2018-04-16 | 11:59:00

En kreativ förmiddag med österbottniska hantverkare

 
Vissa helger är lite trevligare än andra. I lördags bilade jag iväg till Vasa redan på morgonen för att delta i en bloggbrunch som Michaela Finne hade ordnat tillsammans med Malin Wälitalo-Palo på Hantverkets hus Loftet
 
Temat för lördagens bloggevent var kreativitet och österbottniskt skapande. Jag är som ni vet mycket förtjust i Loftet (både när det gäller att något äta gott och handla något fint) och älskar allt som har med hantverk och skapande att göra. Det här var med andra ord ett bloggevenemang som var som klippt och skuret för mig, och det visade sig snabbt att det till och med var ännu roligare än jag hade trott att det skulle vara. 
   
 
Vi började dagen med en smarrig brunch i Konsulinnans kafferum, samtidigt som Malin och Michaela berättade om leaderprojektet "Det österbottniska folkhemmet" som Malin är verksamhetsledare för. Projektet syftar till produktutveckling inom hantverksföretag och att stärka hantverksföretagens brand, och de företagare som vi fick stifta bekantskap med under dagen har alla del i projektet. 
 
 
Den första kreatören vi fick lära känna var Jenny Aarrekangas. Jenny driver företaget J. Elenius Design där hon för tillfället håller på att utveckla produkter prydda med vilda österbottniska djur i korsstygn. Inspirationen till produkterna kom när Jenny flyttade ut till landsbygden och mötte de vilda djuren under sina promenader i naturen. Tanken om att skapa någonting utgående från djuren har hon sedan kombinerat med korsstygnstekniken, som är en hantverksteknik hon fått av sin mormor. 
 
 
Nästa kreatör var Heidi Keskitalo som är kvinnan bakom Risako. Risakos fina väskor och börsar prydda med spetsar var jag bekant med sedan tidigare, så det var spännande att få höra historien bakom produkterna.
 
Heidi berättade historien om Anders Lassfolk, mångföretagaren från Purmo som grundade Jakobstads spetsfabrik för över hundra år sedan. Spetsfabriken var aktiv i 80 år och skapade en stor mängd vackra spetsar i olika mönster. Heidi kom att intressera sig för spetstillverkningen när hon flyttade till Jakobstad för studier, och studerade i just den byggnad där spetsfabriken tidigare huserat. Spetsfabriken rymmer nämligen numera Campus Allegro
 
Heidi skapar nu börsar och väskor som pryds av spetsar som är mycket lika de spetsmönster som skapades i Lassfolks spetsfabrik. Historien lever vidare. 
 
 
De inspirerande kreatörerna avlöste varandra under förmiddagen. Nästa historia vi fick ta del av var den om knappaskarna. Anders Wikar och Ann-Sofie Wikar från Kronoby är paret bakom Gröna Kullens Hantverk och de stiliga askarna i björkfaner. Utformningen är enkel och stilren, och Anders har hittat på en så spännande lösning med små knappar som håller askarna stängda. Färgerna på knapparna är valda med stor omsorg för att återspegla det typiskt österbottniska. 
 
 
Den fjärde och sista kreatören som höll sin presentation under brunchen var Anne Vuorela. Anne är kvinnan bakom smyckesföretaget Vernada i Helsingby. Anne berättade om hur hon med avstamp i sin erfarenhet inom grafisk design nu har övergått till att skapa smycken på heltid. Inspirationen till de vackra smyckena finner Anne i naturen och naturmaterialen. 
 
 
Vernadas smycken är hållbara och till stor del skapade i läder. 
 
 
När brunchen var uppäten och presentationerna klara var det dags för workshopparna. Jag började i Jennys workshop, med korsstygnsdjuren. 
 
 
Vi fick varsitt litet gör-det-självprojekt med läder och tråd, och en pedagogisk beskrivning för att sy våra egna djur. Jag hade mer än gärna haft en liten väska med den här söta räven på. 
 
 
Därefter förflyttade jag mig till Anders och Ann-Sofies workshopstation. 
 
 
Där doftade det gott av snickarverkstad och vi fick varsin liten ask att vaxa. Att sitta och gnugga in vax i en liten ask var så rofyllt att man hade kunnat göra det hela dagen. 
 
 
Nästa workshop leddes av Heidi. Vid Heidis bord möttes man av ett virrvarr av olika läderbitar och spetsar.
 
 
Det fanns allt från strutsläder till lammläder att välja bland, och Heidi berättade att alltihop var restmaterial från annan produktion. 
 
 
Projektet gick ut på att skapa små börsar i den typiska Risako-stilen. 
 
 
Det var lite pilligt, men Heidi hjälpte mer än gärna till ifall man stötte på problem.
 
 
Alltså kolla så gullig! Jag sydde en liten myntbörs i svart nötläder och prydde den med en liten spets. 
 
 
Extra roligt var det att få prata med alla andra bloggare och influencers samtidigt som man pysslade. Sådana här evenemang borde ju helt klart ordnas oftare. 
 
 
Att få gå från pysselstation till pysselstation och skapa massa gulliga saker var rena drömmen. 😍 Den sista workshopen jag deltog i var förstås tillsammans med Anne.  
 
 
Hos henne fanns ett myller av läderband, tygband och olika berlocker och låsmekanismer, och var och en fick skapa ett alldeles egendesignat armband. 
 
 
Det hade varit kul att se hur allas armband blev, för alla blev verkligen unika och så fina. 
 
 
I Loftet pågår just nu en utställning med Lapuan Kankurits textilier, så innan jag avslutade den trevliga förmiddagen, tackade för mig och begav mig hemåt passade jag förstås på att ta en titt på utställningen. 
 
 
Deras handdukar i behagliga pastellfärger var väldigt vackra. 
 
 
För att inte tala om kökshanddukarna med motiv från den finländska faunan. 
 
 
Gissa hur glad jag blev när en av kökshanddukarna fanns med i goodiebagen!
 
 
Jag passade såklart på att inviga mitt nya armband och halsband på direkten. 
 
 
Minibörsen är så gullig att jag inte vet vart jag ska ta vägen. 
 
 
Och asken fungerar som förvaring till mobilladdaren som i vanliga fall kan befinna sig lite var som helst i huset och aldrig hittas när man behöver den. 
 
 
Jag kan inte annat än tacka Michaela, Malin och alla hantverkare för ett toppentrevligt evenemang. Allt var så fint och inspirerande från början till slut. Tänk vilka otroliga kreatörer och företagare vi har här i Österbotten! ❤
 
 
Och så var en riktig pangvecka slut. Våren har kickat igång riktigt ordentligt under förra veckan, och ni som följer mig på Instagram har fått hänga med på allt från roadtrip och spexföreställning till bloggbrunch och tårtkalas på instastories. Jag hoppas att den här nya veckan blir åtminstone en bråkdel så bra! 😊
 
Ha en fin måndag!

Finheter
sarah

åh fina bilder

2018-04-16 | 20:40:01 | http://www.klarahs.blogg.se
Marias Memoarer

åh vilket tjusigt portmonnähalsband! :)

2018-04-17 | 17:24:42 | http://www.mariasmemoarer.com
ellenlundis

Mysigt! 🧡

2018-04-27 | 22:48:32 | http://finlandsgullet.wordpress.com/
Kommentera:
Kom ihåg mig?