2018-01-14 | 06:25:00

Bättre ekonomikoll och hälsosamma rutiner

 
God morgon bloggisar!
 
Först måste jag bara säga att det är så roligt att se att ni tycker att det här med ekonomi och budgeter är lika intressant som jag tycker att det är. Och tack ska ni ha för apptipsen! Jag tror att jag håller mig till mitt hederliga lilla häfte den här månaden, men sedan får vi se om jag övergår till någon app ifall jag blir riktigt biten av att hålla koll på utgifterna.
 
Det här med att redogöra för alla inköp visade sig för övrigt vara ett bra sätt att undvika spontanshopping. Nu är vi ju bara halvvägs in i månaden, men jag har redan märkt att jag undvikit att göra vissa inköp eftersom jag inte vill att den där listan över månadens utgifter ska bli längre än vad den måste. Jag har varit sååå sugen på att åka en sväng till Amalia i Nykarleby de senaste dagarna när de haft renoveringsrea och 50% på allt i butiken. Men nej, hur gärna jag än skulle vilja handla massa ny fin inredning så vet jag ju att jag egentligen redan har skåpen fulla med sådant som jag inte ens plockat fram sedan vi flyttade in i huset. Innan jag får köpa någonting nytt och göra utgiftslistan längre borde jag börja med att göra en ordentlig rensning i de inredningsprylar jag redan har.
 
Utöver att hålla bättre koll på ekonomin har jag också ett annat mål för 2018; att skapa hälsosamma och ordentliga vardagsrutiner. Det gångna året – renoveringsåret – var ett riktigt kaosår när det kom till ordning och rutiner. Sambon jobbade vid huset varje ledig minut, och jag med mitt treskiftesjobb pendlade från lägenheten till huset så ofta jag bara kunde. Det var ett enda pusslande och rännande på möten med olika firmor, hämtande av material, planerande med byggarbetarna och genomförande av alla projekt. Utan att överdriva kan man säga att vi levde på mikromat i ett år, för någon tid eller motivation till matlagning fanns aldrig. Urk! Målet för 2018 är att skapa vettiga rutiner både gällande dygnsrytm (hur rutinmässig vardagen nu sedan kan bli när man jobbar oregelbundna tider är ju en annan femma) och matlagning.
 
Till de hälsosamma rutinerna hör också att motionera mera. Fast inte på det där överdrivna viset att jag bränner av tio träningspass på två veckor och sedan inte gör någonting alls på elva månader, utan mer på det viset att jag tänker få in ett pass yoga i veckan och kanske ett pass hemmaträning eller någon långpromenad därtill. Motion på en sådan nivå att den förebygger stress istället för att skapa ett stressmoment. Jag vet hur bra jag mår i kropp och knopp efter det där yogapasset (ett och ett halvt år av medicinsk yoga har fått mig hooked!), så det vill jag fortsätta med. Den här veckan krockade mediyogan med jobbet, så det fick bli ett pass kundaliniyoga hemma istället. En timme i veckan är verkligen inte för mycket att avvara. 
 
Jag tror att det är viktigt att man inte går för hårt ut när man ställer upp mål för det nya året. Blir målen för högtflygande är risken stor att man (läs: jag) aldrig når dem. Eller så orkar man en månad och ger sedan upp. Bättre ekonomikoll och hälsosamma rutiner känns som realistiska men ändå peppiga mål.
 
Och med det sagt känns det som att jag har svammelbloggat färdigt för den här gången. Den här typen av tankeflödesinlägg hör väl inte direkt till vanligheterna på varken min eller någon annans blogg längre, men oj så skönt det är att bara öppna kranen och skriva ner precis det man tänker på ibland. Det tror jag bestämt att jag ska göra oftare i år. Allt måste ju inte vara så välplanerat och tillrättalagt jämt. 

Finheter
Christina

Ja, det är skönt.. Gjorde ett 'det här har jag tänkt på senast' - inlägg för ett tag sen och det verkade omtyckt. Ett nytt är också på gång idag. Vilka sköna målsättningar du satt upp. 😊

2018-01-14 | 08:25:05 | http://finachristinas.com
AnnaMaria

Tänk att jag fick för mig "hm undrar om tidstjuven fortfarande verkar?", och javisst! Följde din blogg för några år sedan (ungefär då du precis började med "tidstjuven"), och OJ vad det har hänt grejer! Så glad att du fortsätter :D

2018-01-15 | 12:03:39 | http://nouw.com/annamariaml
Kommentera:
Kom ihåg mig?