt, läser recensioner, jämför priser (och prutar utan att skämmas!) innan jag slår till. Jag har alltid ansett mig tänka ekonomiskt, men ändå insåg jag häromdagen att det är många av mina utgifter som är rätt onödiga och att jag antagligen kunde spara mer genom att ha bättre koll på alla de där små vardagsutgifterna.
 
Nu i januari ska jag göra ett försök att kartlägga alla utgifter och kolla vart pengarna egentligen tar vägen under en månads tid. Varje kvitto ska sparas och bokföras. Alla matvaruinköp, varje restaurangbesök, varje loppisinköp och alla räkningar. Jag ska hålla stenkoll på vart varje cent tar vägen! När månaden är slut tänkte jag sammanfatta alltihop och se över ekonomin. Jag tänkte köra Lyxfällan-style och räkna de totala inkomsterna i relation till alla fasta och rörliga utgifter. Ärligt talat ska det bli så spännande!
 
Jag tror att de största utgifterna i vardagen just nu är mat. Både kattmat och människomat. Och det är ju helt okej. Men jag vet också att de där matuppköpen kunde planeras bättre och koncentreras till dagar då vi storhandlar istället för att jag snabbt viker in via Sale och köper mjölk och bröd efter jobbet var och varannan dag. I slutändan skulle det säkert göra att vi sparar många tiotals euro på en månad.
 
 
I slutet av månaden kategoriserar jag utgifterna enligt boende, mat, transport, kläder och inredning, sparande, övrigt och lån. Förhoppningsvis överstiger inte utgifterna inkomsterna och planen är att kunna göra upp en superfin budget inför februari för att spara mera.
Brukar ni göra upp en budget eller håller ni koll på ekonomin på något annat sätt?

Finheter
Josefin

Rekommenderar appen Tink - den gör det där automatiskt åt en! Väldigt spännande hur som helst med budget :)

Svar: Tack för tipset! :)
TIDSTJUVEN

2018-01-09 | 08:01:47
Mimmi

He e nog verkligen bra att bokför såde, öppnar ögona om int annat! Ja ha skrivi upp å räkna ut varenda inkomst å utgift san han dan ja fylld 18, så ja känder att ja har bra koll på vart mina pengar far :)

Svar: He om nainting e imponerand! Ja sko gärna pråov gör e ett heilt år, men tråor int ja orkar meir än en månad. Förhoppningsvis e ein månad tillräckligt ögonöppnand. :)
TIDSTJUVEN

2018-01-09 | 08:37:54 | http://www.mariaheikkila.blogspot.fi
Jannike

Jaaaa! På den biten är vi ganska nördiga faktiskt. Mannen har ett stort intresse för ekonomi överlag och aktier och olika fonder. Med jämna mellanrum sätter vi oss ner och kollar över hur det ser ut och det är nog bara positivt att ha koll. Konstigt nog rinner pengarna ofta ut någonstans fastän det i budgeten ska finnas ett stort utrymme för sparande egentligen och där är jag boven. Hehe. ;)

Till i år hittade vi en riktigt bra färdig exelmall med kategorierna du nämnde här uppe och sen har jag själv också appen Pivo var alla köp automatiskt hamnar i rätt kategori så där kan jag också följa med vart pengarna far. :)

Svar: Wow, inspirerande! Jag skulle gärna bli mer insatt i aktier och fonder jag också, men det känns som att det kräver sin tid att läsa in sig på hur allting fungerar och sedan ännu mera tid för att utveckla den där egna fingertoppskänslan och förutseendet för hur kurserna kommer att utveckla sig. Just nu lägger jag hellre den tiden på annat.

Jag har funderat på att skaffa Pivo jag också, men är lite osäker på om jag vågar ha banken i telefonen. Hittills har jag hållit mig till att sköta alla bankärenden via datorn. Är du nöjd med Pivo?
TIDSTJUVEN

2018-01-09 | 09:26:50 | http://jannikelle.com
Isabella

Även appen pivo gör det automatiskt! Fördelen med pivo är att du ser direkt då du köper att summan dras bort och pivo kategoriserar automatiskt i nöje, mat, boende, transport osv och då kan man se hur mycket man har slösat under hela tiden man haft appen. Pivo är gratis att använda o i pivo finns det olika förmånsprogram ex cityshoppari!

Svar: Jag visste inte att Pivo hade den funktionen. Intressant! :) Jag har blivit rekommenderad Pivo av bankpersonalen, och har funderat på att skaffa den men ändå inte riktigt tyckt att jag behövt den tidigare. Men kanske jag borde ge den en chans...
TIDSTJUVEN

2018-01-09 | 09:55:49
Travel with Malin

Borde också ta tag i det ekonomiska. Är inte heller en slösare, men mycket pengar vet jag att går i onödan för att jag inte planerar i förtid. Vill bla. planera mat veckovis och resorna åtminstone en månad i förväg. Skulle vara roligt att se hur mycket det går att spara på små förändringar.

Svar: Jamen precis! Trots att man inte är någon storslösare finns det garanterat en hel del små utgifter som man kunde undvika om man planerade bättre.
TIDSTJUVEN

2018-01-09 | 11:52:03 | http://malinlundsten.com
Maria

Jätte intressant att hålla koll på vart pengarna far. Jag gör det inte men skulle gärna ha bättre koll. Veckohandlat har jag gjort länge men faktum är att jag handlar alldeles för mycket så maten går inte åt sej så i mitt fall förlorar vi nog på att att veckohandla. Det skulle nog vara bäst att först äta upp det man har i kylskåpet innan man handlar en massa nytt. Visst kan man sätta i frysen men det glömmer jag jämt. Otroligt fina renoveringsbilder du bjuder, tack för det!

Svar: Jag känner verkligen igen mig i det du beskriver! För oss är det också så att när vi veckohandlar så handlar vi ibland för mycket, och så hamnar vi att kasta bort mat som vi inte hann äta innan den blev dålig. Och då är varken jag eller sambon ändå inte så värst kräsna med bäst före-datum. Egentligen borde man väl kombinerade budgeten med ett veckoschema över matlagningen också, så att man garanterat bara handlar sådant som hinner användas.
Tack för komplimangen! Roligt att höra att du gillar renoveringsbilderna. :)
TIDSTJUVEN

2018-01-09 | 23:18:47
Michelle

Sååå intressant ämne! Vi använder oss av appen pivo för att ha koll på vart pengarna tar vägen. För oss är också maten största utgiften förutom sparande och amorteringar. Maten känns som en investering för vår hälsa så jag tycker det är helt rätt att det är en av dom större utgifterna. Dock sköt våra matutgifter i höjden under sommaren pga. resor osv så där får vi nog se efter i nästa sommar hehe...

Svar: Tack för kommentaren! :) Visst är det intressant med ekonomisnack. Det känns som att man borde diskutera det här ämnet oftare. Feel free att ta upp ämnet i något poddavsnitt, det skulle vara så intressant att få höra era synpunkter på ekonomi och budget. ;)
TIDSTJUVEN

2018-01-10 | 07:49:04 | http://michelleblomqvist.com
Christina

Så spännande ämne... Att hålla koll på ekonomin gjorde jag i något skede för några år sen. Hittade faktiskt excel-filen jag använde mig av då när jag städade datorn i förra veckan så tog den i bruk på nytt. Ska bli spännande att se vart pengarna far. :D

Svar: Oh, kul att du följt upp din ekonomi tidigare. Då kan du ju passa på att jämföra om det är någonting som har förändrats i ditt köpbeteende och dina utgifter på några år om du gör det på nytt nu. Superintressant!
TIDSTJUVEN

2018-01-11 | 20:25:50 | http://finachristinas.com
Jarina

Vad smart sätt att hålla koll på utgifterna! Tror jag också ska göra något liknande, för det är ju roligt att följa med. Men samtidigt lite skrämmande för då får man se sanningen, haha.

2018-01-13 | 17:55:22 | http://jarina.fi/
Hanna

Marthorna har en excelfil att ladda ner som man kan fylla i, den använde jag under studietiden (då jag kom ihåg...) för att ha lite koll på studiepengarna men sen fortsatte jag digitalt via pivo.

Mamma jobbar på andelsbanken så op-mobilen och pivo har alltid funnits i telefon. Så länge man int har lyckats få någon mystisk app (google play är ju ganska tarkka med vilka som godkänns ändå) och har ett virusprogram (jag använder avg) i telefon så har jag inte funderat utan ser det som säkert att använda banken i telefon :D vet int när ja senast var inloggad på banken via datorn, det går så snabbt att betala räkningar, kolla studielånet, flytta pengar... på telefon ;) och siirto (som swish!) finns ju nuförtiden! Så jag rekommenderar op-mobilen och pivo :D

2018-01-13 | 17:56:05 | http://www.hannushanna.blogspot.com
Emma Järnström

Vi lägger månadsvis in pengar till S banken för mat och vi har en budget på 50€ per vecka när vi handlar mat på Prisma. På så vis tvingar man pressa ned kostnaderna när man handlar och inte köpa de dyrastd grejerna. En sak som fungerat för oss. Och som min sambo brukar säga man får ju poäng med att handla på s förmäns kortet

2018-01-14 | 02:18:06 | http://www.emmajarnstrom.com
Sara

Enda sedan vi flytta ilag har vi varje ny månad lagt in 200 € på S-bankens konto eftersom vi handlar på Prisma. He har vi fortsatt me under studiernas gång. Då har man sitt var pengarna far me just matbiten på samma gång som man har fått bonus som ha höjd på månads summan liten grann. Vi håller ännu på med samma system men jag har märkt att 200 € kanske int riktigt räcker till mera för en månad och jo vi sko konn skär åt ytterligare då vi handlar mat men livet e ju värt att levas ;)

Budgeterar int på nåt annat plan i livet. Annat än sparar på sparkonto och bsp konto. I väntan på jobb så gar ju int e så snabbt med sparandet men varje månad växer e lite i alla fall :)

2018-01-15 | 09:57:01
Kommentera:
Kom ihåg mig?