2018-01-29 | 20:42:00

Vårt nyrenoverade kök

 
Nu har vi redan bott tre månader i vårt hus, men vi har varken införskaffat gardinstänger eller visat alla rum här på bloggen ännu. Så kan vi ju inte ha det! Gardinstängerna ska införskaffas snarast möjligt och den virtuella husvisningen fortsätter. Ni har fått se gästrummet, vardagsrummet, uterummet, sovrummet innan det var inrett, toaletten och badrummet men ännu finns det en del kvar att visa. Inspirerad av Carolines husvisning som Mikael och jag var på i lördags (nu vet jag var Petalax ligger!) tänkte jag därmed fortsätta min mini-husvisning här på bloggen ikväll. Idag är ni välkomna in i husets hjärta. Köket.
 
 
 
 
Det är ju lite knepigt att hinna ta foton nu när det är mörkt jämt, men igår orkade jag inte vänta på bättre tider längre utan både filmade och fotograferade litegrann. Klicka på play för att gå en liten rundtur i köket.
 
 
 
När man kommit in i huset och hängt av sig jackan så ligger toaletten strax till vänster. Går man lite längre fram mot vänster kommer man till köket. Som ni vet förstorade vi köket genom att flytta den ena väggen (tidigare fanns det en långsmal skrubb mellan badrummet och köket) så det är numera stort och luftigt. Vi tog bort dörren och förstorade öppningen också mot korridoren som är på andra sidan köket.
 
 
Före renoveringen såg köket ifråga ut så här ↑. Skåpstommarna och skåpdörrarna hade bara ett par år på nacken, så även om skåpdörrarna kanske inte var den stil som vi själva hade valt sparade vi en hel del pengar på att låta dem vara kvar och förnya stilen genom att byta ut bänkskivan och välja en annan färg på kaklet.
 
 
Jag har nästan hunnit glömma att köket var så här litet tidigare. Och hade dörrar!
 
 
Från ungefär samma vinkel som föregående bild ser köket nu ut så här ↑. Electra, vår robotdammsugare, står parkerad under världskartan som har funnit sin plats på köksväggen. Kartan hänger på den första spiken vi satte upp i huset. Det är ju så läskigt att spika i sprillans nya tapeter! Robotdammsugaren är för övrigt det bästa som hänt vårt förhållande. Att bo tillsammans med en pedant sambo är inte lätt alla gånger, men Electra håller golvet rent. Sambon är nöjd, jag är nöjd. Det bästa är att hon har Wifi-anslutning, så vi kan klicka igång henne fastän vi inte själva är hemma ens och så städar hon tills hon är klar. Tacka vet jag att vi lever på 2018!
 
 
Efter att ha bott i två lägenheter med små grå och opersonliga kök är det sååå skönt med ett stort, luftigt och ljust kök. Det blev lantligt men ändå modernt. Ordentligt med arbetsyta, funktionellt och bra belysning.
 
 
Hålet under fönstret är kanske det enda i köket som fortfarande vittnar om att det här är ett hus från 70-talet. Jag hade gärna satt in fler skåp där, men i och med att Östmans snickeri har en ny leverantör på dörrar i vit ask, och de inte ser riktigt likadana ut som de dörrar som finns i vårt kök, så fanns det inte så mycket att göra. Man kan ju inte sätta udda skåpdörrar på ett så här synligt ställe.
 
I somras hittade jag den perfekta barstolen att ställa i det här lilla utrymmet, men dum som jag är klickade jag inte hem den direkt och när jag väl skulle beställa den var den förstås slutsåld. Så i väntan på att en ny snygg barstol ska uppenbara sig (någon som har tips?) så får kökspallen och kattmaten stå där under bänken. Kattmaten var dock inte tillräckligt fotogenisk för att få vara med på bild.
 
 
I och med att vi förstorade rummet kunde vi flytta dörröppningen lite längre till höger, vilket ledde till att vi kunde sätta in en 60 cm bred ugn och en sån där fin trattfläkt. Tidigare hade det varit för trångt för en bred ugn.
 
 
Induktionsspis blev det också, och fram till julafton hade vi därmed bara en kastrull som fungerade. Som tur kom tomten med lite nya induktionsvänliga kastruller och stekpannor. :)
 
 
Eftersom skåpdörrarna är vit ask lever färgen och gulnar lite med åren, så vi bytte ut det vita kaklet mot ljusgrått sådant för att få skåpen att se mer vita ut. Det blev perfekt i kombination med golvet! Leveranstiden på kaklet var lite längre än vi hade förväntat oss, så de första veckorna efter att vi flyttat in fick vi klara oss utan spis eftersom det förstås inte gick att koppla in köksfläkten före kaklet var på plats. Men den som väntar på något gott...
 
 
Med en dubbel diskho och en Oras Safira-kran har vi inga som helst problem att diska stekpannor och kastruller utan att det sprätter vatten, eller skala potatis i ena baljan samtidigt som det ligger disk i baljan bredvid. Jag förstår inte hur vi klarat oss utan en stor diskho tidigare!
 
 
Den fantastiskt fina bänkskivan beställde vi från Östmans snickeri. Därifrån kommer också köksskåpen, så det gick minst sagt smidigt att förnya köket. Jag är så kär i bänkskivan som ser sådär härligt nött och sliten ut och har den perfekta beigegrå nyansen. :') Det var kärlek vid första ögonkastet!
 
 
Gammelfasters gamla köksvåg agerar fruktskål.
 
 
Den här köksväggen har ni sett tidigare. Det är den första väggen jag målade med Kalklitir. Sedan fick jag ju fnatt och målade två väggar till i huset. Nyansen heter Winter Primo och är riktigt behaglig.
 
 
De snygga pinnstolarna har vi köpt från Masku. Det bästa är att de inte bara är sjukt snygga utan också riktigt bekväma.
 
 
Köksbordet däremot är provisoriskt och ska så småningom bytas ut till ett hemmabygge. Vi har ett gäng fina gamla ladubrädor som väntar på att få nytt liv...
 
 
Men i väntan på att någon ska ha tid att bygga det nya bordet funkar ju det här också.
 
 
Färgerna på bilderna i det här inlägget blev tyvärr lite underliga på grund av blandljuset, men nu vet ni ungefär hur vårt kök ser ut i alla fall. Är det något ni undrar över är det bara att fråga. :) Vad tyckte ni om filmen förresten? Föredrar ni bilder eller är det roligt med rörligt material också? Berätta gärna!
 
 
< Slut på husvisningen för denna gången >

Finheter
Jarina

Ert hus är så drömmigt och fint!

Svar: Tack snälla! Så glad jag blev av den kommentaren. :)
TIDSTJUVEN

2018-01-29 | 21:12:44 | http://jarina.fi/
hanna, förbanna

wow, så fint! Ljust och fräscht! Gillade både video och bild, opartisk som jag är ;) hurdana fronter hade ni tänkt er att ha på köksskåp och -lådor annars?

Svar: Tack! Roligt att höra att båda uppskattas. Bild är det format som jag känner mig mest bekväm med, men det är roligt att variera med video ibland. :) Troligen hade det blivit något mer stilrent utan urfasningarna om vi gjort om allt från grunden. Och så hade vi troligen bytt placering på spisen.
TIDSTJUVEN

2018-01-29 | 21:18:15 | http://hannaforbanna.blogspot.com/
PJ:s byffé - från by till fe

Snyggt! Passar bra till kattens färg,
Är kartan från byskolan, eller.

Svar: Tack PJ! Det är tur att vi har katter som matchar inredningen ;)
Kartan köpte jag på en vindsrensning vid en skola i Nykarleby för ett par år sedan.
TIDSTJUVEN

2018-01-29 | 22:26:10 | http://https://villniles.com/
Sara

Föredrar nog bara bilder eftersom man inte alltid kan kolla på videor överallt där man läser bloggar. Därför måste jag nog också nu erkänna att jag inte kollade på videon nu, utan endast bilderna. Sori! Måste kolla nån gång senare :) Men köket blev verkligen superfint :)

2018-01-30 | 08:32:03
Marias Memoarer

Åh så fräscht å luftigt!! Älskar den enorma världskartan och mattan! Samt den grå väggen i kombo med klockan som bryter av allt det vita :)

2018-01-30 | 09:16:37 | http://www.mariasmemoarer.com
Marias Memoarer

Och ja, svarade inte på frågan. Jag föredrar egentligen bilder, blir ofta att jag inte orkar kolla videor på bloggar faktiskt. Men ska ta och kolla videon också nu, var nära att skippa den faktiskt ;)

2018-01-30 | 09:19:07 | http://www.mariasmemoarer.com
Karin

Det är knappt så man fattar att det är samma köksinredning. Ni gav verkligen köket ett lyft. Fint att kunna återanvända den inredning som fanns trots att den i sig inte var i er stil. Nu tycker jag köket passar fint ihop med resten av huset.

2018-01-30 | 10:19:55 | http://heimaini.wordpress.com
Pia

Stor gillar! Jag har säkert ökat läs antalet på din blogg den senaste månaden orsaken är att vi nu i januari har köpt ett mexitegel hus från början av 80-talet och har nu i veckan börja riva ut allt. Gillar bilderna och videosnuttarna är bara ett plus :)
Jag får massor av inspiration av din bilder och er renoverings resa!

2018-01-30 | 10:19:58
Sara Möller

Alltså det ser SÅ fint och fräscht ut. Jag drömmer också om ett vitt kök. :D Och rörligt material uppskattas alltid från min sida! Gillar!!! ^^

2018-01-30 | 11:14:44 | http://www.saramoller.nu
Ida

Alltså så otroligt fint ni har e! Man blir ju så "hus-sjuk" tå man sir alla fina bilder :D

2018-01-30 | 11:27:36
Nina

Vilket härligt kök!
Nu måst ja bara fråga, varifrån e vitrinskåpet? Såå snyggt!

2018-01-30 | 11:41:06
Christina

Vilket härligt kök! :) Hur upplever du det är att ha en matta där framför var det klottas mycket? Jag har så funderat om jag borde köpa en matta och sätta i vårt kök också men är rädd att den fort blir smutsig.

2018-01-30 | 18:30:03 | http://finachristinas.com
Emma Järnström

Stilrent! Jag gillar bänkskivan och den vita färgen. Jag är ju lite kär i vitt. Och då skall vårt kök bli mörk grått med vit bänkskiva 😆

2018-01-31 | 15:32:56 | http://www.emmajarnstrom.com
Kommentera:
Kom ihåg mig?