2018-08-27 | 22:45:00

Har de sociala sammanhangen förändrats?

 
Fantastiskt hur barn kan vara så sociala och orädda. Det är så synd att många människor i dagsläget sitter i sin ensamhet och ser världen passera genom en skärm. Det skulle vara intressant att höra din syn på samhället i dagsläget jämfört med 10-15 år tillbaka, hur människor har förändrats i sociala sammanhang. :) - Jennifer
 
Den här kommentaren från läsaren Jennifer på inlägget Att få en vän lämnade att gro i mitt bakhuvud, och jag känner att det är tema som förtjänar att spinnas vidare på. Varning för kvällsflum. 😉
 
 
Det låter ju som att tio år bakåt i tiden är superlänge sedan, men för tio år sedan var jag ändå 16 och då var sociala medier redan väldigt allmänna. Den största skillnaden om man jämför idag med hur det var för tio år sedan är helt klart att smarttelefonernas roll har ändrat. Jag var 19 när jag köpte min första smarttelefon, och på sju år har smarttelefonen gått från att på sin höjd innehålla ett par fotoredigeringsappar och Wordfeud till att innehålla halva ens liv och ibland nästan hela ens sociala liv. 
 
Med tanke på sociala sammanhang är det ju verkligen sjukt hur ofta man sitter och slökollar på telefonen samtidigt som man rent fysiskt sitter bredvid en vän. Jag är inte bättre själv än att jag under allt för stor del av dagen tar upp telefonen för att scrolla igenom vad som har hänt på Instagram och Facebook, och många gånger kommer jag på mig själv med att till och med göra det när jag dricker kaffe med kompisar eller äter lunch med sambon... Det är galet respektlöst mot den man umgås med egentligen. Jag tror att vi är många som borde bli bättre på att bara låta telefonen ligga i andra änden av huset, istället för att ständigt ha den på en armlängds avstånd i väntan på ett aviseringspling. 
 
Men samtidigt; steget till att ta kontakt via sociala medier är så mycket kortare än att gå fram till någon rent fysiskt och vi kommunicerar helt enkelt på ett annat sätt idag än för tio-femton år sedan. Många från den äldre generationen är bra på att döma ut sociala medier som enbart negativa, men där tror jag att de borde tänka till litegrann. Det blir liksom problematiskt om man bara ser så svartvitt på saken. Alla människor behöver ett socialt sammanhang – en känsla av tillhörighet – för att må bra, och för dem som inte hittar ett sådant sammanhang rent fysiskt är det tur att skärmarna ger bredare möjligheter och nya sätt att umgås. De olika sätten att umgås kompletterar varandra. 
 
Jag tror att skärmarna och de sociala medierna kan verka både positivt och negativt för människor som känner sig ensamma. Det är klart att datorer, smarttelefoner och alla sociala medier som finns idag gör att människor inte behöver träffas ansikte mot ansikte lika ofta som tidigare för att få social stimulans, och det är knappast särskilt hälsosamt i längden. Men samtidigt gör ju de sociala medierna att de människor som annars kanske hade varit totalt isolerade och ensamma har möjlighet att via nätet hitta ett sammanhang och personer att klicka med. Tänk bara på hur många som hittar vänner eller till och med en livspartner via sociala medier idag! Ännu för tio-femton år sedan var situationen annorlunda. 
 
Sådär allmänt tror jag ändå att vi alla skulle må bra av att oftare umgås och verkligen möta människor i fysiska miljöer (jag vill inte säga "i verkliga livet" för livet på internet är precis lika verkligt som livet utanför datorn) än via appar och internetforum, men det finns för- och nackdelar med allt. För att sammanfatta tror jag alltså snarare att det är de sociala sammanhangen i sig som har förändrats under det senaste årtiondet. Inte per se människorna. 
 
Hur tänker ni andra?

Finheter
Ida

Jag som genom resor och utbytesstudier fått vänner i stort sett i hela världen är väldigt tacksam över sociala medier eftersom de ger mig en möjlighet att hålla kontakten med dessa människor. Samtidigt märker jag att sociala medier också kan vara "giftiga" och ge en felaktig bild, det är lätt att känna sig extra ensam då man får se bilder från fester etc på instagram och man själv sitter hemma och deppar. Tyvärr är det ju så att man bara lägger upp de fina bitarna från sitt liv, och det är ju inte verkligheten. Men som åskådare är det lätt att gå på det och börja tro att ens eget liv är misslyckat då man ser hur roligt alla andra har det.

Svar: Tack för kommentaren. Just det där med enkelheten i att hålla kontakt med långväga vänner är verkligen en stor fördel med sociala medier! Tänk förut när man var tvungen att skriva brev för hand för att hålla kontakten.

Och precis som du säger är det viktigt att komma ihåg att det man ser på sociala medier bara är en beskärd del av verkligheten. Bakom den fina bilden på lyxfrukosten kan det finnas en historia som aldrig når allmänheten. Jag kan själv bli irriterad på såna som bara skriver om hur otroooooligt roligt och bra allt de gör är, men då får jag påminna mig själv om att det säkert finns en annan del av historien också. Och så får man lov att avfölja sådana vars glansbildsfasad ger en allt för stora känslor av att själv inte vara tillräcklig.
TIDSTJUVEN

2018-08-28 | 08:15:17
Christina

Precis, vi borde bli bättre på att träffas med de vi är bekväma med och lämna telefonerna för en stund. Jag ser inte sociala medier som ett hot över huvudtaget, snarare ett komplement. Så länge man agerar med sund förnuft och också lär vidare det till barnen. :)

2018-08-28 | 20:47:25 | http://finachristinas.com
Anonym

Jag försöker bli mer medveten om min användning av telefonen och some. Lämnar den hemma ibland då vi besöker vänner och försöker ha som regel att inte plocka fram den vid umgänge. Ibland lämnar jag den även hemma vid promenader, butiksärenden osv. Helt enkelt för att inte tappa uppmärksamheten så fort en avisering poppar upp 😊

2018-08-29 | 07:40:47
Sandramaria

Precis som Christina ser jag på sociala medier som ett väldigt härligt komplement till umgänge i den fysiska miljön. Tänker bara på en sån sak som att jag inte träffar min familj lika ofta längre då de bor i Karleby och jag i Vasa - nu är det så lätt att bara skicka bilder, filmer och ljudklipp till varandra och på så sätt ändå lyckas hålla en nära kontakt. Genom sociala medier kan man hålla sig nära sina gamla vänner och hitta nya vänner utan att tid och rum spelar nån roll! Så kul! :)

MEN, jag har ändå märkt att man lätt blir lite passiv tack vare sociala medier. Det är så lätt att bara följa sina vänner på instagram istället för att ringa och höra hur de har det och vad de sysslat med. Om man inte träffats på en stund brukar man ju annars ha en massa att "catcha up" om, men om båda ändå följt med varandra på diverse sociala medier blir det lätt att man glömmer att föra dessa djupare konversationer face to face - även om det också kan vara via FaceTime, telefon, eller Skype. haha det är en sån hårfin gräns mellan allt! ;)

2018-08-29 | 14:31:32 | http://sandramarias.com
Kommentera:
Kom ihåg mig?